Feyenoord: gaan investeerders het verschil maken?
In het Rotterdam-Zuid is het nooit saai. De stadionsoap loopt inmiddels ruim een decennium. De vijftig jaar oude potentie is steevast onderwerp van gesprek gedurende het zoveelste tussenjaar. Europees wordt er weer eens een gigantische flater begaan. Echter is 2020 ook het jaar dat er een opvallend nieuw hoofdstuk in het Maasgebouw is opengeslagen. Feyenoord is serieus in gesprek met buitenlandse investeerders.
Als supporter ben je het inmiddels wel gewend dat je club de transferperiode ingaat zonder een Euro te besteden. De miljoenen die binnenstromen na het kampioenschap in 2017 verdampen namelijk snel. Het blijkt toch weer een incidenteel succes. Ondertussen proberen beleidsmakers en snelle jongens je via een luchtkasteel wijs te maken dat alleen via die weg Feyenoord weer succes kan boeken in de toekomst. Een fatsoenlijke business case is echter ver te zoeken en ook financierders blijven weg.
Stadionsoap Feyenoord City
Onverstoorbaar gaat men binnen het projectteam verder met Feyenoord City waarbinnen het nieuwe stadion gerealiseerd moet worden. Het bestemmingsplan is inmiddels door de Gemeente goedgekeurd, echter slechts met één stem verschil (21 tegen 20). Opmerkelijk, aangezien Feyenoord de financiering nog verre van rond heeft. Sterker nog, het schijnt dat financierders zelfs afhaken mede door de Corona-situatie.
Verder is nog altijd niet aangetoond dat een nieuw stadion ook daadwerkelijk Feyenoord financieel verder helpt. De business case is nog altijd zeer fragiel. De gegarandeerde € 25 miljoen voor de club jaarlijks blijkt toch ook niet zo gegarandeerd. Daarnaast heeft het consortium DMK inmiddels aangetoond dat renovatie van De Kuip uitstekend hand in hand gaat met gebiedsontwikkeling zoals de politiek wenst.
Wat ook zorgen baart zijn de vele individuele belangen die (lijken te) spelen binnen het gehele project. Recent voert Aboutaleb in het geheim een gesprek met de club omtrent de stadionontwikkeling. Binnen de Gemeenteraad weigert hij daarover inhoudelijk uitleg te verschaffen. De politieke integriteit staat ter discussie! Ondertussen wordt ook bekend dat er verscheidene influencers worden ingezet om Feyenoord City met nieuw stadion te promoten. Niemand zit er op te wachten, behalve zij die er grof geld mee verdienen. De club is verworden tot een speelbal van ego’s.

Feyenoord speelbal van ego’s. Foto: NRC
Interne verandering Feyenoord
Ook binnen Feyenoord zijn de nodige ontwikkelingen gaande. In januari van dit jaar begon Frank Arnesen als nieuwe Technisch Directeur. De man is gepokt en gemazeld in het voetbal. Ondanks het gebrek aan geld weet hij wel direct zijn stempel te drukken in Rotterdam. Vele jeugdspelers worden langer vastgelegd. Ook investeert hij in Jong Feyenoord om straks de kansen op succes in de voetbalpiramide te vergroten.
Sportief blijft Feyenoord echter kwakkelen. Ondanks langdurig ongeslagen te zijn in de Eredivisie is het voetbal niet om aan te zien. Ook binnen de Europa League sloeg de stadionclub een modderfiguur. Gebrek aan scorend vermogen is de oorzaak. Deels, het is vooral dat spelers slechts een fractie brengen van wat ze kunnen. Fysiek kan de selectie ook weinig hebben. De ene na de andere blessure. Nee, voor de supporters valt er weinig genieten. En dan komt de tweede seizoenshelft met alle topwedstrijden nog.
Ondertussen is ook Joris van Dijk toegetreden tot de directie. De nieuwe Commercieel Directeur wordt weggeplukt bij Madurodam. Van jongs af aan al supporter van de club. Nu mede verantwoordelijk voor de toekomst. In gesprek met supporters liet hij echter wel optekenen “geschrokken te zijn van de situatie en verdeeldheid binnen de club”. Waarvan akte. Aan hem de zware taak om de relatie met sponsoren te verbeteren plus te zorgen dat Feyenoord meer budget genereert.
En ineens de plotselinge aankondiging van Arne Slot als nieuwe trainer. De relatief onervaren coach deed het fantastisch bij AZ. Weet talenten goed te laten renderen in een aanvallende ploeg. Met een aflopend contract logisch dat hij met zijn toekomst bezig is, maar vanwaar de stap naar Rotterdam? Geld is er (nog) niet, dus welk perspectief heeft hij gekregen. Toch die investeerders?
Feyenoord investeerders op komst?
Vorige week zondag liet Algemeen Directeur Koevermans weten dat er een serieus traject loopt om extern geld te genereren. Er is, samen met Amerikaanse zakenbank Lazard, een businessplan gemaakt om de club in de markt te zetten. Er wordt gesproken over een waarde van meer dan € 130 miljoen voor 49% van de aandelen. Van dat geld worden de Vrienden van Feyenoord uitgekocht en moet de club de concurrentiepositie met Ajax en PSV versterken.
De vraag is echter of de Vrienden van Feyenoord hun gijzeling van een volksclub zomaar zullen staken. De verworven posities binnen de club zijn van wel heel erg lekker pluche gemaakt. Onderhuids is de weerstand voelbaar. Echter, een partij die veel meer geld in het laatje brengt is niet te weerstaan. Toch? Dat gun je als “vriend” van de club Feyenoord wel toch?
Er zijn professionals betrokken die dergelijke kapitaalinjecties vaker hebben begeleid, onder andere binnen de rijke Premier League. Het zou wel eens een succes kunnen worden. Ervaring in Nederland leert echter dat buitenlandse investeerders eerder ellende veroorzaken. Roda JC is een goed voorbeeld, maar ook Vitesse kon de ambities niet waarmaken.
Kan Feyenoord wel de eeuwige potentie benutten met een grote zak met geld? Alles valt of staat met sportief succes. Resultaat moet geboekt worden. Structureler spelen in de Champions League, meer geld genereren uit transfers. Dat is namelijk waar die Feyenoord investeerders hun verdienmodel hebben zitten. Iets wat alleen maar kan met een goed beleid. En laat dat nou iets zijn waar het in Rotterdam al langer aan ontbreekt. Met dergelijk beleid zal een nieuw stadion absoluut de doodsteek voor Feyenoord zijn. Ik hoop dan ook van harte dat de nieuwe Feyenoord investeerders in ieder geval de charme en kracht van De Kuip genoeg waarderen om als thuisbasis te blijven fungeren!

De spandoekenactie van Het Legioen om toch ‘in De Kuip’ te zijn – FSV de Feijenoorder