Columns

Feyenoord: stadionclub in moeilijkheden

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Feyenoord zit in de financiële problemen, zo komt vandaag naar buiten. De stadionclub zal ergens geld vandaan moeten halen anders is een interne reorganisatie deze zomer noodzakelijk. Een pijnlijke conclusie voortkomend uit de huidige Corona-crisis zo zegt men. Dat is absoluut waar, althans deels. Misschien is zo’n reorganisatie nog zo gek niet, maar dan wel in de top van de club.

Corona hakt erin

Hoewel het Legioen met de spandoekenactie kleur brengt in de Kuip, is elke wedstrijd zonder publiek een financiële aderlating. Per thuiswedstrijd verliest de stadionclub negen ton aan omzet. Er was dit seizoen een begroting opgesteld waarin voetballen met publiek vanaf januari weer de standaard zou zijn. Ook verzuimt de club voor de winterstop om sportief goede zaken te doen. In de groepsfase van de Europa League zorgen enkele zeperds voor uitschakeling.

Wat de exacte schade is valt nog niet te zeggen. Dat ligt in handen van de supporters. Seizoenkaarthouders hebben de mogelijkheid om restitutie aan te vragen voor iedere gemiste thuiswedstrijd. Dat kan dus flink in de papier lopen, mits supporters er vanaf zien. Er wordt een beroep gedaan op hun clubliefde en steun. En dat is een sentimentele snaar die juist nu extra gevoelig ligt.

Zet een streep door nieuw stadion

Want hoe kan je een beroep doen op de loyaliteit van je supporters met oog op financiële steun als ondertussen het veel te dure Feyenoord City plan nog door moddert? Een plan waar (indirect) miljoenen in zijn gestoken ondanks de wankele business case. Een plan waar maar geen investeerders voor zijn te porren. Ondanks Corona is de trein die Feyenoord City heet gewoon doorgereden.

Er is vaak gesproken over het ‘point of no return’. Dat punt is nu zeker bereikt. Feyenoord is aan de bedelstaf geraakt. Zet eerst een streep door de plannen voor een nieuw stadion aan de Maas. Koester De Kuip als thuis, zoals ook al die supporters doen. Ga dat fundament gebruiken om te bouwen aan de toekomst. Alternatieve ontwikkeling voor de club vanuit renovatie van De Kuip heeft aangetoond financieel net zoveel of zelfs meer rendement op te kunnen leveren dan nieuwbouw. Dat is de eerste stap voordat je gaat aankloppen bij je supporters en sponsoren. Het nieuwbouwplan had in 2020, zo niet veel eerder, in de vuilnisbak moeten belanden.

Feyenoord intern reorganiseren

De club wil een reorganisatie deze zomer afwenden. Naar het personeel toe is dat volkomen terecht. In de top van Feyenoord is het broodnodig. De afgelopen jaren lijkt men op Rotterdam-Zuid vooral in de waan van de dag te leven. De ene blunder volgt de andere op die lange tijd zonder consequenties bleven. Zo hebben Gudde en Van Geel lange tijd vooral zichzelf een goede dienst bewezen door dikbetaalde salarissen op te strijken. Eerstgenoemde zat er maar vanwege één doel. Een nieuw stadion moest en zou er komen. Van enig fatsoenlijk beleid is nooit sprake geweest.

En laat het daar nou aan schorten bij Feyenoord. Visie, beleid en realiteitszin. Alle hoop gevestigd op een nieuw stadion, waar juist rivaal Ajax de miljoenen binnenharkt met goede scouting, transferbeleid en structureel Champions League voetbal. Ook clubs als AZ, SC Heerenveen en FC Groningen scoren over de afgelopen 10 jaar veel beter als het gaat om de transfermarkt. Sterker nog, de stadionclub kon een verlies van € 6,5M noteren in de afgelopen tien jaar, waar in Alkmaar men € 80M in de plus draaide.

Met Arnesen heb je op sportief vlak zoals het lijkt de man op de juiste plek. Al kan je jezelf afvragen waarom je in deze situatie een speler als Pratto haalt, zeker nu hij na enkele weken volledig uit beeld lijkt. Met Van Bodegom in de RvC heb je een, zo lijkt het, kartrekker die graag wil. Met de nog verse Commercieel Directeur Joris van Dijk heb je iemand met in ieder geval een clubhart. Buiten hen zal de club grondig onder een vergrootglas moeten om na te gaan wie daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft voor Feyenoord in de toekomst. Schoon schip maken is bittere noodzaak, zeker als je met nieuwe investeerders in zee wil gaan.

Lees ook: Feyenoord: gaan investeerders het verschil maken?

(Header) foto via FSV De Feijenoorder

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %