FotoreportagesVoetbal in Frankrijk

Grondleggers van het Franse voetbal

We zijn niet zo vaak in Frankrijk, maar misschien moeten we er wat vaker langs gaan. Die paar bezoeken brachten telkens schatten naar boven. Zo ook vlak over de Belgische grens in Tourcoing.

Vliegende start

Tourcoing is sinds geruime tijd een industriële stad, zoals wel meerdere regio’s daar in het noordwesten van Frankrijk. Een ideale omgeving om een voetbalclub op te richten, zoals ook al in Engeland werd bewezen. In die periode, de negentiende eeuw, was het de gewoonte een voetbaltak toe te voegen aan een al bestaande omnisportvereniging. Dat is niet anders in Tourcoing. In 1898 werd Union Sportive Tourquennoise opgericht. Vier jaar later begonnen ze officieel ook met een voetbaltak.

Nog voor WOI uitbrak hadden ze al heel wat bereikt. Viermaal werden ze kampioen van de noordelijke afdelingen en in 1910 kwam daar zelfs nog de nationale titel bij. Ook na de oorlog gingen ze op datzelfde elan verder. Nog drie titels in het noorden van Frankrijk kwamen daar bij. Na de laatste in 1932 besloot de club de professionele status aan te vragen, maar ze liet die alweer gaan in 1935. Pas in 1933 werd de Franse competitie landelijk opgericht, maar verder dan de tweede divisie kwamen ze niet. En toen kwam WOII..

Lagere divisies

Na die tweede grote oorlog besloot US Tourquennoise even haar identiteit op te geven. De club stapte in een fusie met RC Roubaix, Excelsior Roubaix en US Roubaix om samen Club Olympique Roubaix-Tourcoing te vormen. Die club haalde wel de hoogste afdeling en werd in 1947 landskampioen. Maar het geluk bleef niet aanhouden. In 1955 degradeerden ze naar de tweede klasse. Voor de mannen van Tourcoing was de maat vol: ze stapten in 1957 uit de fusie en gingen weer zelfstandig verder als Union Sportive de Tourcoing.

De topjaren waren officieel voorbij. Naarmate de jaren vorderden nam UST steeds meer genoegen met de status van amateurclub en bracht de club heel wat jaren in de vierde divisie door. Tot in 1990 bleef het relatief rustig. Dat jaar slorpten ze nog AS Jean-Macé Tourcoing op. De nieuwe naam werd Tourcoing Football Club. Even acteerden ze in de derde divisie, maar ze zakten steeds verder weg. In 2010 veranderden ze hun naam nog in Union Sport Tourcoing Football Club.

In de laatste jaren wisten ze nog wel nationaal voetbal af te dwingen, maar nu spelen ze weer in de hoogste regionale reeks. In 2018 grepen ze nog terug naar de oude benaming Union Sportive Tourquennoise. Hopelijk komen daarmee ook de gloriejaren terug, want ze hebben enorm veel voor het Franse voetbal betekend. Niet alleen in hun eerste decennia, maar ook wat dichterbij in tijd. Namen als Didier Drogba en Yohan Cabaye passeerden hun jeugdopleiding, dat is toch iets om trots op te zijn.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

 

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %