Voetbal in Polen

Lech Poznan haakt af in de strijd om Europees voetbal

 Een trip naar Polen is een garantie voor vuurwerk. Wekelijks zetten de ultras van Górnik Zabrze, Lechia Gdansk, Lech Poznan en Legia Warschau de stadions in vuur en vlam met zeeën aan fakkels en rookbommen waar de plaatselijke PVDD-voorzitter van flauw valt. Hoe mooi is het dan als Lech en Legia het in één van de laatste wedstrijden van het seizoen tegen elkaar opnemen in de laatste strohalm voor Europees voetbal. Het belooft een wedstrijd vol vuurwerk te worden: op en naast het veld.

De laatste jaren is de wedstrijd tussen Lech Poznan en Legia Warschau langzaamaan uitgegroeid naar dé Poolse klassieker. Beide clubs worstelen op dit moment met winnen. Met nog een drietal wedstrijden te gaan lijkt het kampioenschap ver buiten handbereik. Daarnaast zijn er maar liefst 5 clubs in de race voor plek nummer 3, welke garantie geeft op een kans in de Conference League. De club die vandaag wint, heeft het in de laatste twee wedstrijden in eigen hand. Winnen is echter voor beide clubs makkelijker gezegd dan gedaan. Zo wist Lech Poznan in de laatste vijf wedstrijden alleen te winnen tegen hun vrienden van LKS Lódz. Legia Warschau pakte in hun laatste vijf wedstrijden drie punten door gelijkspellen.

In Poznan heerst op dit moment onvrede. De afgelopen tijd is het voetbal niet om aan te zien, en ondanks het feit dat ze in de winterstop John van de Brom eruit hebben gegooid, is het niet veel beter geworden. Dat in tegenstelling tot een jaar geleden, waar Lech het maakte tot de halve finale van de Conference League.

Uitverkocht huis

Ondanks de tegenvallende resultaten is de wedstrijd tegen Legia binnen mum van tijd uitverkocht. De relatief hoge ticketprijs van 120 zloty, omgerekend ongeveer 28 euro, doet daar niks aan af. Van te voren plaatst de ultragroepering van Lech Poznan een verzoek om minstens 50 minuten voor aanvang van de wedstrijd op je plaats in het stadion te zitten. Deze boodschap wordt meerdere malen verspreid door het officiële kanaal van Lech. Wanneer ik ruim anderhalf uur voor de wedstrijd aankom, is het stadion redelijk gevuld. De eerste twee ringen van de korte zijde zijn gevuld en ook de rest van het stadion loopt langzaam vol. Op mijn plek vind ik een zwart stuk papier: een tifo is voorbereid over de lange zijde.

Flashforward naar de wedstrijd. Terwijl de spelers het veld betreden, houdt de gehele lange zijde hun zwarte en witte papieren omhoog. Ondanks de korte duur is de boodschap duidelijk: “Wstyd”, grof verteld “schaam je”. In plaats van de spelers op scherp te zetten, kiezen de supporters ervoor om de spelers hun onvrede kenbaar te maken. Dat terwijl de wedstrijd nog moet beginnen en Lech in principe alles in eigen hand heeft. Ergens is het ironisch dat het officiële kanaal van Lech Poznan hier indirect aan mee heeft geholpen door te sturen op het vroeg aanwezig zijn in het stadion.

Ongelukkige start

De scheidsrechter heeft amper zes minuten geleden op zijn fluitje geblazen, of de bal ligt al in de netten. Gelukkig genoeg voor de thuisclub, wordt het doelpunt afgekeurd na interventie van de VAR. Het is het startschot voor Legia. Een tiental minuten later krijgen ze opnieuw de kans om de score te openen, maar ditmaal is het de keeper van Lech die een strafschop pareert. Nog geen minuut later is het wel raak als een bal ongelukkig wordt weggewerkt in de kruising van het eigen doel. Een ongelukkige start voor Lech die de sfeer in het stadion nog grimmiger maakt.

