FIFA For the Good of the Game?

Het zijn van die momenten dat je weet dat ze gaan komen, dat je een krant open slaat en leest dat de gemeente Amsterdam een onderzoek heeft gedaan naar het bezoek aan terrasjes en de conclusie wordt getrokken dat dit aanmerkelijk hoger ligt als de zon schijnt dan als het regent. Of dat onze vriend Opstelten, die iedere voetbalfan als hooligan ziet en ‘dus’ keihard aan wil pakken, Fred Teeven de hand boven het hoofd houdt.

En dus is er waarschijnlijk niemand die ook maar een wenkbrauw optrekt als het nieuws naar buiten sijpelt dat de toewijzing van het WK aan Qatar niet helemaal koosjer is gegaan. Er zijn, uiteraard, weer miljoenen aan smeergeld betaald. De Britse kwaliteitskrant The Telegraph kwam er gisteren mee en vandaag nemen alle andere media het nieuws over. De deksel op de beerput is blijkbaar door Blatter en z’n mannen toch niet helemaal goed neergelegd en dus gaan we weer een periode in van aantijgingen, ontkenningen, een potsierlijk onderzoek en uiteindelijk gaat de storm wel weer liggen.

Je zou hopen dat ‘onze’ KNVB nou eindelijk eens actie onderneemt, dat ze samen met de bonden van enkele andere grote en/of belangrijke landen ten strijde trekken tegen dit ‘Old Boys Network’. Maar het enige dat de KNVB en voorzitter Van Praag tot nu toe hebben gedaan is de boel sussen, beloven dat ze ‘kritische’ vragen gaan stellen en zoveel mogelijk de boel doodzwijgen. Op onze open brief is totaal niet gereageerd en ook andere verzoeken hiertoe werden genegeerd. Het was de FNV die onlangs in een open brief de moderne slavernij in Qatar ter discussie stelde, waarop de KNVB met een voorspelbare reactie kwam. Vooral de laatste zin, waarin ze stellen dat ze deze brief liever per post hadden ontvangen in plaats van in de openbaarheid, is ronduit lachwekkend. Die mensen van de FNV zijn ook niet gek, die weten dondersgoed dat je dan in een molen van ‘we hebben uw brief ontvangen en hopen hier spoedig op te kunnen reageren’ terecht komt.

Het WK in Qatar wordt dus gespeeld over de rug van -nu al- duizend dode gastarbeieders annex moderne slaven, het gaat op een ander moment plaatsvinden omdat het te heet is in dat land, terwijl de speelperiode en klimaat een belangrijke reden was om het WK niet aan Australië toe te wijzen, het wordt gespeeld in een land waar de rechten van de mens, vrouwen en homoseksuelen in het bijzonder, nog veel slechter zijn dan die in -pak ‘m beet- Rusland. En de mensen die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt zijn er financieel weer heel veel beter van geworden.

Wanneer houdt het eens op? Moeten we die graaiers niet eens voor eens en altijd terugfluiten? Hoeveel miljoen heb je nodig om van je laatste paar jaar op aarde te kunnen genieten? En over fluiten gesproken, wanneer worden die spelregels eindelijk eens herzien?

For the good of the game? Je vraagt je af over welk spel het hier gaat.

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.