Bijna twee jaar geleden bezocht ik de Portugese club Estrela de Amadora. Ik werd nog diezelfde dag verliefd op de club en zwoer tegen iedereen die het maar wilde horen dat ik terug zou komen. Door Corona heeft het allemaal langer geduurd dan gepland, maar tijdens de twee jaar afwezigheid is het contact altijd gebleven. Afgelopen week keerde ik eindelijk terug in Amadora, waar de lokale club inmiddels is teruggekeerd op het tweede niveau. 

Tussen kerst en oud en nieuw even een weekje naar Portugal. Klinkt als een rustgevend weekje met minimaal 16 graden als weervoorspelling. Niks daarvan. Als je op bezoek gaat bij de ultras, dan mag je ook werken als een ultra. Voor vanavond hebben de supporters een speciale actie gepland. Amadora is een allesbehalve rijke buurt. Veel gezinnen leven in armoede. Daarom zijn de ultras al weken bezig met het verzamelen van speelgoed onder de noemer “voor deze kinderen zou het elke dag als kerst moeten voelen”. Ook ik, als gast, krijg al snel een rol toebedeeld in het voorbereiden van de actie. Zo vind ik mezelf terug in de catacomben van het Estadio José Gomes, sjouwend met grote dozen vol speelgoed . Onderweg loop ik nog bijna de CEO van de club omver. Alles voor de kinderen!

De brandkast

Nadat alle knuffels bij elkaar gezocht zijn en vervolgens zijn gesorteerd op gooibaar en niet-gooibaar is het tijd voor bier. Op nog geen 10 meter van het stadion ligt een café, normaal vooral bedoeld voor ontbijt of lunch, die door de supporters wordt gebruikt als een soort stamkroeg. Op de stoep voor de ingang staan tientallen supporters in te drinken voor de thuiswedstrijd tegen Chaves van vanavond. Het is pas het eerste seizoen van Estrela terug op het tweede niveau (voor meer informatie over de geschiedenis van de club; klik HIER), maar de club draait goed mee in de middenmoot. Op de ranglijst van gemiddelde toeschouwersaantallen staat de club zelfs bovenaan!

Vooral de Magia Tricolor maakt hierbij sfeer op een manier die je niet vaak ziet in het Portugese voetbal. Zij zijn allemaal bloedfanatiek en geleid door enkele opzwepende supporters vooraan op het hek blijven ze maar zingen. Verder geluid wordt gemaakt door met materialen op de zwaar ingedeukte brandkast te slaan. Dankzij nieuwe regelgeving in Portugal zijn zwaaivlaggen, megafoons en trommels namelijk verboden. Pas als de ultras een ID-fankaart accepteren mogen ze deze weer gebruiken. Iets wat de Magia Tricolor, net als vrijwel alle Portugese ultras, pertinent weigert. Op het veld staat Estrela ondanks een numeriek overtal na een vroege rode kaart voor de Chaves-speler bij rust 2-0 achter. Groot feest bij de 20 tot 30 uitsupporters, die ongeveer 4,5 uur hebben moeten rijden op deze maandagavond. Net als wanneer ik bij mijn eigen club op de tribune sta, mis ik beide tegendoelpunten. Te druk met het helpen bij het creëren van sfeer.

Knuffelregen

In de rust is het tijd om de knuffelactie onder de aandacht te brengen. De dozen met knuffels worden uitgedeeld over alle leden van de Magia Tricolor en als iedereen wat in zijn handen heeft wordt het hele veld bedekt in knuffels. Een regen aan speelgoed daalt neer op het veld van het Estadio José Gomes. “para eles, o natal tem que ser todos os dias” staat er op de tekstdoen. Voor hen moet elke dag kerst zijn. Iedereen is opgelucht dat de actie een groot succes is en de tweede helft komt eigenlijk bijna ongelegen. Iedereen voelt dat het hoogtepunt van de wedstrijd nu achter de rug is.

Hoewel de supporters de gehele wedstrijd proberen om de spelers te ondersteunen laten die het op alle mogelijke manieren af weten. Na een rode kaart voor de thuisploeg wordt het zelfs nog 3-0. De eretreffer in de laatste minuut leidt slechts tot wat lauw gejuich. Maar ach, eigenlijk boeit de uitslag natuurlijk helemaal niks. De knuffelactie is een groot succes en de beelden gaan via sociale media door heel Portugal. Én tientallen kinderen hebben binnenkort een hele mooie dag. Ik kom zeker snel weer terug in Amadora, bij deze club die een speciale plek in mijn hart heeft veroverd.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.