KV Zuun is intussen de oudste ploeg van Sint-Pieters-Leeuw
In de schaduw van grootmacht Brussel ligt het landelijke Sint-Pieters-Leeuw. Vooral bekend van de middeleeuwse schrijver Jan van Ruusbroec, maar intussen opgewaardeerd tot voetbalgrond. Reden? Jef Jurion, Paul Van Himst en Youri Tielemans. Maar ook het feit dat ze op een bepaald moment in tijd maar liefst acht voetbalploegen hadden. Onder de loep vandaag, KV Zuun.
Sint-Pieters-Leeuw ademt voetbal
Sint-Pieters-Leeuw bestaat naast de eigen dorpskern verder nog uit Negenmanneke, Zuun, Vlezenbeek, Ruisbroek, Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem. Ruisbroek FC was de oudste van alle voetbalploegen in deze gemeentes. Sinds 1922 brachten ze voetbalplezier, maar in 2013 hielden ze op te bestaan. Verder kan je wel nog gaan kijken naar SK Vlezenbeek, FC Negenmanneke, Leeuw-Brucom (een recente fusie tussen SK Leeuw en KV Brucom Sportief) en natuurlijk ook KV Zuun. FC Oviedo en FC Marmara Sint-Pieters-Leeuw verdwenen bijna even snel als ze kwamen.
Met het verdwijnen van Ruisbroek FC en de fusie van KV Brucom Sportief (waarbij ze hun stamnummer opgaven) is KV Zuun nu officieel de oudste ploeg van de gemeente. Sinds 1929 laten zij het balletje rollen en ze sloten zich ook onmiddellijk aan bij de Belgische voetbalbond. Zuën FC was lang de roepnaam, maar in 1954 werd dat RFC Zuun na het verkrijgen van het koninklijk predicaat. Opvallend is dat bij de controle van de voetbalbond in 1929 het terrein nog vol fruitbomen stond. Voor zover we hebben kunnen vinden, is dit nog steeds hetzelfde terrein.
Nationaal voetbal en sterke jeugd
Het duurde iets meer dan een halve eeuw vooraleer de ploeg wist door te stoten naar de nationale reeksen. In 1979 veranderden ze nog hun naam naar KV Zuun en vier jaar later was het prijs. Promotie naar de vierde klasse. Het feest zou wel amper twee jaar duren, want in 1985 moesten ze terug naar de provinciale reeksen. Daar zouden ze opnieuw beginnen aan hun status van liftploeg. Net zoals voorheen doorliepen ze bijna alle provinciale reeksen en was het dus vooral een verhaal met sportieve ups en downs. Intussen zitten ze wel al acht onafgebroken seizoen in de derde provinciale reeks.
Maar ze wisten ook enkele grotere namen voort te brengen. Jean Dekempeneer, lange politicus en burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, was bij de club als speler en trainer actief. Raymond Mertens, vooral bekend als speler van Ukkel Sport en daarna trainer bij teams als RSC Anderlecht en Club Brugge, begon zijn carrière bij FC Zuun. Maar vooral namen als Yannick Vervalle en de broertjes Mmaee zullen bekend in de oren klinken. Vervalle was actief bij heel wat Belgische en Griekse teams. Ryan en Samy Mmaee startten dan weer hun huidige voetballeven in Zuun. Via Standard kwamen ze in Hongarije en Cyprus terecht.
Prachtige tribune
Maar het nostalgische blijft bestaan in Zuun. Hun Georges Bosmansstadion omvat een heel erg charmante tribune, recent onder handen genomen door een graffiti artiest, en intussen drie verschillende ingangen. In de eerste jaren was de ingang naast de huidige tribune. Later verhuisde die naar de overkant, aan de straatzijde. Intussen moeten supporters hun toegang zoeken aan de achterzijde van de huidige kantine. Heel wat geschiedenis is daar verweven met een gezonde dosis ambitie (extra kracht bijgezet na hun recente sportieve overeenkomst met OH Leuven) en heerlijke lowerleague charme.
Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.