Actueel

Een kijkje bij het Engels voetbal

Ieder weekend reizen Nederlandse voetballiefhebbers naar Engeland toe om wedstrijden te bezoeken. Van de Premier League, tot aan de donkere krochten van het Engels voetbal: Een wedstrijd meepakken op de Britse eilanden is even een heerlijk weekend weg. De heerlijk sarcastische Engelse spreekkoren, de ‘pints’, de ‘pies’ en ‘kick and rush’ zijn een genot om mee te maken. Redactielid Martijn reisde dit seizoen enkele keren af naar Engeland (en zelfs Wales!) en schoot, zoals we van hem gewend zijn, enkele prachtige foto’s bij diverse wedstrijden. En die foto’s willen we natuurlijk met je delen.

Ben je alleen geïnteresseerd in de foto’s, scroll dan rap naar beneden. Geniet ervan!

Grimsby Town – Forest Green Rovers

Het stadion van Grimsby Town ligt, zoals het een Engels stadion betaamt, midden in een woonwijk.

Het stadion van Grimsby Town ligt, zoals het een Engels stadion betaamt, midden in een woonwijk.

In Cleethorpes, waar Grimsby Town speelt, wil je niet dood gevonden worden. Als je de stad binnenrijdt, merk je direct dat de crisis hier keihard heeft toegeslagen. Dichtgetimmerde winkels, bouwvallige fabrieken, huizen met jarenlange achterstand in onderhoud. Nee, je gaat er niet voor je plezier naar toe. Toch ligt er in Cleethorpes een klein lichtpunt: Blundell Park, de thuisbasis van Grimsny Town. De club is een van de oudste clubs in Engeland, speelde eind jaren ’90 speelde op het tweede niveau van het Engels voetbal, maar de club is de afgelopen decennia afgezakt naar het vijfde niveau. Toch is Blundell Park voor de voetbalnostaligisten een waar bedevaartsoord.

Wanneer je Cleethorpes binnenrijdt zie je in de verte de stadionlampen al tegen de grauwe lucht afsteken. De hoge zittribune aan de lange zijde steekt haast intimiderend boven de huizen van Cleethorpes uit. En de houten tribune tegenover die hoge tribune is een lust voor het oog. Voor het voetbal moet je niet naar Grimsby gaan, maar wel voor heerlijke pints, Engels sarcasme en een pracht van een stadion.

Afan Lido – Caerau Ely

Wedstrijdmoment. Zo ziet een stadion er op het tweede niveau in Wales uit

Wedstrijdmoment. Zo ziet een stadion er op het tweede niveau in Wales uit

Maar niet alleen Engeland heeft wat te bieden. Ook Wales kent zo haar clubs. Dan hebben we het niet over Swansea of Cardiff City, maar de clubs op de lagere niveaus of in de kleinere steden. Port Talbot is zo’n stad, waar twee clubs spelen die een vriendelijke rivaliteit met elkaar hebben. Het blauwe Port Talbot FC speelt op het hoogste niveau, in een aardig oud stadion. Afan Lido is de tweede club van de stad en speelt in een kleiner stadion, op het tweede niveau, voor een handvol mensen. Maar het zijn wel mensen die begaan zijn met hun club en van een lekkere pint houden. Tel daarbij een drassig en aftands veld, met een pub achter een van de doelen en de kenners weten dat dit ingrediënten zijn voor een perfecte avond Welsh voetbal.

En als jouw clubje vervolgens een scheidsrechter heeft die helemaal van het padje is? Nou, dan vliegen de Fucks, de Twats, de Come on!’s en de Idiots je om de oren. Je zou haast zeggen dat een bloeddorstige meute van Afan Lido de scheidsrechter na de wedstrijd zou opwachten om er een hartig woordje mee te spreken. Niets van dat. Na het laatste fluitsignaal worden netjes de handjes geschud en de fans die eerder tekeer gingen, pakken een pint met de scheids en praten even na over de wedstrijd.

Exeter City – Newport County

Exeter City is een familieclub en de sterke band met de stad en de fans zie je overal in het stadion terug

Exeter City is een familieclub en de sterke band met de stad en de fans

“Have you ever played Brazil?” Het is een bizar spreekkoor dat regelmatig van de indrukwekkende staantribune Big Bank te horen is. In een heel ver verleden was Exeter City de eerste tegenstander van het Braziliaans nationaal elftal, dat toen de underdog was. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid: Brazilië heeft een zooi wereldcups achter haar naam en Exeter City speelt ergens op het vierde niveau in Engeland. De oude eretribune van het stadion valt van ellende uit elkaar en wordt na dit seizoen afgebroken. Het uitvak is officieel bestempeld als een van de ergste uitvakken in het Engels voetbal en Exeter kent een groep met ultra’s, die met trommelen en gezang sfeer in het stadion proberen te krijgen. Aan de combinatie Ultra’s en Engels voetbal moeten sommigen nog wennen, maar de brok historie die Exeter City heet, is reuze interessant om te bezoeken.

Foto’s van het Engels voetbal

Meer wedstrijdfoto’s tref je aan op de website van Martijn, of in de selectie hieronder. Geniet ervan!

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %