Haa – vakantie. Zon, zee, strand en… voetbal natuurlijk! Zo ook op Tenerife. Er zijn heel wat teams op het eiland. CD Tenerife is ongetwijfeld de bekendste, maar er is veel meer te vinden. Helemaal in het zuiden van het eiland doet CD Marino haar best om het de buren uit het noorden lastig te maken.
Vissersclubje
“Elk dorpje heeft wel haar voetbalploeg.” Een uitspraak die in België en Nederland zeker van toepassing is, maar lang niet overal. Op Tenerife is dat dan weer wel. Of toch min of meer. Buiten usual suspects als CD Tenerife gaat een doorgewinterde groundhopper met plezier op zoek naar alternatieven. Eerder kwam op IDH al een artikel over de parel in Puerto de la Cruz. In het zuiden is er ook nog het charmante CD Marino.
Ongetwijfeld geïnspireerd door CD Tenerife zag CD Marino in 1933 het levenslicht als Marino Futbol Club. De club werd door lokale vissers uit Los Cristianos opgericht en mag met trots de titel van oudste club uit het zuiden dragen. Die eerste jaren waren echter niet gemakkelijk. Wedstrijden bleven beperkt tot partijen tegen ploegen uit de buurt en er was nog geen sprake van lidmaatschap bij een voetbalbond. Vooral omdat de communicatie- en toegangswegen van en naar het eiland in die tijd nog niet optimaal waren. De Spaanse burgeroorlog eind jaren 30 hielp ook niet.
Nieuw stadion
Maar vanaf WOII begon een betere periode. De haven werd gemoderniseerd en in 1947 werd de club officieel lid van een lokale bond, met een nieuwe naam; Club Deportivo Marino. Sindsdien was CD Marino vooral actief in de regionale reeksen op het eiland en kende het twee verschillende stadions vlakbij het strand. In 1969 verhuisde de club een laatste keer, naar het huidige Estadio Antonio Dominguez Alfonso. Vanaf 1975 zou de club meer successen beginnen boeken.
Dat jaar stonden ze immers zelf mee aan de wieg van de uitbreiding van het Spaanse voetbal. Zo kwam er een nieuwe nationale derde klasse in Spanje (Tercera Division), die slim genoeg in verschillende regio’s werd opgedeeld. Daarnaast kwam er nog een regionale reeks die de Canarische Eilanden met elkaar verbond. Op dat moment speelde CD Marino nog in de hoogste provinciale reeks van Tenerife. Al snel promoveerden ze naar de Preferente Interinsular, die regionale divisie voor teams uit de Canarische Eilanden.
Vette en magere jaren
In 1980 kwam daar dan eindelijk nationaal voetbal na een promotie naar de Tercera Division. Intussen was dat al het vierde niveau geworden nadat de Segunda Division B erbij was gekomen. Acht jaar lang werkten ze aan een doorstroom. In 1988 werden ze uiteindelijk kampioen en steeg de club door naar het derde niveau, Segunda Division B.
Maar na enkele vette jaren volgen meestal de magere jaren. In 1993 zakte de club door financiële problemen weer naar de Preferente Interinsular en kort daarna zakten ze zelfs naar de hoogste provinciale reeks op Tenerife. Maar het verhaal was nog niet voorbij. In 1998 wisten ze terug een reeksje hoger te klimmen en traag maar gestaag werkten ze aan hun comeback in het nationale voetbal.
De weg terug omhoog
In 2007 wisten ze dat weer te bereiken door te promoveren naar de Tercera Division. Tot tweemaal toe wisten ze zelfs naar de Segunda Division B door te stoten, maar telkens duurde dat maar een jaartje. Nu staat de club nog steeds in het nationale voetbal, maar in 2021 werd de competitiestructuur in Spanje aangepast. Alles vanaf Segundo Division B werd hernoemd. Dat werd bvb Primera Division RFEF, het derde niveau. CD Marino speelt dit seizoen in de Tercera Division RFEF, het vijfde nationale niveau in Spanje.
Het is dit seizoen nog even bibberen, maar het lijkt erop dat ze zich zullen gaan handhaven in de reeks. Dit stadion en deze club (de laatste jaren gesterkt met wat Belgen uit de lagere reeksen) verdienen het wel om weer hoger te spelen. Intussen konden we al wel genieten van een derby sfeer tegen CD Tenerife B.
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.