Groundhopping

Ingezonden: Fakkels gooien bij derby in Athene

Een verhitte broedertwist op het derde Griekse niveau die bij slechts weinig voetballiefhebbers bekend is.  Proodeftiki tegen Ionikos. Deze versie is van nog groter belang. De thuisploeg bevindt zich net onder de degradatiestreep. Terwijl de opponent met een tweede plaats strijdt voor promotie. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een uiterst verhitte derby in de buitenwijken van Athene.

Uitverkocht

Ik heb nog geen ticket en dus arriveer ik reeds om 13.00 uur bij het stadion. Het is al een drukte van belang. Een kleine honderd ultras zijn dan al in de weer met van alles en nog wat, maar vooral met het sarren van de politie, die ook in grote getalen aanwezig is. Dat belooft nog wat.

Een ultra-lid vertelt me dat de wedstrijd uitverkocht is. Hij adviseert mij later terug te komen. Griekse bureaucratie. Om nou te zeggen dat ik direct in paniek raak is een groot woord, maar erg fijn is het bericht niet. Via een mevrouw bij de ticketbalie, die geen woord Engels spreekt, bemachtig ik toch een wedstrijdticket.

Grimmig

Nadat ik een sjaaltje gekocht heb bij een mobiel standje van een vriendelijke Griek, wordt de stemming wat grimmiger. Het mannetje voelt de bui hangen en brengt zijn kraampje naar een veiliger stekkie. De politie vindt het ondertussen genoeg en voert de eerste charge uit. Voor de zekerheid zoek ik ook maar veiliger oorden op.

Nadat de rust is wedergekeerd zie ik een paar knapen enkele stenen in stukken slaan. Laten we wel wezen, als je toch wilt gooien richting politie is het veel makkelijker wat kleinere stukken in de hand te hebben. Het duurt dan ook niet lang of de munitie wordt losgelaten en de stenen vliegen richting de politie. Die heeft er op zijn beurt helemaal genoeg van en chargeert nogmaals. Ditmaal met behulp van traangas. Ik besluit het verdere verloop van iets grotere afstand te bekijken en sprint een zijstraat in.

Na deze tweede charge keert de rust terug. Weer bij het stadion aangekomen spreek ik twee Grieken aan met de vraag of dit een gewoonlijk tafereel is bij de derby. Ze beantwoorden mijn vraag met een dikke ‘Ja!’.

Ultras

De ultra’s zijn inmiddels druk bezig over de hele lange zijde rookpotten op te hangen. Dit belooft een mega-spektakel te worden. Zelf staan ze op de korte zijde, maar ze hebben hun mannetjes paraat staan. Het gezang is ook reed begonnen en ze zullen – zo blijkt later – de hele middag niet meer stilvallen. Er wordt zelfs al het nodige pyro afgestoken en er worden al wat papierrollen getest.

Het stadion is geweldig gelegen midden in een woonwijk ingeklemd tussen appartementencomplexen en flatgebouwen. Dit zorgt voor een geweldige akoestiek, waar het geluid heerlijk galmt en van alle kanten terugkaatst. Tot mijn grote verbazing schijnen er toch supporters in het uitvak aanwezig te zijn.  Zodra die, met één op één begeleiding van de politie binnenkomen, zwelt het geluid tot een enorm kabaal aan.

Pyro

Om drie uur komen de gladiatoren onder een orkaankracht aan geluid de spelerstunnel uit. Een enorme lading papierrollen daalt op het veld neer. Voordat dit is opgeruimd weigert de scheidsrechter de wedstrijd aan te vangen. Na ruim een kwartier is het veld vrijwel papierrol-vrij en blaast de scheidsrechter de wedstrijd op gang. We zijn nog geen halve minuut onderweg of alle fakkels en rookpotten worden ontstoken. Maar goed dat Van Praag niet aanwezig was.

Alle zicht is ontnomen en de scheidsrechter rest niets anders dan de wedstrijd stil te leggen. Blijkbaar heeft hij geen andere verplichtingen deze zondag, want hij laat alles rustig op z’n beloop en besluit zo’n dertig minuten later de partij te hervatten. We zijn dus al 45 minuten verder en er is nog geen bal getrapt. Niet dat er veel aan gemist wordt, want het schouwspel is van bedenkelijk niveau, 0-0 bij de rust.

Fakkels gooien

In de pauze zorgt een supporter van Proodeftiki voor het nodige vertier. Hij klimt namelijk de hekken over en rent gewapend met een fakkel het veld over om deze in het uitvak te gooien. Supporters van Ionikos zoeken snel een veiliger onderkomen en zo te zien wordt er niemand geraakt. Missie gedeeltelijk geslaagd dus. De supporter rent weer snel het veld en klimt terug de tribune op. Zo te zien maakt de politie zich over zijn actie niet heel erg druk.

Dan neemt de 2e helft een aanvang. Erg lang duurt dat niet, want blijkbaar hebben de ultras nog wat rookpotten bewaard. Binnen de kortste keren zie ik door de rook de pyro niet meer. Het oponthoud duurt ditmaal niet zo lang en na een minuut of tien wordt de wedstrijd weer op gang geblazen door de leidsman. Na ruim een uur spelen stormen een mannetje of twintig ineens van de tribune. Enkele van hun kameraden worden achter het stadion door de ‘geliefde’ politie in het nauw gedreven. Er worden wat tikken uitgedeeld, maar korte tijd later keert de rust weer terug.

Ondertussen blijft Proodeftiki de betere ploeg, maar weet ondanks diverse kansen de door Ionikos opgeworpen muur van verdedigers niet te slechten. De wedstrijd eindigt zoals deze begon. Helaas weet geen van beide team hun supporters in extase te brengen. Al met al een geweldige ervaring bij deze onbekende Atheense Derby.

Dit artikel is ingezonden door Frank Seggel. Heb jij ook een vette beleving meegemaakt? Stuur je verhaal in ([email protected])!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %