Het is cynisme troef rond Feyenoord. Iedereen lacht de club uit en wij Feyenoorders lachen uit cynisme mee. Eigenlijk wordt niemand meer boos. Ja, op elkaar. Feyenoorders lachen als boeren met kiespijn. En dat is nog erger dan de nederlaag tegen Willem ll. Wat gaat er toch veel mis op het gebied van communicatie bij Feyenoord.

Ongeloof

Dat het crisis is bij Feyenoord, is een understatement. Tenminste, iedereen heeft dat door behalve Martin van Geel en ook Jan de Jong. In een charmeoffensief zoekt de technisch beleidsbepaler van de Rotterdamse club de media op om tekst en uitleg te geven over van alles. Over het dramatisch verlopen seizoen, het inkomstenplafond van De Kuip, de beslissing Jong Feyenoord niet in te laten stromen in de voetbalpiramide, de aanstelling van Jaap Stam en zijn eigen functioneren. En vooral dat laatste is een hekel punt. Zeker gezien de opeenstapeling van problemen na het behaalde kampioenschap in 2017. Want eigenlijk is het iedereens schuld, behalve die van Martin.

Na de mislukte mediaoptredens in kranten en op televisie is de geloofwaardigheid van Feyenoord tot een dieptepunt gedaald. Het is beschamend. Voor diegene die het optreden van Martin van Geel in De Tafel van Kees niet gezien hebben, verwijs ik graag naar FOX Sports. In vele media is er al aandacht gegeven over de uitspraken, dus hier laat ik het gros van de uitspraken even voor wat het is. Waar ik mij wel aan wil wagen is de houding van de technisch directeur van Feyenoord. Ik wreef in mijn ogen van ongeloof.

Arrogantie

De manier waarop iemand over een club praat, in dit geval Feyenoord, bepaalt het imago. Nou, ik kan je vertellen, ik zie ‘mijn’ Feyenoord nu als een arrogant, huilend clubje. Zoals de TD praat over zijn functioneren en onder meer ‘zijn’ plan om een nieuwe competitie op te zetten voor Jong-teams, is ronduit arrogant. Die arrogantie heeft als gevolg dat het lijkt alsof Feyenoord het voetbal heeft uitgevonden. En clubs als PSV, Ajax en AZ volledig verkeerd handelen. Volgens mij zitten juist de directies van die clubs nu bulderend van het lachen achterover in de stoel het geld te tellen.

In de uitzending van De Tafel van Kees afgelopen zondag wijst Hans Kraay Jr. de heer Van Geel terecht op het feit dat hij niet durft toe te geven de boot te hebben gemist bij het instromen van Jong Feyenoord in de voetbalpiramide. De blik in de ogen van Van Geel, het heen en weer wiebelen op zijn stoel, het continu in zijn vingers wrijven en bovendien: heel de tijd wegkijken wanneer Kraay aan het woord is. Martin kijkt verongelijkt. Zucht een paar keer. Hansie heeft er geen verstand van. En dat terwijl Kraay Jr. het gevoel van heel veel Feyenoord-supporters onder woorden brengt in de verhitte discussie.

Er worden beelden getoond van jeugdspelers die succesvol de Keuken Kampioen Divisie hebben doorlopen, waarna zij zich in het eerste van Ajax, PSV en AZ wisten te spelen. Spelers als Bergwijn, De Ligt en De Jong. Inmiddels tientallen miljoenen waard. Van Geel haalt diep adem, kijk naar links, kijkt naar rechts, kijkt omhoog. Zijn verongelijkte blik spreekt boekdelen. Martin heeft het uitgevonden, en niemand anders. Hij wil niets weten van de woorden van Kraay. ,,Jij hebt jouw standpunt en daar wijk jij niet van af”, en ,,Och jongen toch”, en ,,Wat is dit voor kletskoek”, dramt Van Geel nog eens door. Hij doet zijn jasje nog eens goed, kijkt op een arrogante manier tevreden naar Hans Kraay Jr. ,,Zo, 1-0 voor mij”, hoor je hem denken.

De hoogste tijd

De arrogantie, die normaliter niet bij Feyenoord past, glijdt momenteel via alle persen en tv-kabels naar buiten. Of het nu gaat om Jong Feyenoord, het Feyenoord City-dossier, de soap rond het aantrekken van een nieuwe hoofdtrainer, de inmiddels jarenlange vete tussen supporters en club. Het is heel pijnlijk, met een onwijs grote hoofdletter P. Geen wonder dat mensen cynisch zijn. Boos worden heeft bijna geen zin meer. De Feyenoord-liefde zit erg diep bij mensen. Maar ik begin langzamerhand te begrijpen waarom mensen hun liefde en plezier in Feyenoord beginnen te verliezen. Omdat mensen zoals Van Geel ‘tot op het gênante toe’ worden gesteund. De club is onherkenbaar geworden.

Martin, je hebt heus wel wat goeds voor de club gedaan, dat erken ik, en ik denk bijna iedere Feyenoorder. Maar er komt een moment dat je in de spiegel moet kijken en tegen jezelf moet zeggen: het is mooi geweest. Dat moment is nu, want eens een goed resultaat uit het verleden is zeker geen garantie voor de toekomst.

Ingezonden door De Plaatselijke FC

Header foto: Voetbal International

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.