FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Heftige jaren voor KFC Strombeek

Officieel ligt het in Vlaanderen, maar in de praktijk is Strombeek-Bever Brusselser dan Vlaams. Maar ondanks het feit dat Brussel een van de grondleggers van het Belgische voetbal is, moest de gemeente toch nog tot 1932 wachten vooraleer een Strombeekse ploeg werd opgericht. Strombeek Football Club zou echter wel de nodige reputatie opbouwen en geschiedenis neerpennen.

Strombeekse roots

Een jaartje na de oprichting begon de ploeg onder de ‘nieuwe’ naam FC Strombeek in de officiële competities te spelen. Decennialang stonden ze niet alleen in de schaduw van de Belgische hoofdstad, maar werden hun provinciale resultaten ook overschaduwd door de resultaten van ploegen als Union, Anderlecht en RWDM. Pas een halve eeuw na de oprichting kon KFC Strombeek naar de nationale reeksen beginnen uit te kijken. In 1984 bereikten ze voor de eerste keer de vierde klasse. Het zou nog maar één keer een jaartje in de provinciale reeksen spelen.

In de jaren 90 ging het plots pijlsnel omhoog. Een eerste keer derde klasse volgde in 1996 en amper vier jaar later volgde een nieuwe promotie naar de tweede klasse. Thuishaven De Singel heeft door de geschiedenis heen dus al heel wat reeksen doorlopen, maar tot nu toe lag het zwaartepunt op sportieve resultaten. Daar zou na 2001 grote verandering in komen. Want het Brusselse voetballandschap moest in 2002 afscheid nemen van het roemrijke RWDM. De fusie tussen grootheden White Star, Racing Club de Bruxelles en Daring Club de Bruxelles scheerde nog hoge toppen in de jaren 70 en 80.

Van Strombeek naar Molenbeek

Johan Vermeersch zag zijn kans schoon. De voormalig speler van Daring en RWDM, alsook sponsor van RWDM (via zijn later opgerichte bouwbedrijf) had in 1986 al een poging ondernomen voorzitter van RWDM te worden. Met het verdwijnen van de Molenbeekse ploeg zocht en vond hij een oplossing bij KFC Strombeek. Die laatste zou verhuizen naar Molenbeek onder de nieuwe naam FC Molenbeek Brussels Strombeek, met Vermeersch als voorzitter. Zonder het een echte fusie te kunnen noemen, begon het verhaal aanvankelijk met enig succes. In 2004 promoveerde de club naar de eerste klasse. Maar de meeste RWDM supporters omarmden de nieuwe club niet.

In 2008 degradeerden ze weer naar de tweede klasse en jarenlang modderden ze aan om weer naar de eerste klasse te gaan en het oude Molenbeekse gevoel weer op te krikken. RWDM Brussels FC werd de nieuwe naam in 2013, maar het mocht niet baten. In 2014 moest de van oorsprong Strombeekse ploeg zelf ook de boeken neerleggen. De weinige RWDM supporters die toch waren gevolgd zaten opnieuw zonder club. Pas in 2015 kwam RWDM terug op het toneel. Intussen speelt het nieuwe (echte) RWDM opnieuw in de tweede klasse.

En van Borgt naar Strombeek

Maar even terug naar De Singel in Strombeek. Na het verhuizen van KFC Strombeek naar Molenbeek was er daar weer een gat achtergelaten. KFC Borgt maakte op haar beurt weer de verhuizing naar Strombeek-Bever. Beiden zijn deelgemeentes van Grimbergen. Die ploeg zag zelf het levenslicht in 1940, maar sloot zich pas acht jaar later aan bij de KBVB. Net als KFC Strombeek duurde het enige tijd vooraleer KFC Borgt omhoog klom. In 1998 promoveerden ze voor de eerste keer naar de eerste provinciale. Na de verhuizing werd de naam officieel KFC Eendracht Borgt-Strombeek, maar de successen van het oude KFC Strombeek waren niet meteen terug.

De komende jaren zou de club, sinds 2009 weer KFC Strombeek, wisselen tussen de eerste en derde provinciale. Intussen had Borgt zelf ook weer een eigen ploeg met het in 2007 opgerichte FC Borght. Maar zowel Borgt als Strombeek zou het nog niet makkelijk hebben. Het pas opgerichte FC Borght fusioneerde in 2017 met KFC Humbeek tot KFC Borght-Humbeek en ook KFC Strombeek had het financieel gezien niet makkelijk. Eind 2018 werd naar oplossingen gezocht. Een lange tijd zag het er naar uit dat een van die oplossingen een fusie met het naburige KSC Grimbergen zou zijn. Een akkoord leek in de maak, maar uiteindelijk besloot KFC Strombeek er alsnog voor haar stamnummer in te dienen en een doorstart te maken met een schone lei, een nieuw stamnummer en een nieuwe naam: FC Strombeek 1932. Twee jaar later staat de ploeg nog steeds in de laagste provinciale reeks, maar kan het met een trots Strombeeks gevoel een rooskleurige toekomst tegemoet zien.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %