Actueel

Hapoel Beer Sheva: Feyenoord naar Israël

Feyenoord trof in het Europese voetbal slechts éénmaal een Israëlische tegenstander. In het seizoen 1992 – 1993 werd met moeite afgerekend met Hapoel Petach Tikwa. Een club die inmiddels nationaal een niveau lager actief is. Voor een plek in de groepsfase van de Europa League moet nu afgerekend worden met Hapoel Beer Sheva. Een club waar Roda JC nog warme herinneringen aan zal beleven.

Persoonlijk heb ik helemaal niets met Israël en het voetbal daar. Hoewel ik veelal om mij heen hoor dat het een prachtig land is, trekt het mij totaal niet. Waarom? Geen idee! Soms heb je dat gevoel nou eenmaal. Toch laat ik mij graag verrassen. Nu Feyenoord er gaat spelen een mooi excuus om af te reizen. Maar eerst a.s. donderdag de thuiswedstrijd.

Hapoel Beer Sheva

De tegenstander van Feyenoord wordt een jaar na de onafhankelijkheid van Israël in 1948 opgericht. Tot aan midden jaren 70 speelt de club geen noemenswaardig rol tot ineens tweemaal op rij de landstitel wordt behaald. Het succes blijkt van korte duur.

Sinds 1994 behoort Israël tot de UEFA-landen. Hapoel speelt in de jaren 90 enkele malen in Europa zonder indruk te maken. In het seizoen 1997-1998 worden ze hardhandig door Roda JC uit de Europacup II geknikkerd. In Kerkrade wordt het maar liefst 10-0.

De club is vooral een middenmoter. Na 1997 degradeert de club zelfs om pas weer in 2001 op het hoogste niveau terug te keren. In 2005 kunnen ze opnieuw degradatie niet voorkomen. Wederom is het vier jaar een niveau lager spelen om via een competitie-uitbreiding in 2009 te kunnen promoveren.

Club in ontwikkeling

De Israëliërs vinden de weg terug omhoog. Tussen 2016 en 2018 winnen ze driemaal de landstitel op rij. En waar de Europese campagnes doorgaans in de kwalificatieronden al ten einde komen, is het seizoen 2016 – 2017 een klein lichtpuntje. In de groepsfase van de Europa League winnen ze zowel uit als thuis van het grote Inter. Southampton houden ze twee keer op een gelijkspel.

Het levert ze uiteindelijk een plek in de volgende ronde op waarin Besiktas te sterk is. De laatste jaren lijkt de ontwikkeling wat te stagneren. Afgelopen seizoen eindigt de club slechts op de vierde plaats op een straatlengte achterstand van Maccabi Tel Aviv. Afgelopen zondag lopen ze in Jeruzalem tegen een 3-1 nederlaag aan in de halve finale van bekertoernooi. De competitie start pas komend weekend.

Nigel Hasselbaink is voor de Nederlanders een bekende bij Hapoel. De spits scoorde tegen Norrkopping de 2-0 en zorgde er mede voor dat zijn club de volgende ronde bereikte. Hiervoor kwam hij uit voor Excelsior.

In Beer Sheva geloven ze in een goed resultaat:

Feyenoord favoriet

Hapoel bombardeert zich inmiddels als de underdog tegen de club van Zuid. Daar schuilt ook het gevaar voor Feyenoord. Ondanks dat de tegenstander nog weinig overtuigend aan het seizoen is begonnen, loopt het bij de Rotterdammers ook allesbehalve soepel. Het gelijkspel tegen FC Utrecht geeft een hoop stof tot nadenken. De verdediging is fragiel en een aantal spelers zijn na 70 minuten spelen op. En dat in het begin van het seizoen.

Het excuus van Stam was net zo overtuigend als het spel van zijn ploeg. Het is simpelweg onbegrijpelijk dat een niet fitte Kelly de voorkeur krijgt boven fitte jeugdspelers. De bijdrage van de kleine dwerg blijkt vooralsnog bedroevend. Feyenoord zal thuis het verschil moeten maken. Zij krijgen het zwaar te verduren in de hitte van de Israëlische woestijn. Dit is nu al de wedstrijd van het jaar. Het behalen van de groepsfase is cruciaal voor de Rotterdamse club.

Het is dan ook hopen dat donderdag De Kuip als vanouds zal kolken. Feyenoord heeft Het Legioen hard nodig in deze fase. Thuis tegen Dinamo Tbilisi bracht het wat extra’s. Donderdag hopelijk nog net wat meer. Op naar de groepsfase!

Donderdag 22 augustus
Feyenoord – Hapoel Beer Sheva
Stadion Feyenoord, De Kuip
Aftrap 19.30 uur

Ultrasouth zijn de fanatieke aanhang van Hapoel. Aan hen zal het niet liggen. Naar verwachten zal Feyenoord in Israël spelen in een uitverkocht huis. De passievolle aanhang uit Beer Sheva weet heel goed wat sfeer maken is. Een impressie van hun actie tegen Besiktas in 2017.

Headerfoto FRFC1908

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %