Actueel

Zonder stem geen sfeer!

De afdeling betaald voetbal van de Duitse voetbalbond staat op het punt om strengere regelgeving door te voeren in het Duitse voetbal en daarom hebben de Duitse supporters de handen ineengeslagen door middel van een gezamenlijke actie onder de naam ‘12:12, ohne stimme, keine stimmung’ en dat valt te vertalen als ‘zonder stem, geen sfeer’.

De actie die over drie speelronden is verdeeld eindigt op 12 december (12:12) omdat de clubs uit de Bundesliga’s op die dag stemmen over de nieuwe regelgeving. Tijdens de actieweekenden zijn de harde kernen gedurende 12 minuten en 12 seconden stil om aan te tonen dat zij het niet eens zijn met de maatregelen, maar ook om aan te tonen dat ze onmisbaar zijn in de stadions.

‘De veilige stadionervaring’

Om aan te tonen dat de acties van de supporters volledig gerechtvaardigd zijn blijkt wel als we kijken naar het lijstje van maatregelen:

  • Het aantal kaarten voor bezoekende clubs worden gehalveerd of uitsupporters krijgen duurdere (zit)plaatsen toegewezen.
  • De persoonscontrole wordt vele malen strenger. Zo zal het in de toekomst bijvoorbeeld mogelijk zijn dat je als supporter volledig uit de kleren moet voor een grondige fouilleerbeurt.
  • Minder ruimte voor staanplaatsen en een terugkeer naar genummerde plaatsen in de stadions om de controle te vergroten.

Dit zijn zomaar drie voorbeelden van maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat de fanatiekelingen het stadion uit worden gejaagd.

Dat de supporters de strijd gaan verliezen lijkt overigens al duidelijk omdat de clubs bijna worden gedwongen om de nieuwe regelgeving te accepteren. Clubs die opkomen voor de belangen van de eigen supporters zullen worden gekort op TV-gelden.

We hebben voor jullie even een klein overzicht gemaakt van de acties.

Borussia Dortmund op bezoek in München

Kickers Offenbach thuis tegen Hallescher FC

Is dit wat jullie willen? (actie van Nürnberg in Leverkusen)

VfL Osnabrück op bezoek bij Borussia Dortmund II

Voetbalsupporters zijn het kloppende hart van het voetbal! (actie van Nordkurve Borussia Mönchengladbach op bezoek bij Schalke ’04)

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %