Eredivisie

Het seizoen 19/20 van: AZ Alkmaar

Het seizoen van AZ zit er weer op. Door het coronavirus kunnen we de competitie helaas niet afmaken. Lees hier hoe het seizoen van de Alkmaarders was. Extra aandacht voor de tofste awayday tegen Antwerp. Met dank aan Marco Tesselaar.

Beste awayday

De meest bijzondere wedstrijd van het seizoen was Royal Antwerp FC – AZ op 29 augustus 2019. Dit was qua sfeer en spanning veruit geweldig. AZ speelde eigenlijk heel slecht. Maar door een doelpunt van Stengs in de laatste minuten, ging AZ toch door in Europa.

De spelers, coach en vooral het publiek waren totaal gestoord. Het bestuur van AZ moest vluchten, gedurende de gehele wedstrijd hing er een helikopter boven het veld. Het AZ-vak werd regelmatig bekogeld met plastic flessen met een zekere inhoud. Het toppunt was wel dat het hek dreigde te bezwijken waar de harde kern van Royal Antwerp achter zat. Het leek wel of iedereen gesnoven had.

De spelers waren ook compleet gek. Zelden heb ik dit soort gedrag gezien. Aangezien we een hotel hadden geboekt, moesten wij incognito het stadion verlaten. Als we een AZ-shirt hadden gedragen, waren we waarschijnlijk “geliquideerd” geweest. Later kregen we te horen dat de helikopter de bussen van de AZ tot aan de grens naar Nederland heeft gevolgd. Ze hebben een alternatieve route genomen, omdat Antwerp “supporters” op de viaducten stonden om stenen naar de bussen te gooien.

Sensaties

AZ was toch wel de echte sensatie van het seizoen. Vooral de uitwedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV waren geweldig. Alleen ze hebben te weinig , slechts tien keer, gescoord tegen deze clubs. Dit had eigenlijk tegen vooral Ajax en PSV het dubbele moeten zijn. Deze clubs, en dan vooral Ajax, zijn compleet weggespeeld. Het was dat Boadu niet echt trefzeker was, maar dat mocht de pret niet drukken. De spelers van Ajax hebben we wel op het veld zien staan, maar die dropen af. Vooral Ziyech, die ik overigens een mooi figuur en een uitstekende voetballer vind, liet zich niet echt positief uit.

Sfeer

Hetgeen dat bij AZ moet veranderen, is de sfeer bij thuiswedstrijden in de Eredivisie. Het moet allemaal wat aantrekkelijker worden. Meer sfeeracties binnen en buiten het stadion. Ook zal er zoals bij veel clubs eet-en drinkgelegenheden moeten komen. Rondom het AZ stadion heb je namelijk niet zoveel. Zoals bij PSV moet je gewoon een patatkraam plaatsen met stoelen en bankjes voor honderden supporters. Dan wordt de sfeer ook beter.

De sfeer bij de uitwedstrijden is ontzettend leuk, vooral in de bus. Er zijn een paar gasten, die kunnen gewoon op de bühne in het theater staan. Vooral de stewards zijn geweldig. Ze hebben veel geduld en humor.

Nieuw dak

Gelukkig komt er een nieuw dak en zal de akoestiek in het stadion verbeteren. De supporters hebben geen last meer van de wind en de regen. Dit is een issue bij het AZ-stadion. Het staat op een tochthoek. Marcel van Rosmalen heeft wel gelijk dat de gemiddelde Noord-Hollander zich daar niet zoveel van aantrekt. Ik zou hem graag uitnodigen om met een AZ-supportersbus (na het Corona virus) mee te gaan. Dan krijgt hij wel een ander beeld van AZ. Bovendien woont hij in het verkeerde dorp, Wormer. Hij moet gewoon in de buurt van Alkmaar gaan wonen. Daar zullen de mensen hem wel groeten en op handen dragen. Westfriezen zijn namelijk niet allemaal saaie, nuchtere mensen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %