Columns

Geef Ajax z’n gezicht terug

Het zal voetbal volgend Nederland niet zijn ontgaan. Er is sinds enige tijd weer nieuw leven geblazen in de actie “Geef Ajax z’n gezicht terug” met als doel het enige echte Ajax-logo weer terug te krijgen op het shirt. Voor velen een achterhaalde discussie maar wellicht voor minstens zo veel een onbeantwoorde drang naar erkenning wat reden is om voor dit doel te blijven strijden.

Sinds de invoering van het huidige logo is er altijd een groepering geweest die het maar niet lukte om dit logo in hun hart te sluiten. Niet zoals ze Ajax in hun hart hebben gesloten, het mooie wit-rood-witte shirt, de Meer en het Olympisch stadion. Van dit alles is nog maar weinig over en dat doet vele nog pijn. Het voetbal is de afgelopen 20 jaar met grote sprongen veranderd, het zijn ontwikkelingen die niet zijn tegen te houden en hier moet ieder zijn eigen weg in vinden. Sommige haken af, sommige gaan door.

Dat geldt ook voor de strijd om het echte Ajax-logo weer terug te krijgen. Een strijd die volgens sommige niet nodig is, achterhaald en overdreven. Want ik hoor “laat ze zich druk maken over dat slechte spel op het veld”, maar het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. We moeten het maar laten rusten en accepteren dat vroeger dus blijkbaar vroeger niet meer is en ons richten op de toekomst maar vooral niet meer achterom kijken. Daar ben ik het totaal niet mee eens met bijna 33 kampioenschappen is er reden temeer om naar de geschiedenis te kijken, want daar komen we vandaan en maakt ons tot wat we nu zijn! Het siert mensen als ze staan voor een bepaald doel, een ideologie. En daar ook voor vechten.

BlB0A8wIAAAqJ-E.jpg large

Om te beginnen is het echte Ajax-logo vele malen mooier dan het huidige (over smaakt valt in sommige gevallen dus wel te twisten). Het roept een krachtig en authentiek gevoel op, een gevoel van succes en historie. Een veel gehoord tegenargument is dat er nu een hele nieuwe generatie aan Ajax is verbonden die zich identificeert met het huidige logo. Een mooi argument ware het niet dat deze ook niet doorslaggevend bleek bij de invoering van het huidige logo. Daarnaast is het echte logo nooit helemaal verdwenen. Er prijken nog een tal van producten in de Ajax fanshop met het echte logo, de jeugd is dit niet ontgaan en blijkbaar toch een commercieel interessant product voor Ajax.

Het commerciële verhaal zou destijds een van de hoofdredenen zijn geweest om het logo aan te passen. Het was makkelijker te verwerken en van een afstand beter te herkennen. De enige juiste commerciële gedachte in dit geval zou zijn de verkoop van producten. Velen zijn het er over eens dat producten met het echte logo in grotere mate aftrek zouden vinden dan met het huidige logo. Daarnaast moet het mogelijk zijn met de technieken van deze tijd een dergelijk logo met een huis tuin en keuken 3d printer op iemand zijn schedel te printen. Verder wil ik eigenlijk niet uitweiden over de commerciële belangen. Voor een supporter moet de clubcultuur ver boven het commerciële verhaal staan.

In het huidige voetbal is het aan de orde van de dag dat er een paar Arabieren naar binnen komen lopen om vervolgens de naam, de kleuren en het logo van je club te veranderen. Spelers en bestuurders met een clubgevoel zijn schaars geworden de enige houvast die supporters nog zo’n beetje hebben is hun clubcultuur, wat vaak mede de reden is waarom ze supporter zijn geworden van hun club. Een logo, een shirt met strepen, een sponsornaam op je stadion, het lijken misschien kleine dingen maar zorgen er wel voor dat je je kunt blijven identificeren met de club die je zo lief hebt. Het is duidelijk dat het niet vanzelfsprekend is dat de clubcultuur zomaar blijft bestaan, daar moet voor worden gestreden om het te behouden en waar nodig terug te laten keren.

Dat laatste is een legitimeert het doel van de actie “Geef Ajax z’n gezicht terug”, die ik (en wij allen bij In de Hekken!, red) ten volle ondersteun!

Wij danken HS voor zijn gastbijdrage! Foto’s met dank aan FSideNL

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %