Groundhoppers, ze zijn er in alle soorten en maten. We kennen ze allemaal: De globetrotters die de hele wereld afstruinen, op zoek naar de mooiste grounds. Van Londen tot Dublin, van Casablanca tot Buenos Aires. Maar er zijn ook hoppers die ieder weekend langs de Nederlandse amateurvelden te vinden zijn. Zo ook John Panhuijsen, die afgelopen weekend zijn 1650e Nederlandse amateurclub bezocht. Een relatie? Heeft hij geen tijd voor.

“Elke wedstrijd voelt als een vakantie”, zei de liefhebber eerder tegen de Volkskrant. Op dat moment had Panhuijsen 1.445 amateurclubs bezocht. “Sommigen vinden het leuk om te voetballen, ik vind het leuk om naar voetbal te kijken.”

Iedere zaterdag en zondag Groundhopper

Al 36 jaar bezoekt John Panhuijsen iedere zaterdag en zondag een wedstrijd in het Nederlandse amateurvoetbal. Zijn doel: Een bezoek brengen aan alle 2.386 amateurverenigingen in Nederland. De liefhebberij begon in 1984, toen hij de Amsterdamse derby tussen RDC en Sport bezocht. Al snel besloot Panhuijsen alle clubs in Amsterdam te willen bezoeken, maar dat idee liep al snel uit de hand. Tegenwoordig reist hij stad en land met de trein af om voetbalwedstrijden te bezoeken.

HVV Tubantia

Afgelopen weekend bereikte de Amsterdammer een zoveelste mijlpaal. Door HVV Tubantia – SC Bemmel (2-1) bij te wonen bezocht hij zijn 1650e amateurvereniging in Nederland. Eenmaal aangekomen op Sportpark de Bijenkorf in Hengelo wist hij al snel te vertellen dat het zaterdagelftal de dag ervoor had verloren van de hekkensluiter. Panhuijsen leest zich goed in voor hij een vereniging bezoekt. Om alle amateurverenigingen in Nederland te vinken zal hij er nog 739 moeten bezoeken. “We zien wel waar het schip strandt.”

HVV Tubantia: “John, dank je wel voor je komst naar ons sportpark en het bijwonen van de wedstrijd. Wij vonden het een eer dat je hier bent geweest in je ‘wandeltocht’ langs de amateurverenigingen in Nederland. Je bent altijd van harte welkom.” 

In de Hekken - Groundhopper John Panhuijsen

Het Parool: Groundhopper John Panhuijsen

Header Foto: Guus Dubbelman/de Volkskrant

Boy de Haan
Studeert Journalistiek om continu met voetbal, maar vooral de daarbij horende randzaken, bezig te mogen zijn. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.