Amateurvoetbal

Havenside Spakenburg zorgt voor prachtige sfeer

Op uitnodiging van de Havenside, de fanatieke aanhang van SV Spakenburg volgen we de mannen tijdens twee belangrijke wedstrijden. De topper in Katwijk bij Quick Boys en het prachtige KNVB Beker affiche, thuis tegen Excelsior Rotterdam.

25 november is het zover, de belangrijke topper tegen Quick Boys. Op dat moment zijn het de nummer één en drie uit de Tweede Divisie die het op Sportpark Nieuw Zuid tegen elkaar op nemen. Een belangrijke wedstrijd voor beide ploegen. Spakenburg kan de voorsprong op Quick Boys bij winst uitbreiden naar elf punten. Voor de Katwijkers zou dat betekenen dat de titelaspiraties tijdelijk aan de kant moeten worden gezet.

250 supporters welkom

Quick Boys – Spakenburg, een klassieke wedstrijd tussen twee topamateurploegen. Twee clubs met een grote fanatieke aanhang die het ogenschijnlijk goed kunnen vinden samen. Toch is het sinds 2022 een wedstrijd waar geen uitsupporters aanwezig mogen zijn. In dat jaar werd na een incident bij Rijnsburgse Boys – Quick Boys een verbod opgesteld door de burgemeester van Katwijk. Tot de zomer van 2024 mogen er in Katwijk geen uitsupporters aanwezig zijn bij lokale derby wedstrijden en wedstrijden tegen Spakenburg. Echter heeft de burgemeester besloten om eenmalig een deel van de Spakenburgse supporters toe te laten bij de wedstrijd op Nieuw Zuid. Dit naar aanleiding van de goed verlopen bekerwedstrijd Quick Boys – NAC. Vanuit Spakenburg mogen 250 supporters via een buscombi de wedstrijd bezoeken. Alle kaarten zijn verkocht en ook de Havenside maakt hier gretig gebruik van!

De busrit

Voorafgaand aan de busrit naar Katwijk aan Zee verzamelt een deel van de Havenside zich in Café BU 2. De nodige biertjes en Sonnema-cola’s worden naar achter gegooid om vervolgens gezellig te beginnen aan de anderhalf uur durende rit naar Quick Boys. Tijdens de plaspauze op een parkeerplaats langs de snelweg worden er een aantal fakkels tevoorschijn getoverd. Zo’n honderd man begint te zingen: “Kom laat je horen, voor blauw en wit, we zijn de beste van het hele land.” De passie van ‘de blauwen’ zit diep.

Fanatiek op Nieuw Zuid

De bussen zijn te laat vertrokken waardoor de eerste tien minuten van de wedstrijd gemist worden. Wanneer Sportpark Nieuw Zuid betreden wordt door de Spakenburg supporters is het de eerste prioriteit om de bandieri op te hangen met daarop ‘Havenside Spakenburg On Tour.’ De trommel wordt er bij gepakt en het zingen is begonnen. Twee helften lang laat de Havenside fanatiek van zich horen. Helaas loopt het voor ‘de blauwen’ nog niet zoals gehoopt. Koploper Spakenburg speelt namelijk niet op z’n best en komt vlak voor rust achter door een doelpunt van Nick Broekhuizen.

In de tweede helft loopt het wat beter bij Spakenburg en scoort het via Ahmed el Azzouti de gelijkmaker. De meegereisde supporters ontploffen en het geloof is weer terug. Als één twaalfde man gaan de fanatiekelingen achter hun ploeg staan. Spakenburg komt nog een paar keer dichtbij maar in de stromende regen worden uiteindelijk de punten verdeeld. De spelers van Spakenburg komen nog netjes hun fans begroeten waaruit blijkt dat meerdere spelers de supporters goed kennen. Uiteindelijk gaat de doorweekte aanhang enigszins tevreden terug naar hun dorp, mede doordat nummer twee, de Treffers heeft verloren van Jong Almere City. Voor de Havenside is het nu zaak om te gaan voorbereiden op Excelsior thuis.

De Twaalfde Man

Bij grote wedstrijden pakt de Havenside regelmatig uit met bijzondere sfeeracties. Dit wordt altijd geregeld door ‘de Twaalfde Man’, dat is een groep van twaalf gasten uit de Havenside. De sfeeracties worden met ze twaalven bedacht en uitgevoerd. Voor de rest van de Havenside blijven de acties geheim. Op die manier blijft het een verassing voor alle supporters. Vorig seizoen toen Spakenburg op glorieuze wijze de halve finale van de KNVB beker wist te halen waren de mannen ook al druk in de weer met onder andere het maken van spandoeken. Zo kunnen we ons nog goed het spandoek met de trein thuis tegen Katwijk en het spandoek met het Spakenburgse meisje tegen FC Utrecht herinneren.

Nu mogen de mannen weer aan de bak in de KNVB beker. Eredivisionist Excelsior Rotterdam wacht in de tweede ronde nadat eerder Helmond Sport al met 3-1 werd verslagen. Voor de thuiswedstrijd tegen Excelsior heeft de Havenside weer grootse plannen en dus begint ‘de Twaalfde Man’ ruim een maand van tevoren al met het maken van een spandoek.

The Purge

Voor de wedstrijd met Excelsior is de Twaalfde Man bezig met een doek van 45 meter breed bij 8 meter hoog, het formaat van de gehele staantribune. De sfeeractie is geïnspireerd door de horrorfilm: ‘The Purge’, in die film is er één dag per jaar waarin alle misdaden toegestaan zijn. Op het spandoek staan verschillende maskers uit de film en de grootste zal zelfs tijdens de wedstrijd verlicht worden met blauwe verlichting. Daarnaast zullen er blauw verlichtte Purge maskers uitgedeeld worden in de staantribune.

Challenge the darkness

In een grote loods komt ‘de Twaalfde Man’ rond een uur of negen samen om het spandoek te gaan spuiten. Het is een flinke klus en dus zijn er genoeg gasten opgetrommeld. Met honderden zwarte spuitbussen gaan de mannen aan het werk.

Langzamerhand verschijnen de hoofden van trainer Chris de Graaf, assistent-trainer Jorg Hartog en spelers Koen Westdorp, Floris van der Linden en Ahmed el Azzouti. Het maken van de gezichten is best moeilijk maar enkele jongens hebben veel ervaring met spuiten wat veel tijd en moeite scheelt. Andere doen alleen maar het zwarte gedeelte. Ze werken als een goed geoliede machine. De woorden ‘Challenge the darkness, rise above the chaos’ vormen zich op het doek en tegen de verwachting in is het doek binnen een paar uurtjes klaar. Goedkeurend kijken de mannen naar hun resultaat. Ze gaan met volle moed richting de bekerkraker tegen Excelsior.

Unieke sfeeractie

19 december is het D-day voor Spakenburg, kunnen ze hun reputatie als cupfighters hoog houden? Ruim voor de aftrap staat de Twaalfde Man klaar om de sfeeractie van de Havenside te verzorgen. Het spandoek wordt op het dak van de staantribune gelegd en zo’n vijf minuten voor de aftrap wordt het doek naar beneden gegooid. Het doek hangt, de lampen gaan uit en de muziek start. Met twee grote blauwe lasers wordt er over het veld geschenen. Door het compleet donkere veld is het blauw verlichtte Purge masker goed te zien. Door de blauwe verlichting is het een uniek spandoek, echt een spektakel!

Achter de tribune wordt flink wat pyro afgestoken en wanneer de spelers opkomen zijn ook in de Havenside de nodige fakkels ontbrand. Wanneer de spelers zich opstellen op het veld komt het doek omhoog, in de tribune zijn zo’n 500 blauw verlichtte Purge maskers te zien. Luidkeels wordt er geschreeuwd naar het veld ‘Come on you boys in blue!

Twee keer op voorsprong

Wanneer alle lasers en attributen van het veld zijn gehaald kan de wedstrijd beginnen. Spakenburg kan door de geleverde intensiteit goed mee komen met Excelsior. Sterker nog, het scoort gewoon! Ahmed el Azzouti tikt van dichtbij binnen en de Havenside ontploft. “Blauwen, blauwen, Blauwen”, hoor je over de Westmaat. Excelsior levert echter een snel antwoord op de treffer van Spakenburg. Het scoort via een goed schot van Lazaros Lamprou, 1-1. Het is een leuke wedstrijd met veel kansen voor beide ploegen. Na de rust is het weer Ahmed el Azzouti die scoort. Zijn goal viert hij door met zijn armen wijd langs het Excelsior vak te rennen richting de Havenside. Daar is het groot feest en worden er weer enkele fakkels afgestoken. Spakenburg lijkt het weer te gaan flikken tegen een profclub, nog 25 minuten volhouden.

Verlenging

Het lukt Spakenburg niet om de voorsprong vast te houden. Uit een scherp aangesneden vrije trap kopt Masies Artien de bal in eigen doel het staat 2-2 met nog een kwartier te gaan. De Havenside staat direct naast het feestvierende Excelsior vak met enkel een klein hek ertussen om de supporters uit elkaar te houden. Echter is de sfeer gemoedelijk en blijft het vanaf de Havenside bij kreten als: “Jostiband, Jostiband, Jostiband” en “Sparta is de club van Rotterdam.” In de reguliere speeltijd komt er nog een grote kans voor spits Floris van der Linden maar hij mist.

Er gaat verlengd worden en dus is het nog even alle zeilen bij zetten voor Spakenburg. Excelsior heeft toch een stuk meer de bal en in de verlenging komt het dan ook op voorsprong door een intikker van spits Nikolas Agrafiotis. Spakenburg krijgt nog wat kansjes maar weet die niet te benutten. Excelsior wint met 2-3 en het bekerseizoen stopt voor de blauwen. Een flinke domper maar toch heerst het positieve gevoel bij de amateurploeg. “Het kampioenschap is het belangrijkste”, hoor je vanaf verschillende kanten en na een verlenging verliezen van een Eredivisieclub is zeker geen schande.

Supporters bedanken

Op het moment van affluiten springen tientallen kinderen over de boarding om hun helden te begroeten. Op het veld hoor je Spakenburg trainer Chris de Graaf nog zeggen tegen zijn spelers: “even de supporters bedanken.”

De teleurgestelde spelers doen dat natuurlijk en ze zijn enthousiast over de sfeeractie voorafgaand aan de wedstrijd. Enkele gasten uit de Havenside maken nog een praatje met de spelers terwijl er “Wij staan bovenaan” over de Westmaat galmt. De supporters zijn trots en gaan met opgeheven hoofd richting de bomvolle kantine. Buiten staat een flinke feesttent en de muziek wordt op een lekker volume door de speakers geknald. Het feestje zal nog flink wat uren duren.

Lars Vercammen
Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Sportverslaafd en nog actief veld- en zaalvoetballer. Ziet stadionbezoekjes als absolute hoogtepunt van vakanties. Is een liefhebber van meerdere Nederlandse clubs.

Reageren is niet mogelijk.

0 %