FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in Afrika

Groundhopping en lost ground spotting in Egypte

Hoe vaak krijg je de kans om op Afrikaanse bodem lost grounds te bezoeken? Juist, die kans is enorm klein. Op onze doortocht in Egypte kwamen we wel zo’n parel tegen. Voormalige bespeler: Grand Hotel Football Club Hurghada.

Hotels en voetbal

An sich is er weinig traditie te vinden bij Grand Hotel FC. Zoals je al kan raden werd de club opgericht door het Grand Hotel. Dat hotel ligt logischerwijze ook in Hurghada, maar vreemd genoeg niet meteen in de buurt van het stadionnetje. Grand Hotel ligt enkele kilometers verderop, vlakbij een andere ground. Maar daarover later meer. De ground zelf ligt wel pal naast het Steigenberger hotel.

De club werd in 2007 pas opgericht, maar ging pijlsnel door de reeksen. Toegegeven, veel reeksen zijn er dan weer niet echt in Egypte. Na amper één jaar stond Grand Hotel FC al in de tweede klasse. En ze deden het daar niet eens zo slecht. In 2010 eindigden ze zelfs op een mooie derde plaats. Jammer genoeg eindigden ze een jaartje later op een degradatieplaats.

Kort leven beschoren

Ze zouden nooit meer terugkeren naar de tweede klasse. Meer nog. Tegen 2014 zou de ploeg niet meer bestaan. Wanneer ze exact zijn opgehouden te bestaan, konden we niet vinden en wisten de locals ook niet meteen mee te geven. Ervan uitgaande dat dat laatste in 2014 gebeurde, zou de ploeg amper zeven jaar bestaan hebben. Toch wisten ze maar mooi de tweede klasse te halen en stonden ze zelfs heel erg dichtbij de eerste klasse. Een licht betere prestatie dan het legendarische FC Assent in België dat amper 14 jaar bestond maar ook de tweede nationale klasse wist te halen.

Het Hurghada Estad Grand werd naar verluidt in 2003 al gebouwd. Wie er dus voor 2007 speelde is geheel onbekend. Wel werd de kleine hoofd/staantribune (overdekt met houten palen en een doek) uitgebreid voor voetbal in de Egyptische tweede klasse. Intussen ligt het er niet helemaal verweesd bij. Elke dag wordt de grasmat nog besproeid en de bijveldjes in kunstgras worden nog elke avond door locals gebruikt. De houten palen en doek zijn intussen wel weer verdwenen jammer genoeg.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %