Voetbal in Bosnië

FK Borac Banja Luka: De Lesinari azen op hun prooi

Op muren en viaducten is een gier in de vorm van een zwarte silhouet afgebeeld. Deze roofvogel is het symbool van de Lešinari, de ultra groepering van FK Borac Banja Luka. Het past goed in de sombere sfeer die om de stad Borac Banja Luka hangt. De gier zit rustig op een tak, klaar om toe te slaan. Het is de stilte voor de storm. Dit jaar willen de Lešinari toe slaan in hun eigen competitie. Op het veld wacht de Servische club, na de promotie, ontmoetingen met de Bosnische en Kroatische ploegen. In het stadion neemt de harde kern, na een jaar afwezigheid, ook weer plaats op hun vaste plek in het Gradski Stadion.

Ultras van Borac Banja Luka

Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Borac Banja Luka 

Eerder schreven wij al dat FK Velež Mostar kampioen is geworden van het tweede niveau in Bosnië-Herzegovina. Ook FK Borac Banja Luka is kampioen geworden op het tweede niveau. Hoe kunnen twee clubs kampioen worden? In Bosnië-Herzegovina is het tweede niveau nog steeds opgesplitst op basis van etniciteit. De Bosnische en Kroatische clubs spelen in de Prva Liga Federacija Bosne i Hercegovian (Eerste Divisie van de republiek Bosnië-Herzegovina). De Servische clubs nemen deel aan de Prva liga RS (de Eerste Divisie van Republiek Servië). In het Servische gedeelte van Bosnië-Herzegovina wist FK Borac Banja Luka kampioen te worden. Uit beide competities promoveert de kampioen rechtstreeks naar de hoogste afdeling.

Opgepakte leden

De club heeft voor komend seizoen een overeenstemming bereikt met Lešinari, de harde kern, die de wedstrijden van FK Borac afgelopen seizoen boycotte. De leiders van de harde kern werden verdacht van deelname aan strafbare feiten en gewelddadig gedrag. Om die reden mochten ze ook geen functie meer bekleden binnen de club. Dat leidde er weer toe dat de supporters de wedstrijden niet meer bezochten.

De ultras hebben nu aangegeven om een nieuwe vertegenwoordiger aan te wijzen die tussen de supporters en de club zal staan. In de sporthal waren de Lešinari nog wel aanwezig om hun basketbalteam te aan te moedigen, maar in het voetbalstadion waren ze afgelopen seizoen afwezig. Na de zomer gaat hier verandering in komen. Het Gradski stadion zal weer worden omgedoopt tot de ‘blauwe hel’.

Servisch karakter

Tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië speelde FK Borac mee in de hoogste afdeling. Grote clubs als Partizan, Rode Ster, Dinamo Zagreb en Hajduk Split kwamen op bezoek. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina kwam de club met een Servisch karakter in de problemen. Veel Serven wilden helemaal geen onafhankelijkheid.

Om de zwarte gier heen zijn de kleuren van Servische vlag nog steeds terug te vinden. Borac ging zijn thuiswedstrijden spelen in Belgrado, een dikke driehonderd kilometer verder. Na de oorlog speelde Borac mee in de Servische competitie binnen Bosnië-Herzegovina totdat in 2003 alle competities samen werden gevoegd. In 2011 werd FK Borac voor het eerst kampioen van Bosnië-Herzegovina. Het Europese avontuur in de Champions League duurde, zoals voor vrijwel alle Bosnische clubs geldt, één ronde.

Toerisme

Banja Luka is momenteel hard bezig om het toerisme in de regio te stimuleren. Mocht je van plan zijn om een roadtrip door de Balkan te maken, dan is een bezoek aan de voetbalclub FK Borac Banja Luka een aanrader. De harde kern staat weer op de lange zijde en met de clubs uit Sarajevo, Tuzla en Mostar als tegenstanders kan het best gaan spoken in het Gradski stadion in Banja Luka.

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Reageren is niet mogelijk.

0 %