Hoe de Duitse ultras door samen te werken de voetbalbond op de knieën dwingen
Op afstand bestuurbare auto’s met rookpotten erop. Ultras die het veld bestoken met vliegtuigjes. Hangsloten die tijdens de wedstrijd met een slijptol van het doel verwijderd moeten worden. Munten, goudstaven, tennisballen, snoep die richting het speelveld worden gegooid. Het is al weken lang chaos op de Duitse tribunes. Wat is er precies gaande bij onze Oosterburen?
Want willekeurige chaos is het zeker niet. De Duitse fanscene trekt juist samen op om gestructureerd en doordacht korte metten te maken met de krachten die weigeren respect te tonen voor de voetbalcultuur. Voor de aanleiding van alles mogen alle ogen op de DFL. De gehele chaos is namelijk terug te voeren op een beslissing die 2 maanden geleden gemaakt werd door de Duitse voetbalbond.
Strategic Marketing Partnership
Het is maandag 11 december als de DFL naar buiten brengt dat de Duitse clubs voor een plan hebben gestemd om een deel van de uitzendgelden van de beide Bundesligas te verkopen aan externe investeerders. De bond spreekt vol enthousiasme over een “strategic marketing partnership”. Ook wordt gesproken over het “moderniseren van de marketing” en het”inbrengen van externe marketing expertise”. Allemaal gelikte uitspraken, waar fanatieke voetbalsupporters massaal jeuk van krijgen.
In mei van 2023 was het plan al eerder voorgesteld, maar vanwege een gebrek aan stemmen afgeschoten. Eind december is het tijd om te stemmen voor de vernieuwde versie van het voorstel, waarbij 24 van de 36 clubs instemmen. 10 stemmen tegen en 2 onthouden zich van stemmen, wat in deze geldt als tegen. Gezien er in Duitsland 2/3e van de club moet instemmen met een voorstel gaat de investeerdersdeal van de DFL er met de kleinst mogelijke marge doorheen.
De bond probeert hierbij ook gelijk de supporters gerust te stellen. Zo worden er garanties gedaan over het niet geven van macht over de aftraptijden aan externe partijen. Ook wordt er gezegd dat het verplaatsen van de wedstrijden naar het buitenland geen optie is. Het heeft allemaal geen enkel effect op de supporters.
Scheiss DFL
De ultras denken namelijk hun eigen van de deal. Zij zien het toelaten van buitenlandse investeerders als de eerste stap richting een kant waar zij juist niet heen willen. Supportersonvriendelijke aftraptijden, wedstrijden die in Saudi-Arabië worden gespeeld en de heilige 50+1 regel die langzaamaan verdwijnt. Het verkopen van de uitzendrechten aan een externe, buitenlandse investeerders gaat wat hun betreft zonder twijfel te ver.
Besloten wordt om door het hele land protestacties te organiseren tegen de beslissing van de voetbalbond en tegen de toenemende macht van investeerders in het voetbal. Bijna alle groepen (de ultras van Frankfurt zijn een van de opvallende afwezigen) trekken samen op en zorgen tijdens de eerste speelronde na de beslissing voor een massaal protest.
De spandoeken tegen investeerders van mei waren schijnbaar niet genoeg om de bond te ontmoedigen het nogmaals te proberen, dus moet er gegrepen worden naar drastische maatregelen. Door het hele land heen worden wedstrijden stilgelegd door dingen op het veld te gooien. Zo worden er onder meer neppe geldmunten en goudstaven gegooid. Ook klinkt het “Scheiss DFL” van bijna alle Duitse tribunes.
Blackstone & CVC Capital
Sindsdien is het elke week raak in het Duitse voetbal. Vrijwel alle wedstrijden worden enige minuten stilgelegd. De Ultras stoppen niet tot de DFL toegeeft aan de eisen. Met succes, zo lijkt het voorlopig. Een van de twee partijen waar de DFL mee in gesprek was, Blackstone, heeft 2 weken geleden besloten zich terug te trekken uit de onderhandeling. Met CVC Capital Partners is er nu nog slechts één potentiële koper over. Iets dat niet los kan worden gezien van de acties door de Duitse ultras.
Maar de supporters nemen nog geen genoegen met het resultaat. Zij eisen dat de gehele stemming wordt over gedaan. Ditmaal op een transparante wijze, waardoor clubs verantwoording moeten nemen richting eigen supporters voor hun keuze. Het staat eigenlijk op voorhand al vast dat de benodigde 2/3e van de stemmen dan niet meer gehaald gaat worden. Over de originele stemming zijn inmiddels namelijk ook twijfels ontstaan, nu het lijkt dat één president (Martin Kind van Hannover 96) anoniem tegen de wensen van de club in heeft gestemd.
50+1 is de oplossing
De ultras zijn de afgelopen weken, hoewel de protesten inmiddels al maanden bezig zijn, juist harder en creatiever dan ooit te voren bezig. Pas als de regel definitief van tafel is, is hun punt daadwerkelijk gemaakt. Zo kwamen de ultras van HSV het veld op en maakten een hangslot vast aan het doel. De lokale beveiliging had grof geschut nodig om de boel weer te verwijderen. Dat terwijl een blik op het uitvak genoeg was geweest: “50+1 is de oplossing” (en tevens de code van de sloten) was daar al te lezen.
Bij FC Köln lieten ze op afstand bestuurbare auto’s over het veld rijden. Bij Hanse deden ze dit kunstje nog eens na, maar dan inclusief rookpotten. De ultras van Freiburg kozen dan weer voor vliegtuigjes. FC Nürnberg kwam met een gigantisch doek waarin op ludieke wijze wordt gewaarschuwd voor de schadelijk gevolgen van buitenlandse investeerders. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, want door heel Duitsland is het elke wedstrijd wel raak met acties. Het terugdraaien van de beslissing lijkt een kwestie van tijd.
En op die manier hebben de Duitse ultras laten zien wat er kan gebeuren als je samenwerkt. Een lichtend voorbeeld voor alle fanatieke supportersgroeperingen in Europa. De echte vijand zijn de politie, gemeentes, overheid en de voetbalbond. De mensen die de voetbalcultuur kapot willen maken. Er is maar één manier om dat te stoppen. Door samen een statement te maken, zoals ze in Duitsland nu al weken doen. Mét succes. Respect!