Voetbalsupporters

Hoe Marokko de leeuwen van de Atlas laat brullen!

Dat de supporters van Argentinië er ook dit WK weer een feest van maken is een understatement (klik hier). Echter zullen we één land te kort doen als we niets over hun zouden melden. Doordat het WK in het Midden-Oosten is reizen veel supporters uit Afrikaanse landen naar Qatar. Mede door het succes van Marokko is ook de Marokkaanse gemeenschap erg goed vertegenwoordigd en dat valt ook positief op.

Het WK tot nu toe

Het Marokkaanse elftal vinden we terug op plek tweeëntwintig van de FIFA wereldranglijst. Op een WK nooit verder gekomen dan de achtste finale en dat was in 1986 in Mexico. Toen waren de Duitsers met 0-1 te sterk en dat was op z’n Duits. Ja, inderdaad in de laatste minuten. Dit WK is alles anders. In een loodzware poule met België, Canada en vice-wereldkampioen Kroatië zou het een loodzware taak worden om überhaupt door te gaan naar de knock-outfase. Echter presteerde Walid Regragui het onmogelijke met zijn ploeg en werd zelfs eerste in de poule door onder andere België met 0-2 te verslaan.

Dat Marokko voor niemand bang hoeft te zijn bewijst hun enorme passie en werklust op het veld en de tribunes. Voeg daar aan toe sterspelers als Hakimi, Amrabat en Ziyech en er staat een goed voetballend en gedisciplineerd elftal. De gevolgen van die passie en werklust heeft Spanje ondervonden in de achtste finale. Na honderdtwintig minuten stond de brilstand nog altijd op het bord dus kwamen er strafschoppen aan te pas. Marokko won die strafschoppenserie met 3-0 waardoor Portugal wachtte in de kwartfinale.

Na de slijtageslag tegen de Spanjaarden gaven weinig mensen Marokko nog een kans in de kwartfinale. Spelers hadden spierblessures en hadden een spuit nodig om te kunnen voetballen tegen de Portugezen. En waar Portugal voor Nederland een angstgegner is sleepte Marokko ook tegen Portugal een overwinning uit het vuur. De ploeg had maar zessentwintig procent balbezit en kreeg in de slotfase zelfs nog een rode kaart. Het lijkt er op alsof niets Marokko in de weg staat om nog meer geschiedenis te schrijven.

https://twitter.com/Copa90/status/1601634617282682880?cxt=HHwWgIDT8dqMk7osAAAA

Marokkaanse fans in extase

De beelden die op de nationale televisie uitgezonden worden spreken voorzich. Beelden van rellende voetbalsupporters die Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Utrecht klein slaan scoren natuurlijk beter dan beelden van feestende supporters. Zo kennen we de media als geen ander om voetbalsupporters in het verkeerde daglicht te zetten. Waar een kleine groep voor een slooppartijtje zorgt is het grote deel juist op straat om het feest gezamenlijk te vieren. Er wordt getoeterd, gezongen, gedanst, gehuild en vuurwerk afgestoken. Iedereen mag weten dat het Marokkaanse elftal succes heeft.

Ook in Qatar is de support gigantisch. Als Marokko speelt is overal de Marokkaanse vlag te zien en ziet het stadion zo goed als rood. Het gezang dat van de tribune rolt is daardoor oorverdovend. Passie en de over je lijk mentaliteit brengt Marokko waar ze nu staan en dat doen ze met z’n allen. De spelersgroep, de staf en alle supporters. Waar wij nog steeds veel supporters hebben die met een klomp of een wortel op hun hoofd naar Oranje gaan kijken we met gezonde jaloezie naar Marokko. Laten we hopen voor de sfeer op het WK dat de leeuwen uit de Atlas nog lang niet uitgebruld zijn. Want een finale tegen de Argentijnen zou een waar voetbalfeest zijn op de tribunes. Geniet van de beelden!

Foto’s va Pro Shots / SIPA USA

Marti Meijers
Begonnen met groundhoppen in Dalymount Park waar het vuur is gaan branden voor nog meer avonturen. Voetballiefhebber in hart en nieren van Champions League tot aan 3e klasse zaterdag. Trotse eigenaar van een gebruikte Franse voetbal uit het jaar 1910.

Reageren is niet mogelijk.

0 %