Actueel

Ingezonden: Een avond Gate 13 bij Panathinaikos

Na mijn bezoek aan de beruchte Nikaia Derby (Tip!) haast ik me zo snel mogelijk richting de uitgang. Mijn bonuswedstrijd Panathinaikos tegen PAOK begint namelijk al om 19.00 uur. Onder het mom van “nu we er toch zijn” is een dergelijke wedstrijd natuurlijk niet verkeerd om te bezoeken. Een onderlinge wedstrijd tussen de “grote vier” van Griekenland is altijd goed voor wat spektakel. Ik ben dus ook heel benieuwd wat deze wedstrijd me zal brengen.

Met de taxi

Omdat de Nikaia Derby zo’n drie kwartier is uitgelopen door de vele pyro is er enige haast geboden om de aftrap nog te halen. De metro is dus geen optie meer. Samen met een collega groundhopper besluit ik om dan maar de taxi te nemen naar het Olympisch Stadion Spyridon Louis. De tijdelijke thuisbasis van grootmacht Panathinaikos. De taxi maakt gelukkig haast en nog goed op tijd kom ik aan bij het stadion. Nu is het een kwestie van zo snel mogelijk een kaartje scoren. De loketten bevinden zich aan de andere zijde van het stadion. Bij zo’n kolossale bak als dit is dat toch een aardig stuk wandelen.

Onderweg naar de loketten word ik plots aangeklampt door een Griek. In vloeiend Grieks, op zich  natuurlijk vrij logisch in Athene, probeert hij (vermoed ik) een kaartje aan mij te slijten. Mijn Grieks is ook niet meer wat het nooit geweest is en dus zitten we met een communicatieve muur. Gelukkig schiet een omstander ons te hulp. Hij maakt me duidelijk dat ik voor het schamele bedrag van een tientje eigenaar kan worden van dit kaartje. De behulpzame omstander is zelfs bereid om me te begeleiden naar de juiste gate.

Beruchte Gate 13

Die ‘juiste gate’ blijkt niet zomaar een rustig plekje aan de lange zijde te zijn. Het kaartje blijkt toegang te geven aan de beruchte Gate 13. Per toeval zit ik dus vanavond tussen de meest fanatieke supporters van Panathinaikos. Die zijn logischerwijs niet zo heel erg gecharmeerd van groundhoppers die hun domicilie komen betreden. Met een beetje onopvallend plaats nemen en rustig aan doen met de camera moet het vast wel goed komen.

Bij het betreden van de grasmat door de beide teams komt Gate 13 natuurlijk met een redelijke pyro show. Iets anders kan natuurlijk ook niet in Griekenland. Gedurende de wedstrijd komt hier af en toe een flare en een paar rookbommen bij. Zoals gebruikelijk is, is er geen uit-support bij deze wedstrijd. Bij geen enkel onderling duel tussen ‘The Big Four’ is dit toegestaan.

De Panathinaikos-supporters houden de stemming er gedurende de volle 90 minuten goed in. Iets dat dit seizoen niet makkelijk is voor de supporters. Het valt niet mee als je team niet in het eigen prachtige Apostolos Nikolaidis stadion mag spelen, maar dit seizoen het stadion moet delen met de grote rivaal AEK.

Punten voor PAOK

Hun favorieten creëren ondertussen kans op kans op het veld. Ballen op het aluminium, de PAOK-keeper die keer op keer in de weg ligt of een goed uitgevoerde tackle voorkomen constant een doelpunt van de thuisploeg. De uitploeg weet helaas wel efficiënt om te gaan met de kansen. Aangezien de tegenstander uit Thessaloniki in de eerste minuut van beide helften scoort nemen Diego Biseswar (ex-De Graafschap) en de zijnen de punten weer meer naar de hoofdstad van Centraal Macedonië.

Al met al was het een geweldige ervaring in Griekenland met twee geweldige wedstrijden. Het blijft een land met een ongelooflijk mooie voetbalcultuur!

Dit artikel is ingezonden door gastschrijver Frank Seggel. Heb jij ook een vette beleving meegemaakt? Stuur je verhaal in ([email protected])!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %