Columns

Lola

NOS: Clubkaart en Combiregeling op de schop

‘Dat we dat nog mogen meemaken’ was het eerste dat ik dacht toen ik bovenstaand bericht op de NOS site zag staan. De Clubkaart en combiregeling gaan op de schop, las ik tot mijn genoegen. Want dat het de laatste jaren steeds gekker is geworden is een feit. Burgemeesters die in blinde paniek werkelijk iedere wedstrijd van ‘hun’ betaald voetbalclub aan de meest strenge eisen onderworpen, totaal misplaatste inzet van politie en ander beveiligingsvolk, absurde combiregelingen in combinatie met halve droogleggingen en verplaatste aanvangstijden, het is tegenwoordig eenvoudiger om Expeditie Robinson te overleven dan supporter van een voetbalclub te zijn.

En ja, natuurlijk moeten we het allemaal eerst maar eens zien en inderdaad, dan moeten de heren (en dames) supporters zich ook van hun beste kant laten zien, maar het zou zoveel leuker zijn als je gewoon een weekendje Maastricht kan combineren met een uitwedstrijd tegen Roda JC. Of gewoon als voetballiefhebber de ene week naar een wedstrijd van Vitesse gaan, dan naar Nijmegen en een week later in Utrecht.

En over Utrecht gesproken, uit die stad kwamen de supporters bij wie de narigheid allemaal is begonnen, het ‘opgeschoten werkschuw tuig’ dat zich in het seizoen 1976-1977 begon te misdragen en er voor zorgde dat de politie te paard de tribunes van het Haarlem stadion op kwam. Een week of wat later ging het weer mis toen een aantal leden van de Bunnik-Side gewapend met fietskettingen het veld van stadion De Meer in Amsterdam opkwamen om de jongens van de F-Side uit te dagen.

Ajax-FC Utrecht 1976Wat volgde was een enigszins bizar beeld, wat schermutselingen op het veld terwijl de voetballers van Ajax en FC Utrecht zich stonden op te warmen, de reservekeeper van Ajax (Heinz Stuy) die een Utrecht fan zijn ketting afpakte en later, toen de heren de reclameborden begonnen te slopen nadat Ajax een penalty kreeg, het stond al 4-0, werd de wedstrijd zelfs tijdelijk gestaakt. Een unicum, dat hadden we in Nederland nog niet eerder meegemaakt…

Het begon dus misschien wel in Haarlem, in hetzelfde stadion waar het ‘gezeik’ dit jaar tot een absoluut dieptepunt kwam en een ludiek voetbaltoernooi als de Tweede Divisie de nek werd omgedraaid. En het ging verder bij thuiswedstrijd van Ajax, waar een F-Sider van het eerste uur werd aangevallen met een ketting. Maar het komt misschien tot een einde bij een uitwedstrijd van Ajax, waar  diezelfde F-Side en hun ‘opvolgers’ van Vak 410 zich normaal gedroegen in een wedstrijd waar geen politie aanwezig was vanwege een staking.

En weet je wat het mooie is? Die F-Sider op het veld in de Watergraafsmeer staat in het AZ-stadion doodgemoedereerd tegen een glazen wand geleund; Lola noemen ze hem, of misschien heet ie wel echt zo. Hij heeft het allemaal meegemaakt, net zoals vele andere ‘harde kern’ of ‘diehard’ fans van alle clubs van Nederland. Laten we hopen dat zij eindelijk weer op een normale manier naar de wedstrijd kunnen en dat het zelfregulerend vermogen het uiteindelijk wint van dit soort tuig….

Leve het voetbal! Ons voetbal!

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Reageren is niet mogelijk.

0 %