Voetbal in FrankrijkVoetbalsupporters

Franse titelstrijd nadert vurige ontknoping

In Frankrijk  nadert de competitie momenteel een spannende ontknoping. De afgelopen jaren was het steenrijke Paris-Saint Germain onbereikbaar voor haar concurrenten en behaalde dus ieder jaar met speels gemak weer een kampioenschap. Dit seizoen is het eindelijk eens anders. De strijd om plek 1 is razend spannend en 4 clubs maken nog kans op de titel. Lille heeft met de eerste plek alles nog in eigen hand, maar voelt de hete adem van PSG in haar nek. Het Olympique Lyon van Memphis Depay pakte afgelopen weekend haar laatste kans door de vierde kanshebber AS Monaco te verslaan. Genoeg reden voor de supporters van deze clubs om zich van hun beste kant te laten zien!

Olympique Lyon

Als eerste is het de beurt aan Olympique Lyon, de club uit de stad van de gastronomie die in het begin van deze eeuw het Franse voetbal domineerde. De Bad Gones ontvingen voor de onderlinge topper tegen Lille de spelers voorafgaand aan de wedstrijd met een schitterende sfeeractie. ‘Combattre‘ (vechten) en ‘vaincre‘ (veroveren) is er te lezen op de grote spandoeken die als het ware als een entree naar het stadion fungeren. Ook werd de actie natuurlijk nog wat kracht bij gezet met flink wat fakkels op het moment dat de spelersbus ten tonele verscheen. Na het teleurstellende seizoen van vorig jaar kan het team van Memphis Depay dit jaar een revanche nemen.

Paris-Saint Germain

PSG staat tegenwoordig natuurlijk bekend als de poenerige miljardenclub die naar de top gestuwd wordt door de centen uit het Midden-Oosten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Chelsea beschikt de club alleen wél over fanatieke support. Als een van de weinig suportersgroepen van internationale topclubs laat Collectif Ultras Paris zichzelf regelmatig van haar beste kant zien. Zo ook voor het ontvangen van de bus voor de belangrijke thuiswedstrijd tegen Lens.

Lille

De laatste supportersgroep die geprobeerd heeft om de spelers het beslissende zetje richting een kampioenschap te geven is de Dogues Virage Est van Lille. Het Europa League-avontuur eindigde tegen Ajax en in de beker was PSG te sterk, maar de titel is nog in zicht. Inmiddels is Lille al meer dan drie maanden de verrassende koploper van de Franse competitie en stiekem misschien ook wel de club die de grootste gunfactor heeft om een onverwachtse titel binnen te slepen. Hun derde en laatste kampioenschap dateert van 2011. De fanatieke supporters van de club waren massaal aanwezig rondom de wedstrijd tegen Nice met een doek buiten het stadion, meerdere acties binnen het stadion en een pyro-ontvangst voor de spelersbus.

AS Monaco

Ook de Ultras Monaco konden niet achterblijven en hadden enkele kleinere acties om de spelers wat te ondersteunen. Er werden meerder spandoeken met tekst in het stadion van de club gehangen. Er wordt onder meer verwezen naar de laatste speeldag van 23 mei en onder meer “wij willen dromen” en “winnen!!!” zijn er te lezen.

Tussen 2013 en 2020 greep PSG eenmaal naast het kampioenschap: in 2017 zorgden Kylian Mbappé en zijn teamgenoten dat de titel naar Monaco ging. Eén ding is in ieder geval zeker. De strijd in Frankrijk is nog lang niet gestreden. De supportersgroepen zullen er de komende weken alles aan doen om het cruciale laatste zetje aan hun spelers te geven en dat zal ongetwijfeld gaan leiden tot nog meer geweldige beelden.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %