Voetbal in Polen

Hooligans domineren de sfeer bij stadionopener Zaglebie Sosnowiec

De woiwodschap Silezië in het zuiden van Polen tegen de Tsjechische en Slowaakse grens is met recht de Poolse tegenhanger van het Duitse Ruhrgebied. Een gebied dat altijd afhankelijk is geweest van zware industrie zoals de mijnen en bomvol schitterende voetbalclubs zit. Ruch Chorzow, GKS Katowice, Gornik Zabrze en Piast Gliwice zullen bij de meeste mensen wel een belletje doen rinkelen. Het minder bekende Zaglebie Sosnowiec is tussen al deze namen een niet te onderschatten kracht.

De club uit Sosnowiec, met 228.000 inwoners de op twee na grootste stad in Silezië, was in de jaren 60 en 70 met enkele bekerwinsten en topnoteringen een grote speler in het Poolse voetbal. Een klein contrast met de huidige status als subtopper op het tweede niveau. Vandaag de dag kent de club niet op, maar juist naast het veld een indrukwekkende reputatie. De hooligans van Zaglebie Sosnowiec horen, mede dankzij vriendschappen met Legia Warschau en Bielsko-Biala, tot de meest gevreesde hooligans van Polen.

GTST voor hooligans

Maar laat het nu juist rondom die vriendschap flink aan het rommelen zijn… Tot eind jaren 10 bestond er een soort vredespact tussen Legia Warschau en Bielsko-Biala, dat inmiddels echter verlopen is. De reden waarom is onduidelijk, maar afgelopen januari besluiten de hooligans van Legia Warschau om met 45 man een training van de Bielsko-Biala hooligans aan te vallen. Binnen 30 seconden worden alle gasten van Bielsko-Biala naar de grond geslagen. Weer een glorieuze overwinning voor Legia Warschau, maar een groot probleem voor Zaglebie Sosnowiec die haar twee beste vrienden plots terug ziet in een conflict.

Gezien de belangen van de wedstrijd die vandaag op het programma staat (GKS Katowice is een van de grootste rivalen en het is de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion) zijn beide groepen uitgenodigd om aanwezig te zijn. Zaglebie Sosnowiec wil op volle oorlogssterkte zijn voor een goede showing. De Teddy Boys van Legia Warschau reizen daarom met een gigantische delegatie van honderden hooligans naar Sosnowiec. De knokkers van Bielsko-Biala geven hun 200 kaarten terug en blijven thuis. Het lijkt erop dat Bielsko-Biala de hooligans van Zaglebie Sosnowiec met dit statement tot een definitieve keuze wil forceren. Het is hun of wij. De gemiddelde love triangle in GTST is er al met al niks bij.

Stadion Ludowy

Buiten deze spanning rondom de hooligans gaat het vandaag vooral over de opening van het nieuwe ArcelorMittal Park. Het schitterende Stadion Ludowy, wat we eind 2021 nog bezochten, is definitief verlaten voor een moderne arena. De bouw van een nieuw stadion moet een goede stap zijn met het oog op een terugkeer in de Ekstraklasa. De openingswedstrijd, uitgerekend tegen GKS Katowice, is daarom een groot feest voor de hele stad. De kaartjes vlogen de afgelopen weken over de toonbank en de wedstrijd is zo goed als uitverkocht.

Hierbij worden helaas ook de kaarten verkocht voor het uitvak. De politie vindt het, mede vanwege de slechte infrastructuur, nog te vroeg om de veiligheid rondom de uitsupporters te garanderen. Het uitvak wordt vandaag dus helaas gevuld met thuissupporters en de derby verliest een groot deel van haar charme.

Hooligansfeer

Al met al ziet het stadion er, voor zover mogelijk met compleet nieuwe arena’s nog aardig uit. Geil worden we er niet van, maar het is allemaal ook geen Paderbornniveau. Van buiten is een groot deel van de tribune zichtbaar in een soort bijzondere halfdoorzichtige constructie. Eenmaal binnen blijkt het stadion wel spekglad. De eerste rijen zijn niet gered van eventuele neerslag en door de dalende sneeuw van vandaag wordt het stadion één grote natte smurrie.

Vocaal heeft het stadion een lekkere galm, waar de supporters gebruik van kunnen maken. Qua geluid valt het allemaal echter wel wat tegen vandaag, hier breekt de hooligansfeer tov de ultrasfeer de club wat op. Echt massaal gaan de meeste nummers niet en wat er wordt gezongen blijft vaak beperkt tot hele simpele liedjes. Hoogtepunt van de eerste helft is als er een vocaal rondje wordt gedaan langs de vriendschappen. Buiten Bielsko-Biala en Legia Warschau worden ook de Tsjechische vrienden van Slavia Praag (vandaag uiteraard aanwezig) toegezongen.

Op het veld gaat het voorspoedig en Zaglebie koerst af op een terechte en simpele overwinning. Op de tribune hebben wij het ondertussen vooral heel koud en zijn dus niet rouwig om het fluitsignaal voor de rust. De nazi-stewards houden zich ondertussen vooral warm met het continue terechtwijzen van supporters die deels in het gangpad staan. Wat blijft dat toch een fantastische baan. Dan nog liever scheidsrechter…

Glorieuze overwinning

In de tweede helft is het tijd om het stadion definitief in te luiden met een goede sfeeractie. Eerst wordt er een tekstdoek uitgerold voor het vak waarmee verwezen wordt naar de zomer(vakantie). Hierna volgt een groot doek over de tribune waarmee gelijk duidelijk wordt gemaakt wat er voor de supporter van Zaglebie echt toe doet. Het spandoek refereert aan een incident van afgelopen zomer. Hierbij worden de supporters van Zaglebie Sosnowiec tijdens hun treinreis na de uitwedstrijd tegen Arka Gdynia aangevallen door hooligans van Katowice + vrienden. Het eindresultaat is meerdere gewonde Katowice supporters en een glorieuze overwinning voor de hooligans van Zaglebie Sosnowiec.

Echt strak is het doek zeker niet, maar daaraan zie je ook weer dat het door hooligans is gemaakt en niet door ultras. De boodschap komt wel duidelijk over en dat is toch net wat belangrijker voor de hooligans. De sfeeractie wordt afgemaakt wanneer enkele supporters met bivak in de gaten van het doek tevoorschijn komen en een tiental fakkels afsteken. Zo wordt er eigenlijk pyro vanuit de trein afgestoken.

De supporters van Sosnowiec bevestigen met deze toffe actie nog even hun indrukwekkende reputatie op hooligangebied. Terwijl de overwinning op Katowice naast het veld nog even groot gevierd is, wordt er op het veld door de spelers hetzelfde gedaan. Een 2-1 overwinning op de streekrivaal betekent een geslaagde opening van het nieuwe stadion. Op naar gouden tijden voor Zaglebie Sosnowiec!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %