FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in PortugalVoetbal in Zuid-Europa

Leça FC: de underdog in Matosinhos

We blijven nog even in Matosinhos, Portugal. Want daar is naast Leixoes SC ook nog een prachtig stadion te vinden dat toebehoort aan Leça FC. Hun Estadio do Leça FC staat er sinds 1992, maar de geschiedenis van de club gaat veel verder dan dat.

Sterk in de friendlies

Vijf jaar na het voorbeeld van Leixoes SC kwam Leça FC op de proppen. In 1912 begonnen ze met enkele vriendschappelijke partijtjes in hun Campo Hintze Ribeiro. Ondanks het feit dat ze zich nooit officieel aansloten bij de Portugese bond wisten ze het de sterkere clubs in de buurt vaak moeilijk te maken in vriendschappelijke duels. Tot in 1916 althans want van toen verdween alle spoor van Leça FC.

Tot ze in 1922 weer de kop op staken. Ze verhuisden naar het Campo Miguel Bombarda en ditmaal sloten ze zich wel aan bij de Portugese bond. Het echte competitievoetbal kon beginnen. Vanaf hun eerste seizoen zaten de resultaten goed en Leça FC begon een bepaalde ambitie uit te stralen. Een ambitie die in 1941 werd beloond met een eerste promotie naar de Portugese hoogste nationale klasse. Een jaartje later zakten ze echter alweer en een lange weg in de tweede en derde nationale divisies begon.

Opnieuw in de eerste klasse

In de jaren 70 en 80 zakten ze even verder weg naar de vierde klasse en de lagere reeksen, maar tegen het einde van de jaren 80 stonden ze er weer. Meer nog, bij de start van de jaren 90 waren de ambities zodanig groot dat ze met de bouw van een nieuw stadion, het Estadio do Leça FC, zich klaar maakten om opnieuw op het hoogste toneel te spelen. In 1993 wonnen ze de derde divisie en twee jaar later was de terugkeer een feit na een titel in de tweede klasse.

Drie jaar lang bleven ze in die eerste klasse, maar in 1998 strafte de Portugese bond de club met een degradatie naar de tweede klasse na verdenking van corruptie en omkoping. De verwachting was dat ze onmiddellijk voor promotie zouden strijden, maar tot op heden wisten ze zich niet meer te plaatsen voor de Portugese eerste klasse. Het omgekeerde werd echter waarheid. Geleidelijk aan zakten ze weer naar de lagere nationale reeksen.

Intussen spelen ze op het vierde niveau in Portugal. De supporters zullen vast met weemoed terugkijken naar de dagen waarin ze konden beschikken over spelers als Sergio Conceiçao en Ricardo Carvalho. Wie weet komen die dagen ooit nog terug, maar intussen moet hun Estadio do Leça FC het even met vierde klasse voetbal doen.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %