Voetbal in Kroatië

Genieten van Kroatisch bekervoetbal bij NK Dubrava in Zagreb

Als bekend wordt dat de lotingsgoden in Oostenrijk Grazer AK en Sturm Graz aan elkaar gekoppeld hebben, weten we dat een tripje naar het Alpenland noodzakelijk is. Vliegen op Oostenrijk blijkt veel te duur, waardoor we genoodzaakt zijn om creatief te reizen. Zo belanden we de dag voor de Graz derby in het Kroatische Zagreb. En als we dan daar zien dat ook de Kroatische beker midweeks speelt is de verleiding te groot. Wie kan er nou nee zeggen tegen NK Dubrava Tim Kabel tegen HNK Gorica?

Op voorhand weten we helemaal niks over de thuisploeg, dus wat onderzoek is geen overbodige luxe. NK Dubrava blijkt een club die vlak na de Tweede Wereldoorlog is opgericht en haar naam ontleent aan de buurt in Zagreb waar haar oprichters vandaan komen. Tim Kabel is een Kroatische groothandel in voornamelijk kabels en snoeren die al jaren hoofdsponsor is en zich inmiddels aan de clubnaam heeft vastgeplakt. Hoogtepunt uit de geschiedenis van Dubrava dateert uit de jaren 90: het team speelde toen één seizoen op het hoogste niveau, met een 1-0 overwinning op stadsgenoot Dinamo Zagreb als climax.

Pitch invasion

Tegenwoordig speelt de club op het tweede niveau, maar daar is haar stadion echter niet geschikt voor. Ook de bekerwedstrijd tegen HNK Gorica, hekkensluiter op het hoogste niveau, wordt gespeeld in het stadion van NK Kustosija. Op de parkeerplaats van dit stadion – met slechts een wagen of twintig – zien we een auto met Nederlands kenteken staan. Een mysterie dat pas tijdens de wedstrijd zal worden opgelost. Na voor een paar euro een kaartje te hebben gehaald betreden we de (enige) tribune waar we in de middagzon klaar gaan zitten. Nu hoor ik u denken: midweekse speelronde en de middagzon? Ja, in Kroatië worden bekerwedstrijden namelijk gewoon om drie uur in de middag op de dinsdag gespeeld. Als je het hebt over supportersvriendelijk..

Toch heeft een handjevol oudere supporters van HNK Gorica, afkomstig uit een voorstadje van Zagreb, de moeite genomen om de uitwedstrijd te bezoeken. Aangevuld met een grote groep thuissupporters die niks anders te doen hebben op de dinsdagmiddag komt het geheel uit op een kleine honderd supporters. Eén van die supporters weet al in de tweede minuut de spotlights op zich te richten. De thuisploeg is na 20 seconden verrassend op 1-0 gekomen, waarna niet veel later de man zonder shirt en met twee honden het veld betreedt en voor een van de vreemdste pitch invasions ooit zorgt. Dit soort momenten maken het hele wedstrijdbezoek in één klap goed. Fantastisch!

Hoewel er in de 28e minuut een gelijkmaker valt, zijn beide ploegen verrassend aan elkaar gewaagd. Het aantal toeschouwers groeit langzaam en achter een van de doelen verzamelt zich een groepje gluurburen die geen zin hebben om entree te betalen. Op de tribune zelf gebruikt een van de supporters ondertussen enkele rijen stoeltjes als geïmproviseerd ligbed om even bij te kleuren.

Het mysterie

Op slag van rust torent een verdediger van HNK Gorica boven zijn tegenstanders uit en kopt de 1-2 voor de bezoekers tegen de touwen. De scorende verdediger blijkt niemand minder te zijn dan Matthew Steenvoorden, oud-speler van Excelsior, FC Dordrecht en SC Cambuur. Hij is inmiddels al weer bezig aan zijn vierde seizoen bij HNK Gorica. Het mysterie van het Nederlandse kenteken op de parkeerplaats is opgelost! (red: helaas zijn we er inmiddels op gewezen dat de auto toebehoorde aan niemand minder dan de broer van Joey Suk, oud-speler van Go Ahead Eagles en NAC Breda en tevens speler van HNK Gorica).

In de 75e minuut valt er dan weer een doelpunt aan de andere kant. Wederom is de stand gelijk en wij beginnen alvast te dromen over een verlenging. De scholen zijn inmiddels uit en ook de net gearriveerde scholieren hopen op wat meer voetbal. Dat komt er helaas niet. Nadat de thuisploeg in de 90e minuut een bal op de lat schiet en de stunt uit haar handen ziet glippen, is het de profclub HNK Gorica die twee aanvallen later wél weet te scoren. En terwijl een bejaarde man achter de computer kruipt om het scorebord uit te schakelen, vertrekken wij teleurgesteld over het ontbreken van de verlenging richting het centrum van Zagreb. Dit was een stuk leuker dan verwacht!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %