Pal in het midden van de provincie Luxemburg ligt de toeristische gemeente Libramont-Chevigny. Dit is een samentrekking van twee kleinere dorpskernen, waarvan Libramont misschien nog wel de bekendste is. De lokale voetbalploeg heeft doorheen de jaren best wel wat goeie jaren gehaald.

Geboren uit twee ploegen

De oorsprong van het huidige RCS Libramontois moeten we zoeken in twee verschillende ploegen. Beiden begonnen hun activiteiten in 1926. Wie het oudst van de twee is, laten we in het midden. Maar ze sloten zich wel op dezelfde dag aan bij de Belgische voetbalbond. Avenir Libramontois Football Club en Jeunesse Sportive de Libramont begonnen aan hun regionale voetbalreis.

Maar het zou voor beiden een korte reis worden. Avenir nam ontslag bij de bond in april 1930. Iets minder dan een weekje daarvoor zag een totaal nieuwe ploeg het levenslicht, Cercle Sportif Libramontois. In augustus hetzelfde jaar werden ze lid van de KBVB en in november hield Jeunesse Sportive ook officieel op te bestaan. Hoewel het geen officiële fusie is tussen Avenir en Jeunesse Sportive, kan het wel bijna zo gesteld worden. De besturen van beide ploegen besloten samen te werken en op te gaan in Cercle Sportif.

Nationale reeksen

De volgende jaren zouden een opmars naar de nationale divisies worden. Een promotie die ze uiteindelijk in 1943 wisten te halen, het eerste officiële seizoen na de korte onderbreking door WOII. Vreemd genoeg werden ze kampioen in de tweede regionale reeks in Luxemburg. Aangezien er geen eerste reeks was, promoveerde de club dus naar de derde nationale klasse. Wat nog vreemder is, is dat ze officieel op één puntje van de echte kampioen (Athus) eindigden, maar Cercle Sportif kreeg om een of andere gekke reden de titel en de promotie.

Na een jaartje moesten ze alweer naar de provinciale reeksen. Na de oorlog besliste de KBVB alle degradaties tijdens WOII ongedaan te maken, maar Cercle Sportif besloot daar niet op in te gaan en bleef provinciaal te spelen. In 1947 stegen ze dan weer via de sportieve weg, ook al was het opnieuw maar voor een jaartje. Vanaf 1950 begon een eerste gouden periode. Dat jaar kwamen ze terug in de nationale reeksen en zouden ze uiteindelijk tot in 1959 (behoudens één jaartje) blijven.

Nieuwe tribunes

Na 1959 moest Cercle Sportif even wachten op een nieuwe gouden periode. Het grootste lichtpuntje voor die volgende gouden era was de inauguratie van het nieuwe stadion in 1971. Toen werd de (wereld)beroemde Elascon tribune voor het eerst in gebruiken genomen. Daarna kwamen de sportieve successen terug. In 1984 stonden ze terug in de nationale reeksen, de vierde klasse.

Daar zouden ze uiteindelijk tot in 2001 blijven. Op vier jaar na (waarbij ze tijdelijk naar de provinciale reeksen terug moesten) behaalden ze vrij standvastige resultaten in de vierde klasse. De absolute piek was zonder enige twijfel in 1987 wanneer ze Antwerp FC uitschakelden in de Beker van België en het onderspit pas delfden tegen Standard.

Daarna was het weer even wegzakken in de reeksen. Tot op heden wisten ze nog niet terug te keren naar de nationale successen. Maar als een nieuwe tribune een voorbode van succes mag zijn, kan Cercle Sportif gerust zijn. In 2019 werd de Elascon tribune (jammer genoeg) vervangen door een moderne tribune. Op naar een derde gouden periode dus!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %