Voetbalsupporters

Het echte doel van de KNVB lijkt polarisatie op de tribune

De KNVB heeft de straf bekend gemaakt die het wil geven aan De Graafschap voor het jubileumfeest tegen FC Eindhoven enkele weken geleden. De aanklager Betaald Voetbal wil dat de Roodbergentribune (lange zijde) en een gedeelte van de Spinnekop leeg blijven in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. Opvallendste aan deze straf is dat de KNVB juist haar pijlen richt op de ‘normale supporters’ op de lange zijde.

Alhoewel dat helaas dus ook weer niet zo heel bijzonder is. Deze straf die de bond wil opleggen aan De Graafschap is het zoveelste voorbeeld van wat inmiddels een bewuste strategie lijkt van de KNVB. Het creëren van polarisatie tussen de “normale” supporters en de fanatieke supporters. Een volgende stap in het demoniseren van de fanatieke supporters in het voetbalstadion. Een treurige ontwikkeling, maar wel onderdeel van een patroon…

Collectief straffen

We willen niet te veel in herhaling vallen, want in 2018 schreven we al over de belachelijke boete die de KNVB aan De Graafschap gaf voor vuurwerk. Het pijnlijke is alleen dat de woorden van toen, inmiddels vijf jaar later, nog steeds even relevant zijn…

In dit geval gaat het echter tweemaal om zorgvuldige geplande, gecoördineerde acties waar geen enkele andere supporter last van heeft gehad. De wedstrijd begon gewoon zonder enige vertraging of problemen. Deze acties van de Brigata Tifosi waren juist het toonbeeld van hoe het wel zou moeten.

Woorden die we gewoon precies weer hetzelfde kunnen noteren voor de jubileumwedstrijd van De Graafschap.

Waar het toen nog ging om een geldstraf heeft de KNVB inmiddels een nieuw paradepaardje. Naast de boetes kiest de bond steevast voor het sluiten van volledige vakken, oftwel massaal collectief straffen. Natuurlijk sowieso al belachelijk maar in dit specifieke geval van De Graafschap nog een beetje meer. Want behalve de korte zijde is er ook massaal (en gecoördineerd) vuurwerk afgestoken voor de lange zijde bij de opkomst van de spelers. Dus wil de bond ook alle vakken op de lange zijde voor een wedstrijd sluiten.

Samen tegen de KNVB

Belachelijk natuurlijk, want iedereen weet dat de vuurwerkshow georganiseerd is door Brigata Tifosi, waarvan alle leden op de korte zijde staan. Toch moeten, als het aan de KNVB ligt, volledige vakken vol familie’s een wedstrijd thuisblijven. Waarom dat is? Dat lijkt wederom een poging tot meer polarisatie op de tribune. Want de reacties van veel van deze normale supporters als ze moeten thuisblijven zonder dat ze iets gedaan hebben zal natuurlijk boosheid zijn. En waar gaat die boosheid zich dan al snel op richten?

Juist, op degene die de vuurwerkactie hebben gedaan. Door zo zwaar onschuldige supporters te straffen krijg je de situatie dat de normale supporter zwaar anti-pyro wordt en dat er een kloof van onbegrip ontstaat tussen de normale en de fanatieke supporters. Hierdoor kunnen fanatieke supporters op steeds minder steun rekenen, waardoor de KNVB makkelijker zware straffen kan uitdelen zonder collectieve verontwaardiging. Je zou kunnen denken aan een incident, ware het niet dat dit al de zoveelste keer is dat een dusdanige tactiek wordt toegepast. Eerder gaven de ultras van PEC al aan iets vergelijkbaars te ervaren rondom vuurwerkacties bij hun club.

Gelukkig is De Graafschap al in hoger beroep gegaan tegen deze belachelijke en buitenproportionele straf. Het is te hopen dat er meer clubs zijn die door dit soort opzichtige tactieken van de KNVB heen weten te kijken en de kant van de supporters gaan kiezen. Dat zou een mooi tegengeluid zijn tegen de constante demonisering vanuit de KNVB. En een boodschap aan alle ‘reguliere’ supporters: richt je woede alsjeblieft op de bond vanwege haar buitenproportionele straffen en niet op mede-supporters vanwege het organiseren van een mooie, veilige pyroshow. Alleen samen kunnen we sterk staan tegen de polarisatie van de KNVB!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %