Voetbal in Oost-Europa

FK Shkendija: Albanese voetbalpassie in Noord-Macedonië

De kampioen van de Prva liga is FK Shkendija uit de stad Tetovo. De club speelt mee in de voorrondes van de Champions League en wellicht komen we ze dus nog vaker tegen in het komende seizoen. We zullen in dit artikel FK Shkendija eens beter bekijken.

FK Shkendija

FK Shkendija 79 Tetovo is een voetbalclub uit Noord-Macedonië. Zoals de naam doet vermoeden werd de club in 1979 opgericht. In 1992 werd Macedonië  een onafhankelijk land. Vanaf dat moment is ook de Prva Liga opgericht. FK Shkendija is al twee jaar op rij kampioen van deze competitie. In totaal is FK Shkendija drie keer kampioen geworden in de clubgeschiedenis in 2011 en dus in 2018 en 2019. De beker staat slechts een keer in de prijzenkast voor de winst in 2016. In Europa speelt FK Shkendija de laatste jaren consequent voorrondes Champions league of Europa League. Helaas is het tot het plaatsen van een hoofdtoernooi nog niet gekomen.

De thuiswedstrijden van Shkendija worden gespeeld in de Ecolog Arena.  De thuishaven biedt plaats aan 15.000 supporters. Wellicht dat er dit seizoen een Europees succes voor de Noord-Macedonische club in zit. In de eerst ronde van de Champions League kwalificatie werd met 0-1 gewonnen van Kalju Nömme uit Estland. Op dinsdag 16 juli staat de return op het programma in een kolkende Ecolog Arena. Hopelijk kan FK Shkendija zich dan plaatsen voor de tweede ronde van de voorrondes Champions League.

Tetovo

De stad Tetovo ligt in het westen van Noord-Macedonië. De stad telt 53.000 inwoners waarvan de overgrote meerderheid Albanezen zijn. Tetovo wordt dan ook gezien als de onofficiële hoofdstad van de Albanezen in Noord-Macedonië. Het merendeel van de bevolking identificeert zich met Albanië net als dat op meerdere plekken in Noord-Macedonië en Kosovo het geval is. Ze zouden onderdeel zijn van een Groot-Albanië wat voor nogal wat politieke discussie zorgt. Tetovo is een mooie stad en staat vol met Ottomaanse monumenten. Ondanks dat het in het verleden nog wel eens onrustig is geweest in deze regio is Tetovo een echte aanrader om te bezoeken tijdens een vakantie in Noord-Macedonië. Bezoekers van Tetovo worden beloond met de gastvrijheid van de lokale bevolking en een prachtige omgeving.

Ballistët

De fanatieke aanhang van FK Shkendija noemt zichzelf de Ballistët. Deze groepering is berucht in Noord-Macedonië. Ballistët is een verwijzing naar het Balli Kombëtar ook wel Balli genoemd. Dit was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een nationaal front van Albanese nationalisten en anticommunisten. Albanië voor de Albanezen, dood aan de verraders: zo luidt het motto van de Balli. Toen in 1979 FK Shkendija werd opgericht was nationalisme streng verboden door de Joegoslavische overheid en daarom werd de Ballistët tot 1992 als BAL genoemd. Sinds de onafhankelijkheid gaan de ultra’s weer als Ballistët door het leven. Voorafgaand aan de wedstrijden van hun club zingen de leden van de Ballistët het Albanese volkslied. Ook is de Ballistët een onderdeel van de harde kern van Albanië tijdens wedstrijden van het nationale elftal.

Ballistët in het nieuws

Hoewel de bevolking van Tetovo bekend staat om zijn gastvrijheid staat de Ballistët niet bekend om gastvrijheid richting bezoekers. Er zit vrijwel nooit veel volk in het uitvak van de Ecolog Arena omdat de Ballistët een gevaarlijke reputatie heeft. In 2008 liep het volledig uit de hand tijdens een degradatiewedstrijd van FK Shkendija. Bij een nederlaag was degradatie en feit en toen ze bij rust achterstonden besloot de Ballistët de aanval in te zetten op de spelers en staf van de tegenstander. De wedstrijd werd gestaakt en Shkendija degradeerde. Talloze vergelijkbare gebeurtenissen zijn er te vinden in nieuwsberichten over de Ballistët. Ze staan ook bekend om spandoeken met politieke standpunten die vaak tegen Serviërs of Macedonië gericht zijn.


Tetovo is een mooie stad om te bezoeken met een gastvrije bevolking. Een bezoek aan de regerend kampioen van Noord-Macedonië brengt je in aanraking met een van de grootste harde kernen van het land. Er heerst een grote passie voor de Albanese identiteit en voor hun club. FK Shkendija is een absolute aanrader voor liefhebbers van supporterscultuur en fanatisme.

Foto archief

Bron foto’s: Facebook Ballistet Tetove 1992 (Official)

Tom van Pinxteren
Tom is helemaal voetbalgek en met name liefhebber van de supporterscultuur op de tribunes. Opgevoed als Ajacied maar al jaren bij FC Volendam op de tribune te vinden. Passie voor schrijven over de voetbalwereld. Oprichter Metgestrektbeen.com

Reageren is niet mogelijk.

0 %