FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Hoogtes en laagtes in Waregem

SV Zulte Waregem is de autoritaire ploeg van ’t stad in Waregem, maar het is niet de enige ploeg. Racing Waregem speelt al heel haar bestaan in de schaduw van de grote buur. En toch is er een link tussen de twee. Racing wist zelfs tweede klasse te spelen in hun Mirakelstadion.

SV Zulte Waregem en Racing Waregem zijn intussen de enige twee clubs in het Waregemse. Terwijl Essevee hun toekomst uitbouwt in eerste klasse, wist de Rassing het ook al ver te schoppen. Intussen zijn ze wat teruggezakt, maar de burenstrijd blijft bestaan. Maar hoe hevig de strijd soms kon en kan zijn, toch hebben de twee nauwere banden dan je zou vermoeden. Laat ons even terugspoelen naar de start van het huidige SV Zulte Waregem. In 1925 werd Waereghem Sportif opgericht. Niet de oudste club in de stad, maar wel de oudste met een stamnummer.

Van 1912 tot 1913 was er ook nog even Voetbal Vereeniging Waereghem; in 1912 enkele maanden Waereghem Football Club. Tussen 1905 en 1908 zelfs had je ook Union de la Lys Vive Saint-Eloi Waereghem en tussen 1921 en 1923 konden de Waregemnaren genieten van Sporting Club de Waereghem. Maar de eerste standvastige club ontstond dus pas in 1925 met Sportif, dat later nog haar naam veranderde in FC Waereghem Sportief. Weinig concurrentie kenden ze echter niet in de eigen regio. Vele ploegen werden nadien nog opgericht maar moesten uiteindelijk toch al vrij snel de boeken weer toedoen. Twee uitzonderingen echter. Het in 1928 opgerichte Red Star Waereghem en het huidige Racing Waregem.

Terwijl Sportief en Red Star in 1946 beiden hun stamnummer zagen verdwijnen door de fusie tot Sportvereeniging Waregem (de fusieploeg moest zich opnieuw aansluiten met een nieuw stamnummer tot gevolg), begon het verhaal voor de Rassing in 1941 als Racing Kleithoek Waereghem. Het wordt verteld dat de eerste spelers ondergedoken ‘vluchtelingen’ waren. Het is wel een feit dat de naam van de ploeg verwees naar de Kleithoek wijk in Waregem en naar Racing Club de Bruxelles, een topploeg in die periode. De beginjaren zou Rassing als satellietclub van Sportief doorbrengen, maar vanaf 1944 ging Rassing helemaal op eigen benen staan en twee jaar later werden ze officieel Racing Waregem.

Jarenlang ging het op en neer in de provinciale reeksen en moest het zelfs verschillende keren van thuisbasis wisselen. Pas in 1978 werd het huidige Mirakelstadion betrokken en zelfs daarna duurde het nog tot in 1997 eer ze eindelijk de nationale reeksen haalden. Voor het eerst speelde de ploeg in vierde klasse, maar een jaar later degradeerden ze weer. De Rassing had echter bloed geroken en in het nieuwe millennium ging het snel en hard. In 2001 stonden ze weer in vierde klasse en in 2004 vierden ze hun promotie naar derde klasse. De absolute top werd bereikt in 2006 toen ze een jaartje mochten meespelen in tweede klasse.

Maar zo snel als ze omhoog gingen, zo snel gingen ze ook weer omlaag. Na dat ene jaartje in tweede klasse bleven ze nog tot 2015 in de nationale reeksen. Sindsdien spelen ze onafgebroken in eerste provinciale. Maar niet langer het kleine zusje in Waregem. Eerder een fiere ploeg dat wat bereikt heeft en nog steeds in staat is terug te keren naar de nationale reeksen!

Je kan alle artikels van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %