InterviewsVoetbal in Nederland

Het seizoen van: een emotioneel supporterscongres

Het (betaald) voetbalseizoen zit er weer op in Nederland. Tijd om terug te blikken op afgelopen seizoen. Op 24 maart, de week van de aanslag in de tram in Utrecht, stond het congres op het programma. Wij waren voor het eerst aanwezig op het supporterscongres, georganiseerd door het Supporterscollectief Nederland. 

Een emotionele FC Utrecht supporter begint het congres door te vertellen over de treurige situatie rondom de minuut stilte voor aanvang van het duel van het Nederlands elftal. Hierna verlaat de delegatie uit protest het congres. Uit respect voor het Supporterscollectief vragen zij aan de andere aanwezigen wél te blijven zitten. Lees hier het uitgebreide statement!

Hierna startte het panelgesprek over pyro. Vertegenwoordigers van het Supporterscollectief Nederland, de politie, de KNVB en Michael van Praag gingen met supporters de discussie aan. Met meneer van Praag de discussie aangaan was helaas kansloos. Dat wisten we op voorhand al. Hij liet een filmpje zien met een aantal pyro incidenten. Supporters die vuurwerk op spelers gooien. Zijn hoofdargument is merkwaardig. Supporters kunnen fakkels op het veld gooien. Als een speler hierbij blijvend letsel oploopt, is de club verantwoordelijk. Een miljoenenclaim is dodelijk voor een Nederlandse club. Ook dia’s met temperaturen van fakkels worden tevoorschijn getoverd. Over de kankerverwekkende rook wilde hij het niet eens hebben.

Op de vragen uit de zaal weet Van Praag nauwelijks echte antwoorden te geven. Steeds verschuilt hij zich achter de wetgeving en probeert antwoorden een beetje te ontwijken. Als een vraagsteller hem hierop aanspreekt krijgt deze te horen dat hij niet “de wijsneus” moet gaan uithangen. Vervolgens schrijft Van Praag de bekende Joker-actie van De Graafschap toe aan Heracles Almelo… Voor enkele vertegenwoordigers is hierna de maat vol en vertegenwoordigers van Cambuur en Heracles verlaten hierop de zaal. Helaas was fatsoenlijke discussie met Van Praag vandaag niet mogelijk.

Overigens, hoe erg we het ook met hem oneens zijn, moeten wij ook credits geven aan Van Praag wanneer dit terecht is. Eerder noemden wij hem, nog steeds volledig terecht, een seniele oude man. Echter, hij bleef het gehele congres aanwezig en liet ook tijdens de afsluitende borrel zijn gezicht zien. Dit terwijl er in de zaal, redelijk logisch natuurlijk, redelijk veel vijandigheid hing richting hem.

Na een discussie van ruim een uur is het tijd voor een pauze. Twintig minuten later wordt er kort geïnventariseerd wat de voorkeurstijden voor wedstrijden zijn. Spelen met Kerst & Oud en Nieuw, en spelen tússen Kerst & Oud en Nieuw is een reële optie volgens aanwezige supporters. Vervolgens volgde een presentatie van Almere City directeur John Bes over hoe je als kleine club óók kunt overstappen van kunstgras naar echt gras. De dag eindigde met een uitleg/presentatie van een uur over de VAR en een blik op de toekomst wat betreft dit hulpmiddel.

De discussie over vuurwerk leverde wel een aantal interessante aanbevelingen op. Zoals het idee om supporters op te leiden tot ”vuurwerk experts”. Ook het creëren van veilige standplaatsen in het stadion kan een goede optie zijn. Hierdoor zou de provincie wellicht een vergunning kunnen afgeven waardoor pyro legaal/gedoogd zou kunnen worden.

Conclusie is dat supporters, clubs, KNVB en politie met elkaar in gesprek moeten blijven én moeten blijven zoeken naar oplossingen.

Inmiddels zijn we een goede vier maanden verder. We hebben geïnformeerd bij het supporterscollectief. Helaas hebben zij nog geen enkele terugkoppeling gehad van supporters, clubs, KNVB of politie omtrent deze aanbevelingen. Zij geven aan dat supporters met clubs en provincie moeten kijken wat er mogelijk is binnen de vergunning. Wij hopen dan ook dat de zomerstop goed gebruikt gaat worden door alle partijen.

Lees hier het volledige verslag terug van het supporterscongres 2019.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %