ActueelVoetbal in Hongarije

‘LGBTQ-propaganda’ niet welkom bij Ferencváros

In aanloop van de Budapest Pride heeft een LGBTQ-campagne kwaad bloed gezet bij Ferencváros ultras. Heel de stad is in de ban van de kleuren van één bankje. Houd Ferencváros weg van pedofilie en stop LGBTQ’’, aldus de ultras.  

De LGBTQ-ideologie die wordt uitgedragen door de Europese Unie is al lang een onderwerp waar men in Hongarije niets voor voelt. In 2021 introduceerde premier Viktor Orbán zelfs een anti-LGBTQ wet om de ‘Europese propaganda’ tegen te gaan. Hierop is door de Europese commissie gerechtelijke actie ondernomen en pas geleden hebben 38 ambassades – onder andere alle EU-landen behalve Polen – een gezamenlijk statement naar buiten gebracht: toon respect en bescherm de rechten van LGBTQI+-individuen en gemeenschappen, schaf de wetten en het beleid dat hen discrimineert af. Orbán zal zich hier weinig van aantrekken. Recent is er nog een wet aangenomen om alle boeken in winkels waarin homoseksualiteit of LGBTQ worden benoemd, in plastic te wikkelen zodat kinderen er niet in aanraking mee kunnen komen. Het gaat nog jaren – zo niet, decennia – duren voordat de staat deze gemeenschap als gelijken gaat behandelen.

Onthulling van de regenboogbank (bron)

Bankjes-gate

Het IX-district van Budapest heeft de naam Ferencváros en dit is uiteraard de thuisbasis van de recordkampioen. Amnesty International koos dit district uit om campagne te voeren voor de LGBTQ-community, aangezien de jaarlijkse Budapest Pride eraan komt. Districtsburgemeester Krisztina Baranyi steunt het idee en spreekt zich uit voor de minderheid die het zo moeilijk heeft in het land. Activisten schilderen als onderdeel van de campagne een bankje in regenboogkleuren, aangevuld met de tekst “ruimdenkend, vrij en gelukkig”. Het kleurrijke bankje in de Tompa straat van het Ferencváros-district wordt met trots door Amnesty gedeeld op alle sociale platforms.

Ultras Ferencvaros moet hiervan niets hebben. De ultras van Fradi zijn uitgesproken rechts en willen ver verwijderd blijven van alles wat met LGBTQ te maken heeft. Rond het stadion vind je daarom ook talloze anti-stickers. Het Ferencváros-bankje is na de kleurrijke doping een dag later in het groen-wit van de club geverfd. Als boodschap wordt erbij gevoegd dat je van het district af moet blijven: Ferencváros is Ferencváros. Het bankje ontpopt zich dan in korte tijd tot een nationale soap. Om de paar dagen veranderen de kleuren van regenboog naar groen-wit en vice versa. 

Boodschap van de Ferenváros-supporters (bron)

De tijdlijn van het Ferencváros-bankje, door Ferenc Bakró-Nagy, Telex (bron)

Metamorfosen

De strijd verhardt. Op de Facebookpagina van FradiMob laten de ultras weten helemaal klaar te zijn met burgemeester Baranyi en ‘haar pedofielenteam’. De supporters zien de regenboogbank als provocatie en accepteren onder geen enkele omstandigheid dat de naam Ferencváros wordt gecombineerd met ‘de pedofilie van Baranyi’. Opnieuw wordt de bank geschilderd in groen-wit en op de grond staat in graffiti gespoten ‘STOP LGBTQ’. 

Dan gebeurt er iets onverwachts. In de nacht verft een anonieme pacifist de bank bruin en hangt een briefje op met de tekst: “Ik wil gewoon een bankje zijn die goed is voor iedereen’’. Eens goed al goed, zou je denken. Bruin is neutraal en kan iedereen mee overweg. Toch onderneemt Amnesty International opnieuw actie en verft de bank weer in de regenboogkleur. Daarbij huurt de organisatie een bewaker in zodat de nachtelijke metamorfoses ophouden. Er is echter niet gedacht aan bewaking overdag. Op klaarlichte dag wordt er opnieuw toegeslagen en worden dit keer de kleuren van de Hongaarse vlag toegebracht.

Burgemeester Baranyi met de regenboogbank (bron)

Nationaal symbool

De soap stopt als burgemeester Baranyi besluit de bank weg te halen. Doordat de bank zo vaak is geschilderd – en gestickerd – zijn er beschadigingen geconstateerd en een renovatie is nodig. Hiermee lijken de ultras te hebben gewonnen. De LGBT-campagne is verdreven uit het Ferencváros-district en de bank is het symbool van deze ideologische strijd in Budapest.

Inmiddels is de bank weer terug op zijn plek. Activisten van een onderwijs protestbeweging hebben direct de bank onderhanden genomen en hun stem geuit. De Ferencváros-bank is de stem van het volk. 

De laatste make-over (bron)

‘De ene stad is niet de andere stad’ (bron)

Anti-LGBTQ stickers bij het stadion van Fradi

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %