Eredivisie

Groot pyrofestijn in de Domstad: 5-jarig bestaan van Utrecht Ultras!

2023/24 lijkt het jaar van de jubilea te worden. Eerder dit jaren waren we al aanwezig in Doetinchem voor 20 jaar Brigata Tifosi en afgelopen weekend in Tilburg voor 20 jaar Tilburg Tifosi. Ook in de domstad Utrecht viel er wat te vieren afgelopen weekend. Het 5-jarig bestaan van Utrecht Ultras. Dat ging gepaard met enkele flinke pyroshows. Ons type feestje!

Utrecht Ultras is, ten opzichte van veel Nederlandse groepen, een redelijk jonge groep. De ultrasbeweging in de domstad is pas 5 jaar geleden, in 2019, van de grond gekomen. Dat had nog al wat voeten in de aarde. Utrecht is altijd een volksclub waar een anti-trommel en anti-capo sfeer hing. Het starten van een ultrasgroep was dus zeker geen makkelijk initiatief. Voor meer info over het ontstaan van Utrecht Ultras, is de podcast waarin zij hun verhaal vertellen een keiharde aanrader!

Rebels in black and white

Inmiddels zijn we 5 jaar verder en de Utrecht Ultras leven als nooit te voren. De aantallen zijn sterk toegenomen en de sfeer in de Galgenwaard ook. Bij de andere supporters is er vrijwel geen kritiek op de groep, die het respect van alle groepen heeft. Het experiment lijkt voorlopig geslaagd. Reden genoeg om voor het 5-jarig jubileum eens stil te staan bij de vooruitgang door middel van een groot feest!

Vooraf is dan ook een grote sfeeractie voorbereid. Voor het vak komt een tekstdoek te hangen: “We are rebels in black and white. If you hear the noise, we’re ready to fight”. Over de koppen gaat een doek met 5 jaar Utrecht Ultras met aan beide zijden nog kleine doekjes voor 2019 (the year it started) en 2024 (many more to come). Alles wederom in zwart-wit, de kleuren die ze bij Utrecht Ultras voor vrijwel alles gebruiken.

Extra voordeel van de doeken over de koppen? Perfect om even rustig om te kleden! Zo verschijnen er 40 gasten in witte pakken en vrijwel allemaal met zwart-witte maskers op. Deze verdelen zich rondom de doeken voor een heerlijke pyroshow. Op de eerste rij staan 8 supporters met shooters klaar om de hele lucht te verlichten. Op de rest van de tribune worden tientallen fakkels afgestoken. Een pyroshow van de hoogste klasse!

Pyroshow nummer twee

Terwijl de supporters zich weer wat omkleden onder het doek (maar de witte pakken nog maar even aanhouden…) is de wedstrijd inmiddels begonnen. FC Utrecht draait een moeizaam seizoen, terwijl tegenstander FC Volendam in acute degradatienood verkeert. Toch zijn het de gasten die op voorsprong komen. Het uitvak, dat vandaag helaas heel matig gevuld is, kan juichen. De bezoekers komen bij vlagen wel tot een goede sfeer en respect voor degene die wel de reis naar Utrecht hebben gemaakt!

In de 19e minuut (dat getal hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen aan de mensen) is het tijd voor deel 2 van het spektakel. Er komt een nieuw 5 jarig jubileum doek voor 2019-2024 om nogmaals om te kleden, waardoor iedereen weer met het gezicht bedekt door het leven kan. Deze keer is het tijd voor strobo’s, fakkels en rode rook. Een grote chaos aan allerlei soorten pyro worden afgestoken en de Bunnikside verandert wederom in een grote vuurwerkshow.

Tijdens het restant van de eerste helft is goed te merken wat voor effect de aanwezigheid van de Utrecht Ultras heeft op de sfeer in de Galgenwaard. Een groep van 200-250 man blijft bijna de hele wedstrijd bezig met het steunen van het elftal. Bij vlagen slaat dit ook over op de rest van de tribune. De steun wordt beloond door een goede eerste helft van FC Utrecht en een terechte gelijkmaker en 2-1 op slag van rust. Het feestje is weer back on track!

Volend@m

In de tweede helft hebben de supporters nog een laatste troef in handen voor vandaag, ditmaal gericht op de tegenstander van vandaag: FC Volendam. Eerder dit jaar werden de uitsupporters van FC Utrecht namelijk op het laatste moment teruggestuurd voor de uitwedstrijd in Volendam. Na het indienen van een WOO-verzoek van de Utrecht-supporters en Capo Rechtshulp bleek deze keuze gemaakt zijn door een anonieme mail van een Volendam-supporter richting de gemeente Edam-Volendam.

Een mail die, zo wordt in ieder geval door de zender beweerd, verstuurd is door een lid van de Hekside Maffia, een van de fanatieke groepen van Volendam. In de mail wordt gezegd dat FC Utrecht-supporters schijnbaar buiten de combi om naar Volendam zijn gereisd en dat dit natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Of de mail daadwerkelijk gezonden is door de Hekside Maffia zullen we natuurlijk nooit weten, maar duidelijk is wel dat de FC Utrecht-supporters dankzij dit bericht worden geweerd in het uitvak.

Voor Utrecht genoeg reden om daar nog eens op terug te komen vandaag. Eerst komen er twee tekstdoeken met: “De mail uit jullie naam kan van iedereen zijn. Maar in Volend@m kan je neef ook je vrouw zijn! Vervolgens wordt de gehele verzonden e-mail uitgerold over de tribune. Vooraan het vak wordt nog een doek onthuld met “niet alleen de vis is rot in Volendam”. Het nummer “we willen vis uit Spakenburg” klink vervolgens van de Bunnikside!

Taylor Booth

Het antwoord wordt op het veld gegeven, want enkele minuten later scoort Volendam de gelijkmaker. Grote vreugde in het uitvak wat net nog haar woede toonde over het spandoek. Het feest blijft echter niet lang gaande. Drie minuten later staat FC Utrecht al weer op voorsprong dankzij een heerlijk hakje in de 16 meter. Nu is het weer de Bunnikside die kan gaan juichen.

In de 84e minuut wordt de wedstrijd definitief beslist wanneer Taylor Booth zijn derde van de middag maakt. De Amerikaan wordt vervolgens uitgebreid toegezongen door het Utrechtse publiek. Zo krijgt het feestje van Utrecht Ultras vandaag de uitkomst die het verdient. Het was een fantastische middag in de Domstad, waar de mannen van Utrecht Ultras een gigantisch feest maakten van hun verjaardag!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %