Voetbalboeken

Feyenoord-tatoeages: de liefde vereeuwigd

Een relatie met een Feyenoord-supporter betekent standaard dat je de liefde moet delen. Delen met zijn of haar cluppie. Grote kans dat deze liefde vereeuwigd staat op de huid. Nee, niet de naam van je vriend of vriendin. De naam van club, De Kuip, de letters FRFC of zelfs het hoofd van oud-voorzitter Jorien van den Herik. Meer dan gemiddeld zijn tatoeages verbonden met de Feyenoord-supporterscultuur. De diepe verbondenheid met de club zorgt voor een onontkoombare hoeveelheid unieke Feyenoord-tatoeages.

Nog altijd verbaas ik mij over de creativiteit van mensen. Wekelijks word ik in en om de Kuip verrast met de meest prachtige creaties. Als we het dan hebben over de eerste keer. Zie ik ineens een supporter zijn zoon en dochter vereeuwigen op zijn kuit. Hand in hand richting hun stadion. Alle grote liefdes verzamelt in één kunstwerk.

Feyenoord-supporter Peter vereeuwigd zoon en dochter met De Kuip

Feyenoord-Tatoeages: Feyenoord Forever

Auteur Frans Reichardt van het boek Feyenoord Forever – Feyenoorders en hun tatoeages heeft er zelf twee. Zijn eerste Feyenoord-tatoeage dateert uit 1991. Blijk van een diepe band met de club van Zuid. Zoals zo veel Feyenoorders gebeurt dat bij Tattoo Bob op Katendrecht. Een fenomeen binnen de supporterskringen.

Tatoeages hadden vroeger een religieuze betekenis. Op Rotterdam-Zuid mag je gerust zeggen dat dit nog altijd het geval is anno 2019. De liefde voor Feyenoord is namelijk veel meer dan supporter zijn van een voetbalclub. Het is voor velen een levenswijze, een overtuiging en ja ook voor sommigen zelfs een religie. De Kuip is de tempel, het heilige huis. Na eerder een serie artikelen over Feyenoord-tatoeages in het magazine Hand in Hand blijkt de stap naar een boek snel gemaakt. Het aantal inzendingen vanuit supporters is zo groot, dat het magazine niet voldoet.

Unieke verzameling

Het boek is een unieke verzameling foto’s van ruim 700 Feyenoord-tatoeages uit alle windstreken van Nederland. Vanuit simpele motivatie tot aangrijpende verhalen. Zo begint het boek met supporter Youri. Het logo van Feyenoord omringt met vlammen prijkt op zijn borst. Een brandende passie. Een ongeluk op jonge leeftijd levert hem ernstige brandwonden op. Zijn vader was er altijd voor hem tijdens de behandeling. Na het overlijden van pa is de tatoeage een blijk van liefde voor zijn vader en zijn club.

Voor de Feyenoorders absoluut een must have voor in de boekenkast. Het is heerlijk om doorheen te bladeren, je te verwonderen over de kunstwerken of lachen om de meest grappige creaties. Maar ook voor de voetballiefhebber een zeer interessant boek. Het is een wezenlijk onderdeel van de voetbalcultuur. Uiting van passie, van liefde. Het zal een gevoel van herkenbaarheid geven ook al is het niet jouw club.

Youri: “De vlammen die ik ook daadwerkelijk heb gevoeld doen mijn denken aan mijn vader”

Het boek bestellen? Dat kan. Onder andere op de website van FSV de Feijenoorder en Bol.com kan je het boek kopen voor een prijs van € 24,95 per stuk.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %