Columns

Jammer Joss!

Mijn voetbalvrienden noemen mij al sinds jaar en dag Joss the Boss en dat komt minder door mijn leidinggevende kwaliteiten, maar meer door mijn vroegere stuurmanskunsten. Mijn twijfelachtige reputatie als grindbak coureur betekende als voormalig taxichauffeur al vroeg dat ik de man was die ons naar uitwedstrijden mocht rijden. Gezellig met zijn vijven (of meer) in een veel te klein autootje heel Nederland door, bier op de achterbank en in de kattenbak, de auto blauw van de rook. Helaas kon dat niet altijd even goed gaan, zo crashten we bijvoorbeeld in Heerenveen achterop een file en werden vervolgens met de sleepauto naar het stadion gebracht of reden we 6x rond en door Haarlem op zoek naar een kroeg die niet bestond. Of nee die ene keer dat we met gehuurde busjes naar een wedstrijd gingen en al voor vertrek parkeerboetes hadden… of was dat dezelfde keer als Haarlem? Anekdotes genoeg uit die tijd, want op je dooie akkertje naar een uitwedstrijd is toch het mooiste wat er is?

Het is nog niet eens zolang geleden dat dit gewoon kon, gelukkig zijn er een paar gemeenten die nog gewoon praten met de mensen die er verstand van hebben, zo kunnen we nog met de auto naar Breda, Enschede of Heerenveen. Maar als ze zelfs in Tilburg gaan verbieden dat er, met alle respect, Graafschapsupporters op eigen vervoer komen dan gaat er toch wel iets enorm fout in Nederland! Waar zit dat risico dan in vraag ik me af? Wat is er anders dan toen De Graafschap 5 jaar geleden naar Tilburg reisde en er na een verloren wedstrijd gewoon niets aan de hand was en men teleurgesteld huiswaarts keerde? ADO supporters mogen niet naar de Kuip, ja mogen wel, maar met veel te weinig en met verplichte combi, AZ ook, NEC ook en bij Feyenoord is het al jaren zo, alleen omdat ze een “reputatie” hebben.

Het is toch enorm jammer dat je als liefhebber niet, net als in bijvoorbeeld 2003, na je werk rustig in de auto stapt, onderweg een hapje scoort en na een sanitaire stop bij een ranzig tankstation je vrienden van een nabij station plukt om dan samen bij een willekeurig stadion aan te komen? Er is toch niets mooier dan bij een 3-0 achterstand in de 55ste minuut je biezen te pakken, in de auto te springen en vervolgens omroep Limburg in de auto te horen roepen hoe het toch mogelijk is dat het nog 3-3 is geworden. Wie wil nou niet veel te laat de kroeg verlaten op weg naar Groningen en al bij Assen omdraaien omdat de eerste helft al bijna halverwege is en je club al kansloos achterstaat?

Waar is de tijd gebleven dat je spontaan naar een wedstrijd kon gaan? Uit of Thuis, maakt niet uit, je moet het plannen tegenwoordig. Plannen om naar een wedstrijd te gaan, er zijn natuurlijk clubs waar je lastig aan kaarten komt, maar 75% van de wedstrijden zijn niet uitverkocht. Het is dan toch ook het belang van die clubs dat men spontaan moet kunnen komen aanlopen? Ik garandeer volle(re) stadions en meer betrokkenheid bij de clubs.

Jammer dat de SOVS niet meer bestaat en de meeste supportersverenigingen amper opkomen voor hun eigen achterban, jammer dat clubs niet inzien dat met gedegen beleid en samenwerking een hoop problemen kunnen worden voorkomen en stadions vol kunnen zitten. Jammer dat voetbal in Nederland een vervelende periode doormaakt en alle clubs willen gaan meedraaien in de subtop. Jammer dat dit ten koste gaat van iedereen, maar vooral van de sfeer en de knusse stadions, jammer! Jammer! Jammer!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %