Columns

KNVB Gold Card

Oranje Engel

We schreven er eerder deze week al over, de roep vanuit de KNVB om de voetbalwet verder aan te scherpen. En nu heeft de politiek zich ook hierover gebogen en uitgesproken. Dit werd gedaan na een bijeenkomst donderdag in Den Haag waar alle sprekers het roerend met elkaar eens waren; de voetbalwet moet strenger, het stadionverbod van drie maanden is te kort, de handhaving van de meldingsplicht moet beter en de wet moet gelden voor zowel de harde kern als de ‘first offenders’.

Mooie woorden en voornemens, maar de uitvoering is natuurlijk een heel ander verhaal. Zo pleiten de KNVB en burgermeester Aboutaleb van Rotterdam voor het vervolgen van groepen, onder het mom ‘Sta je erbij, dan hoor je erbij.’ Een regel die natuurlijk een oeverloze discussie gaat opleveren en gaat zorgen voor een gigantische toename in werkgelegenheid onder juristen. Er zijn immers legio voorbeelden waar de verkeerde mensen en onschuldige passanten gearresteerd worden of het slachtoffer zijn van (bovenmatig) politiegeweld. Of dat supporters door overijverige stewards dermate worden opgefokt dat ze iets lelijks zeggen of niet direct het bevel opvolgen en vervolgens een stadionverbod krijgen van minimaal een jaar, terwijl een 18-jarige drugsdealende recidivist na aftrek van voorarrest en wegens goed gedrag binnen diezelfde periode al weer op straat staat? Nee, deze verzwaring van de ‘voetbalwet’ gaat ‘m niet worden. Zeker niet op deze manier.

Dus heeft de KNVB een ander konijn uit de hoge hoed getoverd, de KNVB Goldcard! Het idee is simpel, als je het voor elkaar krijgt om je club een keer of 30 per seizoen te volgen en liefst ook nog wat wedstrijden van de lokale eerste divisie club meepakt, en je dit alles doet zonder wanklank, zonder dat je je laat meevoeren in het ‘regels-zijn-regels’ geleuter van stewards, dat je keurig je mond afveegt nadat je een frikandel XXL gegeten hebt, dat je netjes je handen wast na een toiletbezoek, dat je niet na ieder evenementenbiertje een boer laat, laat staan dat je in een hek gaat hangen, of een sigaret opsteekt. Dan, ja dan, kom je misschien wel in aanmerking voor een KNVB Goldcard!

Zo’n kaart waarmee je 10% korting krijgt om peperdure kaartjes te kopen voor de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Zuidoost Mongolië, waarna je een meet-en-greet kan winnen met een volwassen man met een halve wortelkwekerij op z’n kop, of eentje met een half brilletje en een oranje Kapitein Iglo pet op, of een oude Indiaan met een grote trommel gesponsord door één of andere vage keukenboer in Exloo.

En nee, een ontmoeting met die rondborstige dame met die engel-vleugels zit er niet in, daar moet je een KNVB Platinum kaart voor hebben…

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Reageren is niet mogelijk.

0 %