FotoreportagesGroundhopping

Het nakend einde voor het Stade Josy Barthel

Dat Luxemburg een hele hoop nostalgische voetbalschatten heeft, is een understatement. Voor sommigen zal je je wel nog moeten reppen om ze nog te kunnen zien. Het Stade Josy Barthel zal er immers niet lang meer blijven staan.

Atletiek en voetbal

Net geen 100 jaar na de opbouw van het stadion, dat oorspronkelijk Stade Municipal noemde, zal de locatie een andere indeling krijgen. In 1928 werd begonnen met de opbouw en zo’n drie jaar later werd het officieel in gebruik genomen. Maar sinds het Stade de Luxembourg in 2021 officieel werd ingehuldigd werden er amper wedstrijden meer gespeeld in het Stade Josy Barthel.

Ondanks de talloze voetbalwedstrijden is het nooit echt een thuishaven voor een club geweest. Wel werd er naar dit stadion uitgeweken voor Europese duels (omdat de eigen stadions vaak niet voldoen aan de belachelijk strenge UEFA normen), competitiewedstrijden indien er werken waren in het eigen stadion of finales van de beker van Luxemburg. Enkel de Luxemburgse nationale ploeg kon dit stadion haar thuishaven noemen.

Al waren ze wel niet de enigen. CAL Spora Luxembourg is er tot op vandaag nog steeds actief. Deze atletiekvereniging ontstond na een fusie in 2000 tussen Spora Club Luxembourg en Cercle d’Athlétisme Luxembourg. Intussen is CSL de enige atletiekvereniging in de hoofdstad en veruit de grootste van het hele land. En de link met atletiek gaat nog verder. Want Josy Barthel (zaliger – overleden in 1992) was/is de enige medaillewinnaar ooit op een Olympische Spelen voor het Groothertogdom. In 1993 werd het stadion dan ook als eerbetoon naar hem hernoemd.

Onzekere toekomst

Vlak ervoor onderging het hele stadion nog een grondige renovatie. Maar sindsdien is het stadion gebleven zoals je het nu kent en nog kan zien. In 2013 schokte Platini echter de Luxemburgers door aan te geven dat het Stade Josy Barthel het meest vervallen stadion was dat hij ooit had gezien. De Luxemburgse voetbalbond besloot in actie te schieten en onderzocht even een nieuw renovatieproject. Al snel werd echter beslist een nagelnieuw stadion te bouwen. In 2017 werd de bouw gestart en in 2021 kwam de officiële inhuldiging.

27 november 2022 vond meer dan waarschijnlijk de allerlaatste voetbalwedstrijd plaats in het stadion, tussen Racing FC Union Luxembourg en Union Titus Petingen. Op dit moment is het afwachten wat de uiteindelijk bestemming voor de locatie zal zijn, maar vast staat wel dat het stadion met de grond gelijk gemaakt zal worden. Tenzij er een uitzonderinkje voorbij wandelt, zal je geen voetbalwedstrijden meer kunnen zien. Maar dat maakt een bezoekje er niet minder prettig op!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %