Interviews

In gesprek met: Sydney van Hooijdonk

Eén van de grote talenten en clubtopscorer van NAC Breda. Treed langzaam maar zeker in de voetsporen van zijn vader die eveneens aan het begin van zijn carrière furore maakte in het geel-zwart. We praten met hem over het voetbal in Breda en zijn, enigszins, bijzondere hobby: groundhoppen. Een kijkje in het leven van Sydney van Hooijdonk.

Op 16-jarige leeftijd verruilt hij VV Beek Vooruit voor NAC Breda waar hij gaat spelen voor Onder 17. Hij maakt direct indruk, maar geeft definitief zijn visitekaartje af wanneer hij voor Onder 19 maar liefst 25 keer scoort en promotie naar de Eredivisie wordt afgedwongen. Als 18-jarige mag hij vervolgens zijn eerste profcontract voor drie jaar tekenen bij NAC.

Debuut Sydney van Hooijdonk

Zijn debuut voor NAC maakt hij op 5 oktober 2018 in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Een minuut voor tijd mag hij invallen. De wedstrijd eindigt in een 2-1 nederlaag. Dat seizoen in de Eredivisie komt hij tot 12 invalbeurten en slechts 136 minuten voetbal. Scoren doet hij in het eerste niet. De club degradeert.

Desondanks wordt er niet getwijfeld aan zijn talent. Bij Onder 19 blijft hij aan de lopende band scoren. In 41 wedstrijden scoort hij maar liefst 35 keer. Ook bij Onder 21 is zijn rendement uitstekend. In 16 wedstrijden 7 doelpunten. Kortom, de Bredanaars hebben goud in handen.

In het eerste seizoen in de Keuken Kampioen Divisie scoort hij zijn eerste doelpunt voor NAC in de uitwedstrijd tegen Jong AZ en bezorgt de ploeg zo de winst. De week erop zijn eerste basisplaats tegen Excelsior en ook dan scoort hij. Zo draagt hij mede bij aan het winnen van de Periodetitel. Uiteindelijk weet NAC niet te promoveren, maar krijgen ze dit seizoen wederom de kans.

Hi Sydney, hoe is het nu met je?

“Het gaat nu wel weer goed. Ik heb helaas te maken met een wisselvallig seizoen. Ik begon het seizoen goed, ben topscorer van het team en ook eventjes van de Keuken Kampioen Divisie geweest. Jammer genoeg kregen we ineens te maken met Corona in het team. Juist in die periode speelden we tegen de topploegen en leden we een aantal nederlagen. Ik zat zelfs een tijdje op de bank.”

Na zes overwinningen leed NAC ineens vier nederlagen op rij. Thuis tegen Cambuur (0:4) en uit bij Go Ahead Eagles (6:0) kregen de geel-zwarten pijnlijk aan de broek. “Dat was echt een mindere tijd. Na de winterstop kwam ik eindelijk terug in de basis, maar toen raakte ik geblesseerd. Mijn vervanger doet het ook hartstikke goed, dus moet het nu weer doen met invalbeurten.”

In januari maakte Sydney van Hooijdonk zijn laatste doelpunten waarna een liesblessure hem enkele weken aan de kant hield. De laatste paar wedstrijden mag hij kort invallen.

In de Hekken - Sydney van Hooijdonk

Sydney van Hooijdonk met de gelijkmaker tegen FC Den Bosch, zijn laatste doelpunt tot nu toe

We zitten inmiddels ver in maart, is je contractverlenging al dichtbij?

“Nee, op dit moment staat alles nog stil. Vooralsnog staat het open en is het kijken hoe de komende maanden gaan verlopen.”
Begin dit seizoen was er al sprake van een mogelijke contractverlenging, echter werd het vooruitgeschoven. Sydney heeft een aflopend contract en is in principe transfervrij. Eerder zou er interesse zijn van clubs uit Engeland, maar door de Brexit is dat voor jonge talenten toch wat lastiger geworden als het gaat om clubs onder die niet in de Premier League uitkomen.

Waar gaan jij en NAC eindigen dit seizoen?

“Ik dacht voor mijn blessure dat ik wel richting de 20 goals zou gaan dit seizoen. Nu zit het gewoon even flink tegen op een verkeerd moment. Maar dat hoort erbij bij, ik blijf knokken en hopelijk van waarde zijn voor NAC.”

NAC staat momenteel op de vierde plek in de Keuken Kampioen Divisie. Dit heeft hoe dan ook recht op de play-offs voor promotie, maar directe promotie is nog altijd binnen handbereik. De achterstand op nummer twee De Graafschap is vijf punten en komend weekend spelen de clubs tegen elkaar. Het programma van NAC is echter niet makkelijk, ze spelen nog tegen vrijwel de gehele top in de laatste 9 wedstrijden.

Je speelt nu met nummer 17. Heeft dat een link met je vader die ook met dat nummer speelde bij NAC, Fenerbahçe en het Nederlands Elftal?

“Vorig jaar had ik nummer 23, die werd toen toegewezen door de trainer. Dit seizoen mocht ik zelf kiezen. Ik wil het liefste spelen met nummer 9, maar die was al voor Lex Immers. Met 23 heb ik niets, dus toen dacht ik nummer 17 is leuk omdat mijn vader daar ook mee speelde.”

Je vader was kopsterk en heeft een fenomenale vrije trap. Waar ligt jouw kracht als spits?

“Ik kan op zich ook wel goed koppen, alleen krijg ik niet zoveel kopkansen. Maar mijn kracht zit hem echt in mijn vaste trap. Als ik in scoringspositie kom ben ik wel echt een killer die altijd op de goede plek staat.”

En hoe zit dat dan met die vrije trappen? “Ik oefen wel op vrije trappen. Vorig seizoen schoot ik er drie achter elkaar op de lat. Dat was wel echt pech. Nu kunnen we alleen wat minder oefenen, mede door Corona. We mogen niet zo lang meer na de training blijven door alle omstandigheden.” Desondanks lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat we een nieuwe vrijetrappenspecialist hebben met de naam Van Hooijdonk.

Hoe is het als speler in Corona-tijd?

“Je raakt er eigenlijk wel aan gewend, maar het is niets vergeleken met normaal. Straks als er weer publiek zit zal het ook weer wennen zijn. Publiek kan heel positief, maar ook negatief van invloed zijn.” Wel baalde hij van het feit dat hij zijn eerste hattrick tegen Jong Ajax niet kon vieren met het publiek. Zeker dan wordt het fanatisme vanaf de tribunes erg gemist, geen gejuich, geen passie.

Wat mensen misschien niet van je weten is dat je ook graag wedstrijden in het buitenland bezoekt. Hoe is dat zo gekomen?

“De eerste keer was zo’n vijf jaar geleden. Ik had het er toen met een vriend over. We kunnen wel een keertje naar Engeland gaan in de winter. Voetbal in het algemeen vind ik hartstikke leuk. Ik was toen een jaar of 15 en we konden kaarten krijgen via Siem de Jong. Die speelde toen bij Newcastle.”

Met de boot wordt de reis naar Engeland gemaakt. Niet alleen Newcastle wordt bezocht, maar ook wedstrijden van Manchester United en Southampton. Een passie lijkt geboren: “Ik vind dat reizen hartstikke leuk. Dus we zijn het jaar erop weer gegaan. Dus zo is het eigenlijk gegroeid. Ik heb ook vrienden om mij heen die gek zijn van voetbal. Met hen ben ik nu een aantal keren op pad gegaan.”

Is het niet lastig te combineren met je leven als profvoetballer?

“Ja absoluut. Ik zou ook graag andere landen bezoeken, maar hun competitieschema loopt gelijk met die van ons. Qua voetbalcultuur vind ik de Britse wel het mooiste en dat is ook ideaal, omdat er in de winter daar nog wel gevoetbald kan worden.”

Zou jij jezelf typeren als groundhopper?

“Nah nee, zo wil ik mezelf nog niet noemen. Ik volg dat soort mensen op Twitter enzo. Die hebben al zoveel bezocht. Dat kan ik niet vergelijken. Ik heb ook wel veel gezien, ook door mijn vader, maar dat is omdat mijn leven toen gewoon zo was als jonge jongen.”

Waar ben je tot nu toe allemaal geweest en welke wedstrijden heb je bezocht?

“Ik ben vooral in Engeland en Schotland geweest, onder andere ook bij de grote Schotse derby’s. Eind 2019 nog naar de drie derby’s in Glasgow, Edinburgh en Dundee.”

Wat is tot nu toe de mooiste wedstrijd die je bezocht hebt in het buitenland?

“Qua sfeer toch wel Celtic tegen Rangers. Ik ben er nu twee keer bij geweest en dat is gewoon echt anders in het stadion. Dat is gewoon echt gruwelijk. Ook bij Crystal Palace hebben ze een lekker sfeertje. Maar ook Hearts tegen Hibs was geweldig. Zeker die gekte in het uitvak.”

Aan het bezoeken van de Edinburgh Derby hield Sydney nog een mooie anekdote over: “Wat voor de wedstrijd in een pub van Hearts supporters en die supporters hebben echt een hekel aan Celtic. Ze vroegen waar wij vandaan kwamen en toen ze Nederland hoorden gingen ze helemaal los over Celtic en mijn vader. Ik moest er enorm om lachen, maar heb wel stilgehouden dat ik zijn zoon ben.”

Op de vraag waar hij niet zo snel zou terugkeren is hij vrij stellig ook: “Bij Wigan. Daar was het echt drie keer niets. Geen enkele sfeer en de wedstrijd eindigde ook nog eens in 0-0.”

Welke wedstrijd(en) en/of bestemmingen staan er nog op je verlanglijstje?

“Met name Duitsland en Italië, maar dan ook in de lagere divisies. Natuurlijk wil ik ook wel eens naar Rode Ster tegen Partizan, maar dat is nu voor mij gewoon niet te organiseren. Ik ben ook liefhebber van oude, authentieke stadions. Maar dan weer niet met van die sintelbanen er omheen, al zijn die er wel veel”. En nieuwe stadions? “Op zich stadions als die van Tottenham vind ik wel mooi, maar dan wel op een andere manier.”

Gaat het je puur om het bezoeken van een wedstrijd of kijk je ook naar beleving op de tribunes bijvoorbeeld?

“Ik ga vooral voor de sfeer en de stadions. Ik ben wel eens naar Manchester tegen Chelsea geweest, maar dat trekt mij dan toch minder. Ik heb liever die ouderwetse Engelse sfeer.”

Heb je nog tips voor andere liefhebbers qua wedstrijden of bestemmingen?

“Elke liefhebber moet een keer bij Celtic tegen Rangers geweest zijn. Maar ook de derby’s van Istanbul zijn erg tof. Hoewel Celtic tegen Rangers wel erger is qua haat en nijd. Newcastle is ook een hele leuke stad, ook vooral de sfeer er omheen en bijvoorbeeld de Strawberry Pub. Ik vind het zelf fijner om in kleinere steden te zijn. Je kan dan alles beter bezoeken en bereizen. In Londen duurt het bijvoorbeeld heel erg lang voordat je ergens eindelijk bent!”

Ga je na je carrière meer trips maken voor het voetbal?

“Absoluut! Ik denk dat ik daar altijd wel van zal blijven houden. Lekker met vrienden op pad. Ik vind dat zo ontzettend leuk en zeker die voetbalpassie is fantastisch.”

Nog even als laatste, waar ligt de droom als voetballer van Sydney van Hooijdonk op de lange termijn?

“Ik heb altijd gezegd dat ik in Engeland wil voetballen. Door de Brexit is dat allemaal wel wat lastiger geworden. Voor de Premier League is dat niet zo’n probleem, maar voor de lagere divisies wel. Jonge talenten moeten bijvoorbeeld jeugdinternational zijn. Of ik eerst een vervolgstap in Nederland zal maken? Ik sluit dat niet uit maar of mijn ambitie daar ligt weet ik niet. Ik vind het buitenland sowieso veel mooier, zoals Italië. Daar ben ik wel echt van gaan houden. Maar Engeland blijft zeker voor mij de nummer 1 voor de lange termijn.”

In de Hekken bedankt Sydney van Hooijdonk en NAC Breda voor de tijd en moeite om dit interview mogelijk te maken, evenals het beschikbaar stellen van een aantal foto’s. Wij wensen zowel speler als club veel succes in het verdere verloop van het seizoen en we hopen Sydney in de toekomst nogmaals de kunnen spreken over voetbal, zijn passie en zijn leven als profvoetballer.

Lees ook onze andere artikelen in de rubriek In gesprek met voor andere andere interviews met Royston Drenthe, Vito Wormgoor en Jeroen Verhoeven. Ook net als Sydney van Hooijdonk interesse in het maken van voetbalreizen? Kijk dan eens bij Away Days Voetbalreizen voor de nodige toptrips naar toffe wedstrijden en voetbalcultuur dat centraal staat!

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %