Actueel

Feyenoord in Beer Sheva

Met een lekkere thuisoverwinning in de zak richting Israël. Toch weet je het met Feyenoord nooit. Afgelopen seizoenen zijn we niet bepaald verwend. Aangezien Rotterdammers altijd wat te zeiken hebben, is een trip naar het land van de klaagmuur natuurlijk ideaal. Misschien dat daar het nodige geluk te halen valt met behulp van hogere machten.

Een bezoek aan Jeruzalem was aan mij niet besteed. Daarvoor had ik (helaas?) niet de tijd. Een glimp van Tel Aviv als verblijfplaats aan zee en een dag Beer Sheva. Daar moet ik het mee doen. Met de verwachting dat Feyenoord de groepsfase haalt wil ik nog wat dagen overhouden voor nog meer trips.

Niet overtuigd

Zoals gezegd stond Israël niet bepaald hoog op mijn bucketlist. Ik heb er gewoon heel weinig mee. Misschien dat een langer verblijf mij van mening had doen veranderen. Van het kleine beetje dat ik heb gezien ben ik allesbehalve overtuigd geraakt dat het land het bezoeken waard is. Feyenoord is een prima excuus en we vermaken ons overal wel. Maar het enthousiasme om nog eens terug te keren voor een vakantie, nee.

Het zijn ook vooral de mensen die een negatieve indruk achter laten. De meesten hebben schijnbaar nooit leren lachen. Vriendelijk hallo zeggen is geen optie. Overal waar je komt zwaarbewapende gasten die je argwanend aanstaren. Om nog maar te zwijgen over de chagrijnige over de top controles op het vliegveld. Niet gek waarom ze het imago van “niet zo geliefd” hebben gekregen. Een nogal arrogant, hautain volkje.

Tel Aviv is een moderne stad aan zee met een Westers karakter. Ze zijn er vooral gericht op de strandtoeristen. Cultureel valt er bar weinig te vinden. Op de wedstrijddag begon in de ochtend de reis per bus naar Beer Sheva. Een plaats die vooraf al niet uitnodigde tot een verblijf. De stad ligt in de woestijn. Niet groot en een erg stoffig karakter. Er is werkelijk waar niets te beleven. Het oude deel is vooral verpauperd. Lokale bevolking zie je amper.

Een goede plaats voor een pre match drinking session is het niet. Op een stuk industrieterrein wordt een sportbar omgetoverd tot Feyenoordgebied. Terwijl de stevige hardcore beats menig Israeli verbaasd doet passeren, smaken de biertjes prima. Wij maken er overal wel een feestje van.

PMDS locatie op een industrieterrein

Feyenoord simpel door

Als iedereen beseft dat het tijd is om naar het stadion te gaan, rent iedereen de straat op om de eerste de beste taxi te confisqueren. Het blijkt nogal een uitdaging. Tien minuten voor de aftrap worden we afgezet voor het stadion. De moderne bak met een hippe lichtschil ligt redelijk in een verlaten stuk stad. Naar het schijnt omgeven door kuddes kamelen.

Door het thuispubliek wandelen we richting het uitvak. Ook hier een uitgebreide check. In een aparte tent wordt alles minuscuul gecheckt, één voor één. Blij dat je hier niet met 1600 man staat. Anders stonden we er volgende week nog. Er is geen apart uitvak. Geen plexiwand. Tribunes dicht op het veld. Dit is lekker voetbal kijken.
Ultrasouth is de harde kern van Beer Sheva. Zij bezetten de andere korte zijde. Een groot doek voor het vak met We’ll fight till it’s over. Optimistisch zijn ze wel. Hun support valt te prijzen. Vanaf het begin zijn ze luid te horen. Alleen in de rust is het even stil aan die kant. Na een moeizaam eerste half uur overleefd te hebben is een rode kaart het definitieve einde voor Hapoel.

In de tweede helft loopt Feyenoord in het eerste kwartier uit naar een comfortabele 0-3 voorsprong. De club van Zuid vindt het wel best. De score kan makkelijk verder oplopen, maar de krachten worden gespaard. De gemiste penalty van jonkie Bannis deert niet. In het uitvak worden al lang en breed de mogelijke tegenstanders van de groepsfase besproken. Als het maar geen Azerbaijan of Oekraïne wordt.

Heerlijke loting

Ook in de bus terug naar Tel Aviv worden de vier potten nauwkeurig bestudeerd. Voorzichtig worden de eerste reisplannen al gesmeed. Ergens halverwege de woestijn wordt een benzinepomp nog vakkundig ontdaan van zijn biervoorraad. Dit ondanks dat ze na 11 uur in de avond geen drank meer mogen verkopen. Wat er uit gaat bij een pisstop moet er ook weer in.

Onze vlucht terug heeft vertraging. Precies genoeg om de loting nog mee te krijgen. Alle kanalen gaan open. Zenuwachtig wiebelend op de vliegtuigstoel wacht ik in spanning af. Altijd eerst dat eindeloze gezwets van de UEFA. Gewoon trekken die ballen. Eindelijk pot 3 aan de beurt. Een paar mooie poules lonken. YES!! Op meerdere plekken in het vliegtuig opgewonden Feyenoorders. WAT EEN LOTING! We gaan naar FC Porto, Young Boys en Rangers! Dat wordt direct boeken als ik thuis ben!

In de Hekken - Feyenoord vs Hapoel Beer Sheva

Voor de samenvatting van de wedstrijd kijk hier!

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %