ActueelGroundhopping

Harga Stadion – Schiedamse voetbalcultuur

Vanaf een hoek op de oude staantribune achter de goal kijk ik verveeld naar het geploeter op het naastgelegen kunstgras. Het verweerde beton wiebelt onder mijn voeten. De bekerwedstrijd tussen de zaterdagamateurs van SVV en tegenstander WCR in het oude Harga stadion is letterlijk in het water gevallen. Hoewel het veld er ogenschijnlijk goed bij ligt, verraden de grote plassen rond het veld hoeveel water er recentelijk uit de lucht is gevallen. Het sfeerloze kunststof is de plek waar de strijd gestreden wordt. Het biedt mij de mogelijkheid om het mooie stuk Nederlandse voetbalgeschiedenis op de gevoelige plaat vast te leggen.

“Maak er maar mooie foto’s van”, aldus een oudere SVV supporter die Jean-Pierre blijkt te heten. Hij is al sinds zijn 6e supporter van de rood-groenen uit Schiedam. Hij heeft de hoogtijdagen van de voormalig Eredivisieclub van dichtbij mee gemaakt. Het kampioenschap van de Eerste Divisie in 1989 gevierd onder leiding van onze huidige bondscoach, maar net zo hard het verdriet gevoeld toen in 1991 SVV als profclub fuseerde met Dordrecht’90 en Schiedam verliet. De reden was dat het Harga stadion niet geschikt was voor risicowedstrijden en nieuwbouw bleek niet haalbaar. Sindsdien is SVV een amateurclub wat dit seizoen uitkomt in de 4e Klasse zaterdag en 3e Klasse zondag.

“Je kan er niet lang meer van genieten”, zegt Jean-Pierre. Het doet hem zichtbaar pijn. Het laatste stukje waar het roemruchte verleden van SVV naar verwijst gaat verdwijnen. De sloop van het stadion staat gepland in 2018, nieuwbouw is inmiddels al begonnen. Wanneer ik hem vertel dat ik blij ben dat het stadion nog een eerbetoon krijgt zie ik Jean-Pierre opleven: “Ja! Ik zit ook in de organisatie. Die Sjoerd Mossou van het AD komt en ook die andere….die Willem.” (Willem Vissers van de Volkskrant) Na een nog een korte woordenwisseling krijg ik van hem een stevige hand: “Ik zie je 20 oktober!” Hij steunt zijn SVV, ook al spelen ze op plastic. Helaas ziet hij de zaterdagamateurs met 3-0 kansloos onderuit gaan.

Hargabal
Op vrijdag 20 oktober a.s. dus. Onder de noemer Hargabal krijgt het oude Harga stadion een eerbetoon vanuit een verzameling absolute voetbalpuristen. Het stadion werd gebouwd in 1970 en biedt plaats aan 9.500 toeschouwers. Het kenmerkt zich vooral door de betonnen staantribunes aan drie zijden van het veld die nu vooral gekleurd worden door mos en brandnetels.

Om 19.30 uur trappen Oud-SVV en FC Blogbroeders 2.0 (o.a. Sportzeloot en De Correspondent) af voor een vriendschappelijke pot, waarbij aan de kant van de Schiedammers naast de eerder genoemde journalisten o.a. local heroes Harry van Kapel, John Munnik en Henk Dirven mee doen. Inloop is vanaf 19.00 uur en na de wedstrijd is er gezelligheid, muziek plus zijn er voordrachten van onder meer Joop Buyt en Eus Roovers. Kortom, een avond vol voetbalnostalgie. In de Hekken is er in ieder geval bij en zullen wellicht zelf ook nog een balletje mee trappen!

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %