Eredivisie

Het seizoen van: Feyenoord

Het (betaald)voetbalseizoen zit er weer op in Nederland. Tijd om terug te blikken met een aantal gruwelijk lekkere foto’s en video’s. Vandaag aandacht voor Feyenoord. De foto’s komen vooral van onze vrienden van FRFC1908 en Wilem de Kam.

Het seizoen begint met het 110 jarig jubileum van de club. Deze werd op grootse wijze gevierd door supporters. In combinatie met de politie werd alles geregeld. De club was in geen velden of wegen te bekennen. Zelfs op de sociale media kanalen was er geen enkele aandacht voor onze grootse viering.

Vervolgens werden we tweemaal vernederd door één of ander Slowaaks elftal. Ondertussen werd er ook nog uit verloren van De Graafschap. Het wordt weer zo’n seizoen. De eerste week van het seizoen is typerend voor het technische beleid dat al vele jaren bezig is (klik). In een sneltrein vaart door naar de eerste Klassieker van dit seizoen. Uiteraard waren we niet welkom op de training. Vuurwerk is doodeng natuurlijk. En dus verzamelen er op een zaterdag ochtend een paar honderd man zich op ”De Dijk”. Het steuntje in de rug blijkt averechts te werken. Kansloos gaan de spelers in de hoofdstad ten onder.

Wat in de zomer al leek, is ook daadwerkelijk gebeurd. Een hopeloos seizoen. PSV oppermachtig. De grote rivaal Ajax eveneens een klasse te groot. Gelukkig wordt het ook in Rotterdam en omstreken Kerst en dus mocht Feyenoord even de winterstop in.

Januari is traditioneel de maand van de Klassieker. De Noordzijde pakte groots uit met een heerlijke pyro show. Bovendien was er een prachtig spandoek. Het bleek allemaal een opmaat naar een historische wedstrijd. De rivaal werd met 6-2 vernederd. Overigens zou Feyenoord Feyenoord niet zijn als er drie dagen later bij Excelsior wordt verloren.

Eind februari wacht een kraker van jewelste in de halve finale van de beker. Ajax komt wederom op bezoek. De Kuip onder hoogspanning. Wederom een prachtig doek waar alle moraal ridders overheen vallen. Rivaliteit is rauw en intens. Als je niet tegen (gruwelijke) steken onder wat kan, moet je lekker naar de hockey gaan. Ondanks wederom veel pyro werd er kansloos verloren.

Na de vele pyro acties is de KNVB het zat. Het besluit dat heel VAK S leeg gehouden dient te worden tijdens de wedstrijd tegen SC Heerenveen. Het gebruik van vuurwerk is al decennialang onderdeel van de cultuur in de Kuip. Mits goed gebruikt ook nog eens ongevaarlijk. Dat de KNVB besluit een collectieve straf te geven is diep triest. Dit druist ook nog eens in tegen het dadergericht straffen (in de volksmond ook wel normalisatie genoemd). Afijn. De Noordzijde roept op tot een boycot en vele supporters zijn solidair. Een half lege Kuip is het resultaat. Buiten het stadion wordt er vuurwerk afgestoken, wat door de supporters binnen met gejuich wordt begroet. Merkwaardig.

https://www.youtube.com/watch?v=-Buc-zbh-jg

3 dagen later staat de volgende wedstrijd alweer op het programma. Het is 20 graden. De strijd om plek 3 ligt weer helemaal open. Uitsupporters hoeven zich vandaag niet te melden bij een omwisselpunt. De enige beperking die we krijgen opgelegd is dat we niet met het openbaar vervoer mogen komen. Vreemd, want ook dit weekend trokken weer vele provinciale Feyenoorders met de trein naar Venlo. Het is heerlijk lenteweer en dus zitten we met koude blikken pils, in de trein, de kater weg te drinken.

Op station Venlo staan al vroeg de eerste twee ME bussen klaar om ons te verwelkomen. Als gegoede burgers lopen we met zijn tweeën langs de ME richting het stadion. Niet dat we al vroeg op weg zijn naar het uitvak. De PMDS wordt immers voortgezet bij de plaatselijke voetbalvereniging. Meer Feyenoorders hadden dit idee en zo zit er om 1 uur al een mannetje of 50 aan de pils.

Het enige wat er hier misging was dat een plaatselijke alcoholist een dorpsgenoot een dreun voor zijn giechel gaf. Heerlijk die vrijheid. Geen gezeik en gezever. Zo zou het (bijna) altijd moeten zijn. Tegen twee uur besluit we, inmiddels 150 supporters, richting het stadion te gaan. We komen, te voet, probleemloos het uitvak binnen. Een ander gedeelte gaat het thuisvak op. Stadion de Koel. Uniek. Vier verschillende tribunes gelegen in de heuvels. Al twee keer eerder was ik hier aanwezig, beide op verschillende thuisvakken. Ditmaal vanuit het hoge uitvak, wat mij een prachtig overzicht geeft over het stadion.

Voor het uitvak staan meer dan 200 Feyenoorders. Een dronken schatting. Velen komen uit Limburg. Het probleem van de te kleine uitvakken is al jaar en dag bekend. Helaas weigeren clubs écht mee te denken met Feyenoord en haar supporters. De problemen zijn ook bekend met provincialen die een VVV of een Heracles uit als enige uitpot van het jaar bezoeken. Zij schoppen dan herrie waar de goedwillende (uit)supporters de dupe van worden. Hier hebben we het al uitgebreid over gehad (klik!).

Afijn, de wedstrijd staat op punt van beginnen. Het kan aan de hoeveelheid pils liggen of aan het zonnetje, maar de sfeer zat er redelijk lekker in. Uiteindelijk mochten we drie keer de old school hekken in. Na de tweede keer vond onze zwaar incapabele hoofd steward weer nodig om paniek te schoppen. Meneer vond dat niemand meer de hekken in mocht gaan, anders zou er een officiële waarschuwing volgen. Drie keer raden wat er bij de 0-3 gebeurden…

Na afloop worden we lang opgehouden. We horen van wat opstootjes. Op foto’s zie ik direct de supporters die ik hierboven al beschreef. Gasten die enkel deze uitpot bezoeken en het dus inderdaad verpesten voor anderen. Juichen is prima. Maar provoceren moet je niet doen. Dit zal in de Kuip ook niet geaccepteerd worden.

Er staat heel veel ME richting het station. Gelukkig komen we zonder gezeur aan bij het station waar ons heerlijk koud pils staat te wachten. Venlo, tot volgend seizoen! Je was weer geweldig!

We kunnen snel door naar de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Deze staat in het thema van afscheid nemen. Van Gio, van Van Persie, maar ook vooral van Varkenoord. De grootste PMDS locatie voor supporters, maar ook de plek waar talloos talent doorbrak. Op Varkenoord werd een groots feest georganiseerd. Duizenden supporters kwamen afscheid nemen van Vark. In De Kuip werd er verloren van ADO en daarna afscheid genomen van een topspeler en een clubheld. Helaas leek dit afscheid meer op een huldiging of een kermis. Dieptepunt was Marco van Basten die kwam spreken.

Zo sluit Feyenoord dus weer een seizoen af op de derde plek. Het vooruit kijken naar de eventuele tegenstanders in de Europa League is reeds begonnen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %