AmateurvoetbalVoetbalderbys

Vak-N maakt er weer een heerlijk zooitje van bij derby tegen Zevenhoven

We moeten eerlijk bekennen dat we tot voor kort nog nooit van het dorpje Nieuwveen hadden gehoord. Totdat Vak-N zich bij ons in de Instagram DM meldde. De supportersvereniging van Nicolaas Boys, de voetbalvereniging uit Nieuwveen. Buiten wat mooie beelden van derby’s uit het verleden, krijgen we ook een uitnodiging voor de naderende derby bij SV Zevenhoven. Tijd om af te reizen naar het centrum van Nederlands Groene Hart.

Nieuwveen is niet een plek waar je anders snel terecht zou komen. Toch is het dorpje met bijna 4,5 duizend supporters een perfecte locatie voor haar inwoners. Gelegen op de grens van Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht zijn bijna alle grote steden binnen een korte tijd te bereiken. In de nabije omgeving is er dan weer, op Alphen aan de Rijn na, geen stad te bekennen waardoor er nog veel ruimte is voor groen en natuur. Het dorp en de regio staan dan ook bekend om tuinbouw, akkerbouw en veeteelt. In dit gebied is de vlag van Nederland momenteel blauw-wit-rood om het maar zo te zeggen. Hierdoor is het ook de perfecte plek voor een fanatieke supportersvereniging vol lokale trots!

Vak-N on tour

Van sportpark naar sportpark is de afstand tussen Nieuwveen en Zevenhoven nog geen 3 kilometer. Fietsafstand dus. Vandaar dat de supporters van Nicolaas Boys vandaag als verzamelpunt hebben gekozen voor een kroeg in Zevenhoven. Als ik iets voor de klok van 2 aankom bij Het 7e Genot, staat de kroeg al vol met leden van Vak-N – al meer dan 10 jaar de supportersvereniging van Nicolaas Boys. Hier staan ze onder het genot van een pilsje alvast nieuwe liedjes uit te proberen voor tijdens de wedstrijd straks.

Niet veel later is het tijd om de kroeg te verlaten. Na een groepsfoto op het plein is het moment daar om gang te maken naar Sportpark Zevenhoven. Dit gebeurt natuurlijk in een corteo. Met een spandoek van de groep ervoor lopen tientallen supporters zingend en springen door de straten van Zevenhoven. Tijdens het lopen door het dorp worden enkele fakkels ontstoken. De rest van de pyro ligt al klaar in een busje op de parkeerplaats van SV Zevenhoven. De locatie waar we niet veel later onder het geluid van enkele harde knallen met de hele groep binnenlopen.

Pyrofestijn

Bij het busje wordt de pyro verdeeld en bij het betreden van het sportpark staan tientallen mensen te filmen. Zoiets als dit maken de mensen niet dagelijks mee. Als de corteo voorbij is, is het snel de spandoeken ophangen en vervolgens de positie innemen op de lange zijde voor de pyro. Hier staan binnen no-time tientallen supporters klaar met fakkels, rookpotten en andere soorten vuurwerk in de hand. Ook de thuisclub heeft iets in petto vandaag – achter het doel hangt een schitterend (gespoten) spandoek voor Zevenhoven en op het veld staan meerdere supporters klaar.

Het is SV Zevenhoven dat aftrapt en als eerst haar rookpotten afsteekt. De korte zijde achter het ene doel verandert in een grote rood-gele wolk. Niet veel laters zijn het de bezoekers uit Nieuwveen die reageren met een tiental fakkels. Als deze een tijdje bezig bent komen ook de vuurwerkpotten achter de andere korte zijde en de fakkels op de lange zijde. Sportpark Zevenhoven is van 15 oktober plotseling veranderd in 31 december dankzij dit pyrofestijn.

Ontvoering

Vervolgens is het tijd voor de dorpsderby in de vierde klasse tussen SV Zevenhoven en Nicolaas Boys om af te trappen. Waar de derby tegen NSV ’46 wat hatelijker is, heeft die tegen Zevenhoven ondanks de kortere afstand een vriendschappelijker tintje. Beide dorpen kennen elkaar groot en trekken regelmatig op, waardoor en van echte haat weinig sprake is vandaag. Vorig jaar werd bijvoorbeeld op ludieke wijze een bestuurslid van Zevenhoven “ontvoerd” door Vak-N. Een van de eisen voor vrijlating was een eigen tap voor het “uitvak”. Een eis die door SV Zevenhoven uiteraard ingewilligd werd.

Van echte haat mag dan geen sprake zijn, er hangt wel degelijk een derbysfeertje. Niet gehinderd door de regen maken de jongens van Vak-N er een feestje van. Waar het bij veel amateurclubs na het afsteken van de pyro stilvalt, blijven de supporters hier bezig met zingen en sfeer maken. Als de regen na een kwartier plaatsmaakt voor een zonnetje staat helemaal niks meer een heerlijke voetbaldag in de weg. Of nouja, alleen de spelers op het veld. Bij rust staat er namelijk al een 2-0 achterstand op het scorebord en lijkt een derbywinst voor de bezoekers uit Nieuwveen ver weg.

Als het op het veld niet wil lukken, dan moeten we maar langs de lijn kijken voor het vermaak. Gelukkig zorgen de jongens van Vak-N het ervoor dat het een meer dan gezellige middag is. Vorig jaar waren de bezoekers goed voor een recordomzet in Zevenhoven van zo’n 25 duizend euro. Het warme welkom met eigen tap is gelijk een stuk beter te verklaren. Er wordt mij ook ontelbare keren bier aangeboden en zelfs een slaapplaats blijkt een optie te zijn. Naast deze gastvrijheid is het ook qua sfeer een lekkere middag, want de supporters blijven ondanks de achterstand bezig.

Protest

Als de 3-0 valt en het laatste kwartier is aangebroken vinden de supporters van Nic Boys het mooi geweest. Zij doen dit nu al vele wedstrijden lang, maar hun sfeeracties en ondersteuning worden maar niet beloond. Al 8 derby’s lang is er geen enkele burenruzie meer gewonnen. Vorige week werd een titelkandidaat met 3-0 weer naar huis gestuurd, maar nu het er vandaag echt om gaat wil er weer helemaal niks lukken. Nu het zoveelste derbyverlies een feit lijkt, is het tijd voor een statement.

Tien supporters trekken dus de bivak op en vertrekken met alle pyro die over is naar de overkant. Deze was eigenlijk bedoeld voor een doelpunt, maar nu die kans klein lijkt kan het net zo goed ergens anders voor worden gebruikt. Aan de overkant steken de supporters alles wat ze hebben nog af, gooien wat op het veld en zorgen er zo voor dat de wedstrijd nog even stil komt te liggen. Het punt is gemaakt. Alle derby’s verliezen is onacceptabel. De rest van de supporters kijkt er nauwelijks raar van op. Een protest op zijn tijd hoort er nou eenmaal bij.

In de laatste minuten valt ook nog de 4-0 en zo gaat er wederom een derby voorbij zonder overwinning. Vak-N wordt er zo langzaamaan moedeloos van. Het lijkt er soms op alsof de spelers – allemaal jongens uit Nieuwveen zelf – niet met de druk weten om te gaan. Toch worden de spelers allemaal weer omhelsd als ze langs de supporters op weg naar de kleedkamer gaan. Op naar de volgende derby maar weer. Volgend jaar is het nieuwe ronden, nieuwe kansen. Vak-N zal er toch wel weer staan!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %