Het is 5 april 2000. Aan de vooravond van het duel tegen Galatasaray, worden twee supporters van Leeds doodgestoken in Istanbul. Even onwetend als ironisch brengt Wesley Sneijder exact 15 jaar na deze gebeurtenissen zijn exclusieve messenset op de markt. Vlijmscherp.
Welcome to Hell
In het Ali Sami Yen Stadion vindt op 6 april 2000 de heenwedstrijd van de halve finale plaats van de UEFA-cup. De thuishaven van de Turkse club verandert tijdens topwedstrijden in een ware hel voor bezoekende ploegen. Spelers van bezoekende clubs raken diep onder de indruk en tegelijk moeilijk in hun spel. Zo beschreef Sir Alex Ferguson de sfeer in “Hell” (bijnaam van het stadion) als the single most intimidating atmosphere toen hij er met zijn Manchester United in ’93 op bezoek kwam.
Hoe groot de intimiderende sfeer mag zijn voor de jongens op het veld, des te groter is de ervaring voor de bezoekende supporters. Zo dus ook voor Kevin Speight en Chris Loftus die samen met 500 andere supporters hun Leeds United achterna reizen.
The Leeds United players come out onto the pitch led by Lee Bowyer (Photo by Steve Mitchell/EMPICS via Getty Images)
Taksimplein
Althans dat is de bedoeling. De twee jongemannen zullen het stadion een dag later nooit betreden. Aan de vooravond van de wedstrijd loopt het helemaal mis op het Taksimplein. Engelse supporters raken slaags met Turken. Als The Night Watchmen, een bende die niet helemaal gelinkt kan worden met de club, zich mengt in het strijdgewoel is het verdict meteen duidelijk. Kevin Speight en Christopher Loftus zijn doodgestoken.
Het feit dat de wedstrijd met 2-0 gewonnen wordt door de thuisploeg is slechts bijzaak. Alle ogen zijn gericht op de terugwedstrijd over twee weken. Uit vrees voor rellen in Leeds wordt er besloten dat er geen Turkse fans zullen afreizen naar Elland Road. Als de bezoekende spelersbus arriveert bij het stadion worden ze belaagd door honderden Engelsen die uit zijn op wraak. De wedstrijd gaat van start met vertraging en eindigt in een gelijkspel waardoor de Turken zich mogen opmaken voor een trip naar Kopenhagen, voor de finale tegen Arsenal.
In de Deense hoofdstad worden die dag verschillende rellen gemeld. Hooligans van onder andere Leeds, Chelsea, Rangers, Cardiff en Swansea vergezellen The Gunners in Kopenhagen, op zoek naar wraak voor de twee supporters die werden gedood in Istanbul. Wat later bekend zal staan als Battle of Copenhagen resulteert in verschillende gewonden waarbij twee Engelsen, een Turk en een Nederlander steekwonden oplopen. Ondanks de oorlog op straat blijft Parken (stadion van dienst) bespaard van rellen. Men zou vergeten dat er nog een finale op de planning staat. Galatasaray weet uiteindelijk via penalty’s zijn eerste Europese beker omhoog te steken.
De messenset van Sneijder
Als in 2015 een beker in ontvangst genomen zou worden voor beste marketingstrategie, dan zal die vast niet gegaan zijn naar Wesley Sneijder. De gelauwerde middenvelder maakt in 2013 de overstap van Inter Milan naar de Turkse recordhouder voor een kleine 7,5 miljoen euro. “Dat valt best mee?!” hoor ik je denken. Wel, dan dacht je dat alvast niet alleen. De man uit Utrecht gaat in Istanbul 4,2 miljoen euro per jaar verdienen. “Net niet genoeg om een zorgeloos leven tegemoet te gaan” dacht Wesley. Dus kwam de man met een idee op de proppen…
Een messenset in de kleuren van zijn geliefde Galatasaray. En niet zomaar een messenset. Enkel de allerbeste messen om alle soorten groentjes en vlees aan gort te snijden. Niet dat de link met zijn achternaam en een stel messen een visioen is voor internationaal succes. Misschien moeten we verder kijken naar de timing wanneer Sneijder besloot zijn messenset op de markt te brengen.
Op de vooravond van de vijftiende verjaardag van de dodelijke steekpartijen in Istanbul lanceert de voetballer/marketingspecialist zijn messenset via Twitter. Een kleine 3500km verder komt het bericht hard aan. Zoals elk jaar worden de slachtoffers herdacht aan het stadion van Leeds United. Mensen zijn verbolgen als ze het nieuws vernemen dat zojuist op Twitter verschenen is.
Na vele boze reacties waarin mensen de Nederlander attent maken van hetgeen dat vijftien jaar geleden gebeurd is, excuseert hij zich en verwijdert de post. Hoe het dezer dagen gesteld is met de messenset van Sneijder is een raadsel. Misschien bleek de insteek dan toch niet zo geslaagd als gehoopt.
Ondanks alles ben ik fan van zuipen, cultuur en voetbal. In that order. Fiere erevoorzitter van FC Eulegoem, spelend in de voorlaatste klasse van het Belgische cafévoetbal. Ik onderhoud zelf ook een blog waarin mijn alter ego ”de essentiële Bart van Vlaanderen” de bovenhand neemt.
Pas vandaag (!) krijgen supporters van Feyenoord te horen dat de lokale autoriteiten hebben bepaald dat zij niet welkom zijn in Lille. Tweeduizend aanhangers zijn hier de dupe van.
PSV overkwam hetzelfde, maar zij gingen in beroep en kregen gelijk van de rechter.