Columns

FIFA: de malafide voetbalbond

Het dossier van de corruptie bij de FIFA wordt met de dag schrijnender. Er zijn namelijk nieuwe keiharde bewijzen dat het WK van 2018 in Rusland en het WK van 2022 in Qatar zijn omgekocht. Merkwaardig is het in ieder geval niet. De FIFA staat al langer bekend als de malafide voetbalbond.

FIFA

Het is nu bijna 10 jaar geleden dat de FIFA – op zijn zachtst gezegd ietwat controversieel – stemde voor Rusland en Qatar om het pronkjuweel van de sport te organiseren. Maar pas in 2015, na een schokkende inval in hotel Baur au Lac in Zürich, dicht bij het hoofdkantoor van het bestuursorgaan, kondigt het Amerikaanse Ministerie van Justitie aan dat het onderzoek deed naar hooggeplaatste voetbal- en tv-piefen die zichzelf verrijken door het spelletje.

Malafide voetbalbond

Er worden destijds zeven functionarissen opgepakt voor het ontvangen van 150 miljoen dollar (!) aan steekpenningen. Het schandaal veroorzaakt de ergste crisis in de geschiedenis van de FIFA, waarbij de ongenade gevallen president Sepp Blatter uiteindelijk bezwijkt.

In mei 2016 blijkt zelfs uit een intern onderzoek van de wereldvoetbalbond dat FIFA-topmannen Jérôme Valcke (secretaris-generaal), Markus Kattner (financieel directeur) en uiteraard Sepp Blatter (voorzitter) zichzelf hadden verrijkt met 72 miljoen euro. De eerste vraag wat je dan te binnenschiet is: “hoe kan dit in hemelsnaam gebeuren?” Je raadt het al. De controlecommissie bestond namelijk uit Valcke, Kattner en Blatter. Hoe ironisch.

Bewijs

Het voorgevoel van omkoping is er altijd al geweest, maar nu liggen de meedogenloze bewijsgronden op tafel. In wat een zeer belangrijke wending zou kunnen zijn in het langlopende onderzoek van de FBI naar beschuldigingen van corruptie bij voetbal, werd maandag een nieuwe aanklacht onthuld in de Amerikaanse rechtbank. In de documenten wordt beweerd dat verschillende voormalige leden van het directiecomité van de FIFA “steekpenningen kregen of kregen in verband met hun stemmen”.

Qatar

Het Ministerie van Justitie maakt aantijgingen tegen Nicolas Leoz, de voormalige president van het Zuid-Amerikaanse bestuursorgaan CONMEBOL, en de ex-Braziliaanse federatie Ricardo Teixeira. Beiden worden ervan beschuldigd geld te hebben aangenomen in ruil voor hun stemmen ten gunste van Qatar om het WK 2022 te organiseren. Hoe kregen ze dat voor elkaar? Nou, het is vrij simpel. Open 10 à 15 lege vennootschappen verspreid over verschillende belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden en Cyprus. En ka-ching! O, ja. Qatar ontkent natuurlijk de aantijgingen.

Rusland

De omstreden voormalige vicepresident van de FIFA, Jack Warner uit Trinidad en Tobago, zou naar verluidt vijf miljoen dollar hebben gekregen om het bod van Rusland van 2018 te steunen. Rusland versloeg Engeland om het meest recente WK in 2018 te organiseren. Warner was president van de Noord- en Midden-Amerikaanse en Caribische confederatie CONCACAF.

Bovendien kreeg de voorzitter van de bond van Guatemala, Rafael Salguero, één miljoen dollar voor zijn stem op Rusland. “Rusland heeft het recht om het WK te organiseren op een eerlijke manier verkregen. Er kwam op geen enkele wijze corruptie aan te pas”, vertelt de Russische woordvoerder Dmitri Peskov. Rusland doet armzalig alsof hun neus bloedt.

Televisierechten

Twee ex-topmannen van het mediabedrijf 21st Century Fox Inc, Carlos Martinez en Hernan Lopez, zijn inmiddels vervolgd voor fraude en witwassen. Ze betaalden allerlei diplomaten binnen de CONMEBOL, want ze wilden informatie vergaren over de biedingen van de uitzendrechten. Fox pakte uiteindelijk de rechten van ESPN af en haalde de uitzendrechten voor de WK’s van 2018 en 2022 en de Copa Libertadores binnen. Hoe toevallig.

Niet alleen de Amerikaanse justitie is geoccupeerd met het onderzoek naar de FIFA. Ook de Zwitserse justitie is ijverig bezig. Valcke en Nasser Al-Khelaifi, voorzitter van Paris Saint-Germain, zijn ten laste gelegd van gesjoemel in de strijd om televisierechten van de komende wereldkampioenschappen.

Platini-Valcke-Blatter-Kattner-Warner

Ethisch

Het kampioenschap van open deuren intrappen heeft de FIFA in ieder geval wel al gewonnen. “De ethische commissie van de FIFA heeft al sancties, inclusief levensverboden, opgelegd aan voetbalofficials die in dit proces worden genoemd. Wat de FIFA betreft, moeten, indien er zich misdaden van voetbalfunctionarissen voordoen, de betrokken personen worden bestraft”, verklaart de bond.

Het interne onderzoek van de malafide voetbalbond is een grote afleidingsmanoeuvre voor de personen die er nu zitten. Zo blijven de bobo’s vertroeteld worden met feestjes, en sterft de ene naar de andere arbeider in Qatar. Het aandoenlijk beeld van de FIFA spiegelt af hoe crimineel de organisatie is. Het voetbal wordt zo al jaren kapotgemaakt door een ongeneselijke ziekte: geldzucht.

Danique Eijkenboom
Danique is gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en is daarvoor sportverslaggever bij De Limburger. Daarnaast heeft hij een enorme passie voor het Engels voetbal en de oude voetbalcultuur. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij altijd graag een biertje.

Reageren is niet mogelijk.

0 %