AmateurvoetbalVoetbalderbys

Gigantische ontlading in Nieuwveen na derbywinst SV Nicolaas Boys

Toen we eind vorig jaar aanwezig waren bij de heerlijk derby tussen SV Nicolaas Boys en SV Zevenhoven werd ons één ding duidelijk gemaakt. Voor de derby tegen NSV op 11 februari moesten we zeker nog eens langs komen. Een advies dat we graag opvolgen, want in Nieuwveen weten ze wel hoe je een derby kleur geeft!

Want behalve veel pyro vooraf en een lekkere sfeer tijdens de wedstrijd zorgen ze bij Vak-N altijd voor ludieke acties voorafgaand aan de burenruzies. Bij Zevenhoven werd bijvoorbeeld een bestuurslid “ontvoerd”. Voor de derby tegen NSV – door Vak-N altijd de koeten genoemd – waren er ludieke acties tijden “koetvid-19” en ook voor deze derby hangt er weer een waterspray bij de ingang om de mensen te ontsmetten tegen deze gevaarlijke vogelgriep.

Middencirkel

Maar de supporters van Nic. Boys zijn niet de enige die ludieke acties kunnen uitvoeren zien we als we het sportpark betreden. De complete middencirkel van het hoofdveld is rood-wit geverfd, de kleur van NSV’46. Ondanks het wacht houden tot midden in de nacht van Vak-N is het de bezoekers toch gelukt om het hoofdveld te transformeren.

Ondanks verwoede pogingen door Nicolaas Boys is het niet gelukt de middencirkel weer groen te krijgen. Er wordt vandaag gevoetbald op een deels rood-wit veld. Technisch gezien zou de scheidsrechter hiervoor de wedstrijd kunnen afgelasten, maar hij besluit gelukkig om niet zielig te doen.

En daarom kan er voor de wedstrijd weer een flinke pyroshow worden gegeven. Vak-N heeft natuurlijk weer een aanzienlijke verzameling aan vuurwerk ingeslagen voor de wedstrijd. Er worden tientallen fakkels afgestoken langs het veld en vanaf de weg naast het sportpark volgen nog meerdere sierpotten. De nodige felgroene rook ontbreekt ook niet, dankzij een paar prima RDG’s.

Nicolaas Boys in de netten

Dan is het tijd aan de spelers om het waar te maken. En laat daar nou juist het probleem zitten van SV Nic. Boys. Ondanks dat de ploeg veel wedstrijden weet te winnen en bovenin meedraait (met nu een derde plaats op de ranglijst) worden derby’s nooit gewonnen. De laatste 9 derby’s tegen NSV’46 of SV Zevenhoven zijn niet omgezet in winst. Vak-N weet eigenlijk niet hoe het voelt om een burenruzie ook daadwerkelijk eens te winnen.

Vandaag lijken de spelers er echter op gebrand om een einde te maken aan de waardeloze reeks derbyfiasco’s. Dit resulteert in een terechte 1-0 voorsprong voor de thuisploeg. De supporters vliegen van blijdschap de netten in en het regent overal bier. De ontlading is nog groter als even later de voorsprong wordt verdubbeld. Pyro wordt ontstoken en het gejuich tussen spelers en supporters is fantastisch om te zien. Het scoreverloop verhoogt de toch al fantastische derbysfeer op het sportpark.

Niet weer…

De sfeer vandaag is namelijk fantastisch. Waar het bij veel derby’s na de opkomst vervolgens 90 minuten stil is, blijven de supporters hier de hele tijd in de weer met gezang en andere ondersteuning. En waar bij veel wedstrijden bij de amateurs de haat tussen beide clubs soms wat nep voelt, voelt hier alles heel natuurlijk. Dat Nicolaas Boys en NSV rivalen zijn van elkaar merk je duidelijk, maar verder is de sfeer wel gemoedelijk. Precies zoals het hoort.

Sportief draait de wedstrijd in de tweede helft inmiddels in rap tempo om. NSV’46 maakt de aansluitingstreffer en de thuissupporters beginnen zich al zorgen te maken. Als er vervolgens een penalty wordt weggegeven lijkt het lot van de Nicolaas Boys bezegeld. De 2-2 wordt binnengeschoten en iedereen weet alweer hoe laat het is. Het zal, net als alle derby’s hiervoor, wel weer mis gaan…

Extase

Maar de spelers lijken er op gebrand om dat vandaag niet te laten gebeuren. Het mag niet weer misgaan vandaag, dus de spelersgroep recht de rug en gaat er tegen aan. Met succes; 3-2! Nadat dit doelpunt valt is de ontlading echt gigantisch bij de supporters. Bier vliegt door de lucht, dranghekken gaan om en fakkels worden afgestoken. Iedereen is volledig in extase. Na 9 mislukte derby’s is het dan eindelijk zo ver. Vandaag gaat er gewonnen worden, dat moet wel!

Het wordt aan het einde nog wel even spannend, maar de winst wordt over de streep getrokken. Het ondenkbare is gebeurd. SV Nicolaas Boys wint een derby! Voor zowel spelers als supporters is dit een moment waar ze lang op hebben gewacht, dat is wel te zien aan het grote feest wat samen gevierd wordt. Het gaat een latertje worden vandaag. Dit is een dag die ze in Nieuwveen niet snel zullen vergeten. En wij ook niet. Dit was een van de beste derby’s die we hebben meegemaakt!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %