Jarenlang was het stadion in de Kerkstraat in Arendonk een ware trekpleister voor groundhoppers. De aloude hoofdtribune is een majestueus gebouw waar vele ploegen jaloers op kunnen zijn. Maar helaas zal dit pronkstuk er niet lang meer staan. De bespeler KFC Verbroedering Arendonk fuseerde in 2018 met KFC Vrij Arendonk en daarmee gepaard kwam het verlaten van dit stadion.

KFC Arendonk Sport

KFC Verbroedering Arendonk ging van start in 1924, maar sloot zich pas officieel aan bij de KBVB in 1927. Gedurende de komende jaren zou het team zich vooral op provinciaal niveau bezigen, maar WOII gaf gek genoeg extra krachten. Het team steeg en in 1948 bereikten ze voor de eerste keer de nationale reeksen, wat derde klasse was in die tijd. In 1952 werd de competitiestructuur aangepast en met de creatie van een nieuwe vierde klasse moest Verbroedering hun wedstrijden daar verder afhaspelen. In 1955 echter degradeerden ze en na een korte heropleving een jaar later was het nationaal verhaal voorbij.

Het stadion in de Kerkstraat werd in 1959 gebouwd en straalt pure nostalgie uit. Jammer genoeg heeft het nooit het nationale voetbal meegemaakt, maar desalniettemin is het een streling voor het oog. Ondanks het feit dat Verbroedering 16 moderne velden in het nabije sportpark Heikant had, bleef het eerste team toch in de Kerkstraat spelen en zeer terecht. Wanneer we dit stadion in 2018 bezochten hoopten we nog lang te kunnen genieten, maar helaas komt daar toch sneller dan verwacht een einde aan.

Nieuwe periode

Sinds 1962 begon een heel nieuwe periode voor Verbroedering. Want KFC Vrij Arendonk werd toen opgericht. Door het regionaal niveau van beide teams, betekende dat dus algauw zeer intense derbies en kreeg het stadion in de Kerkstraat alsnog een heel speciale invulling. Opmerkelijk; Vrij in de naam stond niet meteen echt voor ‘vrij’, maar voor Voorheide. Voorheide is een klein gehucht binnen Arendonk waar KFC Vrij Arendonk gevestigd was.

In maart 2018 werd echter bekend gemaakt dat de twee zouden fusioneren. Geen prachtige lower league derby taferelen meer in Arendonk nabij de Nederlandse grens. Maar eerder een ‘handen in elkaar slaan om de toekomst aan te kunnen’. We begrijpen de beslissing. Een beslissing waarbij de keuze werd gemaakt het stamnummer van Verbroedering te houden en terug te keren naar de oorspronkelijke naam; KFC Arendonk Sport. Maar waarbij jammer genoeg ook werd beslist de Kerkstraat te verlaten. Twee jaar lang stond het stadion te verkommeren en nu is het einde echt nabij. De 62 jaar oude tribune zal plaats maken voor een schoolproject. Afbraakwerken zouden nog deze maand beginnen. Wij wilden het nog een waardig afscheid geven en de recente sneeuwval gaf ons (en jullie) dan ook deze prachtige beelden. Enjoy while it still lasts!

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.