Ons hart klopt voor Lech Poznan

Ondanks de tussenstand, ontrollen de ultras van Lech Poznan hun tweede tifo. Een enorm doekt gaat over de hoofden van de korte zijde. Een indrukwekkend doek met een tekst die haaks staat op de eerste actie: “Ons hart klopt voor Lech Poznan”. De grote verkleedshow begint en een minuut of tien later wordt oud vertrouwd afgeteld van tien naar nul. Het geluid van ontpoppende fakkels is heerlijk, laat staan als de stilte wordt doorbroken door honderd fakkels die aangeschoten worden. Het levert heerlijke beelden op die we in Nederland helaas te weinig meemaken. De ultras verzamelen zich beneden en kleden zich onder het doek weer om. Hoewel Lech steeds beter in de wedstrijd komt, valt de 0-2 net voor rust op bijna identieke wijze als de eerste goal. Het is knullig verdedigen wat leidt tot een tweede eigen doelpunt van de wedstrijd.

Fakkels, fakkels en nog eens fakkels

In de rust gaat een rood wit groen geblokt doek over de hoofden van de fanatieke Legia aanhang. Net voor het einde van de rust komen tientallen mannen met bivakmuts eronder vandaan. Tattoos zijn afgeplakt met tape, schoenen ingepakt met plastic zakken. Samen verzamelen ze en één van de ultras geeft instructies. Even later staat het uitvak in vuur en vlam. Legia laat maar weer eens zien waarom het één van de beste supportersgroepen in Europa heeft. Terwijl de ultras zich omkleden, brandt een sjaaltje van Lech in het uitvak. Tot iedereens humor kan zelfs de brandweer het vuur niet gedoofd krijgen. Het lijkt een mooie conclusie voor het seizoen van Lech: ondanks alle moeite, lijkt het niet meer te redden.

Terwijl Legia net klaar is, toont de thuisclub hun derde tifo. Een eerbetoon aan Fyrtel Pólnoc wat hun tienjarige jubileum viert. Fyrtel Pólnoc is, zoals hun naam doet vermoeden, een combinatie van vier districten in het noorden van Poznan: Winogrady, Piatkowo, Kozieglowy en Suchy Las. Mocht je ooit in Poznan zijn, is het een aanrader voor de graffiti liefhebber. Meterslange muurschilderingen geven het gebied een geweldige sfeer. In het stadion scheurt het doek echter op het moment van ontvouwen, wat de supporters op knappe wijze toch weten te repareren. Even later staat het vak van de harde kern voor de tweede keer van de dag vol rook afkomend van de tientallen fakkels. Een verjaardag die, ondanks de tussenstand, in stijl wordt gevierd.

Niet gestaakt

Terwijl de rook van de fakkels optrekt, verzamelen de ultras zich weer beneden. Dit keer echter niet om om te kleden. Even later worden voor de vierde keer van de dag fakkels ontpopt. Dit maal niet om de sfeer te verbeteren, maar om de wedstrijd stil te leggen. Terwijl de keeper van Legia moet wegduiken om niet geraakt te worden, wordt het veld vol gegooid.

Vanuit heel het stadion klinkt luid applaus. Ergens voelt het onwerkelijk, maar iedereen lijkt te staan achter de actie van de ultras. Waar in Nederland de media op zijn kop zal staan, de KNVB definitief zou staken en de supporters de harde kern zouden uitfluiten, wordt het spel in Poznan binnen vijf minuten hervat. Alsof er niks gebeurd is, verder tot de orde van de dag. Lech scoort nog één maal, maar komt niet tot de gelijkmaker. Het is Legia dat in een wedstrijd vol vuurwerk aan het langste eind trekt.

 

Panda On Tour
Maandelijks op en neer reizend tussen het Nederlandse Rotterdam en het Poolse Bydgoszcz, op zoek naar derby's, gure buitenwijken en pierogi.

Reageren is niet mogelijk.

0 %