Euro 2000

Italianen herdenken Heizeldrama én winnen van België

15 juni 2000

BRUSSEL – Gisteravond herdacht het Italiaanse elftal het Heizeldrama in België. Op 29 mei kwamen 39 Italiaanse supporters om het leven bij de wedstrijd Liverpool – Juventus. Het  Italiaanse nationale elftal won de wedstrijd tegen België, in hetzelfde decor als vijftien jaar geleden, met 2-0. Totti en Fiore waren de doelpuntenmakers. 

Heizeldrama

In 1985 stonden Juventus en Liverpool tegenover elkaar in de finale van de Europacup met het Heizelstadion (tegenwoordig Koning Boudewijnstadion) als decor. Ruim voordat er afgetrapt werd, werd er een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tussen twee groepen jonge Belgische selectiespelers. Het bijzondere hieraan is dat de twee groepjes toevallig dezelfde kleuren droegen als Juventus en Liverpool.

De supporters van de laatstgenoemde club vierden feest toen The Reds met 3-0 de rust in gingen. Toen de aansluitingstreffer in de tweede helft viel, ontstonden gevechten. Beetje bij beetje escaleerden de gebeurtenissen vóór het begin van de finale. Aangezien de supporters van Liverpool en Juventus, respectievelijk in vak X en Z, dicht tegenover elkaar stonden, kon er makkelijk olie op het vuur gegooid worden. Het afsteken van vuurwerk en het gooien van stenen veranderde in een stormloop van Liverpoolnsupporters richting vak Z. Zij braken door de tijdelijk geïmproviseerde hekken.

39 doden

Veel Juve-supporters renden richting de muur die aan de zijkant van het vak stond. De draagkracht van deze muur was te klein om al deze supporters naar de andere kant te loodsen. De muur stortte in en vele supporters vielen naar beneden. Alsof dit nog niet erg genoeg was, werden anderen vertrapt door de menigte. 39 mensen, waaronder 32 Italianen, kwamen om en honderden raakten (zwaar)gewond. Mensen die het veld op probeerden te vluchten, werden door de politie terug het vak in gedreven.

De Juventussupporters zochten wraak, maar de strijd was ditmaal gericht op de politie omdat deze de wraakactie probeerde te hinderen. Uiteindelijk duurde de chaos uren. De wedstrijd werd gewoon gespeeld en gewonnen door de Italianen met 1-0. De overwinning was geen overwinning, aangezien zoveel supporters zijn verloren. Waar iedereen van de Oude Dame feest had moeten vieren, zijn ze tijdens deze dramatische avond diep in rouw.

Gisteravond werd het drama herdacht. Aanvoerder van de Italianen, Paolo Maldini, legde een krans bij een gedenkplaat in het stadion. Zijn elftal won de wedstrijd met 2-0.

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %