Voetbal in Servië

In beeld: de Belgrado Derby

Doorgaans is eind februari, begin maart, de periode dat de grote twee uit Belgrado weer tegenover elkaar staan. De afgelopen vijf jaar was alleen in 2018 de tweede derby pas in april van dat jaar. De afgelopen jaren hebben wij meerdere edities mogen bezoeken, zowel aan Rode Ster als aan Partizan zijde. Echter de editie van 2019 hebben we nog niet met jullie gedeeld. En laat dat nou net een editie zijn geweest waar het qua gekte op de tribunes weer een stap verder ging. De Belgrado Derby in beeld.

Het is 2 maart 2019. Rode Ster Belgrado staat ongeslagen aan kop en stevent af weer een landstitel. Waar Partizan tussen 2008 en 2013 het Servische voetbal domineerde is het sinds 2017 de beurt aan de aartsrivaal. Crvena Zvezda, Rode Ster in het Servisch, weet na de kampioenschappen in 2014 en 2016 de heerschappij over te nemen in het seizoen 2017 – 2018. De titel wordt met afstand binnen gesleept en in het seizoen erop zelfs ongeslagen voortgezet tot aan de play-offs. Slechts één nederlaag zorgt wederom voor een enorme voorsprong aan het einde van rit.

Echter zijn de derby’s een wedstrijd op zich. Daar zijn de verschillen klein. Vaak eindigen deze clashes in een gelijkspel of een kleine overwinning voor één van de partijen. Zo ook die dag in maart. De wedstrijd is vooral een een schaakspel, weinig boeiend. Het eindigt weer eens in 1-1. Maar vervelen doe je jezelf nooit, integendeel zelfs. Het spektakel op de tribunes is van ongekend niveau. Enorme sfeeracties, krankzinnige pyro en het fanatisme bij duizenden. Waar je denkt het allemaal wel gezien te hebben, weten ze je in Belgrado altijd weer te verrassen.

Belgrado Derby: een zee van vuurwerk

Omdat het uitvak in drie secties is verdeeld vanwege de onderlinge problematiek bij Grobari, kan er dus actie komen uit vier hoeken. Delije, de harde kern van Rode Ster, gaat als eerste los. Een sfeeractie gevolgd door pyro en nog een sfeeractie zorgt voor een heerlijke start. Aan de andere kant gaat de boel in vuur en vlam als Partizan op voorsprong komt. Je kijkt meer naar de tribunes dan op het veld.

Toch weet je dat dit nog niet alles is, dat de grote klapper nog moet komen. En die komt er, aan het begin van de tweede helft. Delije zet de hele noordtribune in lichterlaaie. Een zee van pyro met fakkels en strobos. Geen honderden, maar een paar duizend. Zo’n bizarre vuurwerkshow heb ik nog niet gezien in een voetbalstadion. Maar daar blijft het niet bij. Aan beide kant gaat het door tot aan het laatste fluitsignaal. Zeker als een kwartier voor tijd de gelijkmaker valt.

Staat deze derby nog op jouw verlanglijstje? Wij hopen, gezien de ontwikkelingen, in het seizoen 2021 – 2022 terug te keren in Belgrado voor weer twee voetbalreizen met Away Days Voetbalreizen. Check alle informatie en reserveer alvast jouw plek. Al één editie is uitverkocht, dus wees er snel bij!

Rode Ster – Delije

De foto’s hierboven zijn van het begin van de wedstrijd, maar dat was ook pas het begin van al het spektakel op de tribune.

Partizan – Grobari

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %